Pink Diamond

8 September 2011

DIY : BEKAS GULA-GULA / TELUR

Tibe-tibe je terasa nak buat D.I.Y....
Padahal tangan aku ni bukan berseni pun..
Tapi benda senang + kacang goreng boleh la kot kan...
Malam tadi aku terperap dalam bilik berusaha benda yang budak tadika pun boleh buat..hahaha...

Nak tunjuk kan senjata-senjata yang diperlukan adalah seperti di bawah..



















1. Reben paper kot namenye.yang bergulung macam tali rapia tu..
2. Reben kecik
3. Double silofin tape
4. Gunting

Hehe..tengok senjata tu,mudah je kan..hahaha..kalau susah memang aku tak nak buat.. ^^
Mule-mule sekali....















Potong reben kertas tu...
Panjang tu, ikut la korang nak isi ape kat dalam...
Kalau gula-gula,g amik 5,6 bijik gula-gula, taruk dalam tu..
Kalau telur, amik telur dalam peti tu..agak-agak la berape panjang nak potong..
Then, kembangkan reben kertas tu..

OK?? next!!!















Da potong??? dah kembangkan jadi seperti rajah di atas?
Letak double silofin tape tu pulak...Jangan letak sepanjang yang korang potong tu pulak..kang lain jadinye...
Pastu bukak double silofin tape tu, dan lipatkan la...
Tu la fungsi double silofin tape tu...

DONE??















Potong reben kecik ni pulak sebab nak ikat bekas/sarung tadi..
Nanti terhasil la kejadian begini...



















Huh..dah siap pun...erk..reben tu ikat la santek-santek kan...
Aku ikat tu untuk demo je....hehehe..
Kalau nak buat kenduri kat umah (tak semestinye kenduri kawen je) boleh la buat DIY ni kan...
Tapi kalau yang dah nak kawen macam Cik Bahagia ni,kalau rajin,boleh buat jugak.. =)

Actually, dalam bekas tu aku bukan isi telur pun..
Aku isi jam tangan aku..
Hahahaha...

p/s : ni adelah first time aku buat entry pasal D.I.Y...korang rase,paham tak ape yang aku cube sampaikan?kalau tak sampai kat korang,tegur-tegurla mane yang patut ek..so, ade la semangat aku nak buat next entry pasal D.I.Y lagi..^^


Tolong LIKE kalau rase suke kat entry di blog ini..

8 comments:

  1. mekasih! nt tym kite tunang, leh buat goodies bag kan bende neh. tp nk letak ape ek kt dlm. takkan nk ltk gegule je :D

    ReplyDelete
  2. ish...yang ni kalau buat goodies beg tak sesuai...tapi nak letak dlm goodies ok..^^

    ReplyDelete
  3. saya tag awk dlm satu contest :)

    http://qhalisqaisaraqhalilqhalifateema.blogspot.com/2011/09/2nd-giveaway-by-lyssasecret.html

    ReplyDelete
  4. wow. simplenye. chantek :) boleh cuba ni. huhu

    ReplyDelete
  5. wahh... bagus gak idea ni...
    lg 3 bulan nak kawen.. 1 hape pun xplan lg.... hehe

    ReplyDelete
  6. diy kena lembut jgn spesies keras tangan je... tapi memang aktiviti yg bess tok masa santai dan memang berfaedah bebenor

    ReplyDelete
  7. kak, cpt la wat diy lagi.. nak curik idea ni.. hehe

    ReplyDelete
  8. cik bahagia.aah..mmg ade lagi nak buat..tp skrg bz cket..bahan pun tak amik lagi..sabar ye.. =)

    ReplyDelete

tinggalkan jejak banyak-banyak tau!!
Terima Kasih Daun Keladi,
Nanti-nanti datang la lagi.. =)

 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page