19 October 2017

Wedding wedding...

Assalamualaikum.
.
Hai. Ni entry lama terperap. Lama dah rasanya tak pergi kenduri since umur cecah 30. Biasa umur macam ni pergi majlis akikah anak-anak member atau wedding family member. 
.
Baru-baru ni husband ajak pergi wedding ex officemate dia dekat Sri Nanding Kajang nun. Ni kali ketiga jejak kaki kat dewan serbaguna ni. Wedding cousin, wedding schoolmate..
.

 


Mama sedondon dengan kakak. Adik sedondon dengan abah. Tapi mama dengan kakak tersedondon tanpa sengaja dengan family pengantin. Hehe..
.
Lepas kenyang makan kenduri ni terus gerak pergi Chow Kit dan KLCC
.
Ada yang nak jemput kita pergi makan nasik minyak lagi tak?hehe..

13 October 2017

Yee mee sup special by Me!

Assalamualaikum.
.
Hai. Lama tak tepek gambar makanan homemade by Me! Harusla by Me... Semenjak-menjak jadi isteri orang, jadi mak orang, semuanya homemade. 
.
Hari tu cakap dengan husband, 'Teringinnya nak makan sup daging..' Tau dak dia cakap apa? 'Pergi la masak. Nak beli pun boleh.'
.
Saya cakap dengan dia, 'Beginila ayat selepas kawen...' sambil buat emoticon sedih. Terus dia gelak.' Sebelum kawen macamana?' Eh dia tanya kite pulak. Kalau sebelum kawen, jom la gi kedai cari. Kan!!
.
Saje je usik dia. Tengah sibuk kerja kan. Keluar pun biasa weeken tapi jarang-jarang since bekerja tak makan gaji as a Pilot Darat ni, katanya..
.
I is tak kecik ati pun. 
.
Malam tadi cakap dengan dia, ' Nanti balik beli telur ye. Nak buat Yee Mee Sup esok' Tapi tak beli pun sebab dia penat sangat sampai lupa nak singgah 7eleven beli telur. Dah tengah malam kan..
.
So, saya ni pulak jenis mudah je orangnya. dah tak de telur kita pakai la apa yang ada. Ada ayam, udang, cendawan, pakchoi. Telur sebijik. Hehe..Sebiji je yang tinggal dalam peti. 



Maka terhasil jugak Yee Mee Sup by Me! hehe.. Healthy kan. Penuh sayur hijau terlebih masak.
.
Dulu pernah share resipi yee mee sup ni. Ni resepi zaman anak sorang. tengok ni --> Resepi Yee Mee Sup
.
Resepi saya buat hari ni lebih kurang je dengan yang dulu, cuma pakai bawang putih dengan halia je sbagai bahan tumis. Yang lain sama.
.
Resepi ni pun mintak dengan jiran. Hari tu ada makan masa kat rumah dia. So cedok resipi sikit buat untuk anak sebab tak pedas.
.
Untuk saya yang suka pedas ni, potong cili halus-halus, tabur je atas tu masa nak makan. Nikmat nye makan pedas-pedas.
.
Meh la cuba sekali tengok sedap ke idok uols buat. =)

12 October 2017

Poney House! Gift From Bff Mama

Assalamualaikum.
.
Selamat tengahari.. ;) Makan apa lunch tu?.
.
Seronok sangat anak dara saya ni dapat hadiah Poney House dari kawan mama. Bukan hadiah birthday pun sebab birthday kakak bulan Februari. Secara kebetulan, suami kawan saya nak ke airport, so nak guna servis teksi airport, dorang contact husband saya. Sambil husband saya pick up tu, sempat pulak kawan lama saya ni sampaikan poney house ni untuk Qaira.
.
Bila bangun pagi esok tengok ada kotak mainan, seronok la si kakak ni tak sabar nak main.

 

 
Kasut poney, skirt untuk poney semua ada.
.
Adik pun tumpang sekaki dengan mainan kakak. Kakak punya sayang sampai simpan rumah poney dalam almari takut adik dia main sepah-sepah.
.
Tapi biasala budak-budak kan. Eksaitednya sekejap je. Esok lusa dah tak heran. Sama jugak la dengan mainan lain-lain pun.
.
Sebab tu kengkadang malas nak beli mainan beria sangat. Tapi kadang kesian, beli jugak mainan. Lumrah kanak-kanak kan bermain.
.
Semoga anak-anak mama sentiasa happy okay walaupun mama ni garang macam mak rimau.. ;')
.
(^__^)

11 October 2017

Shopping Buku di Kinokuniya KLCC

Assalamualaikum.
.
Chak!Buat apa tu? Baru siap memasak ker.. Hehe..
.
Siapa biasa pergi Kinokuinya kat KLCC?Saya baru kali pertama jejak kaki kat sinun. Lepas habis survey basikal adik kat Chow Kit, terus hala ke KLCC. KLCC ialah tempat paling jarang saya pergi. Sebab toooo big for me. Takut sesat parking kereta. Haha.. Plus malas nak pusing penat weh. Tapi tengok IG kengkawan, sesikit g KLCC. wow sangat tengok.
.
Pergi KLCC baru ni pun sebab husband nak bawak anak pergi Petrosains. Tapi dah petang, so staff tu cakap tak berbaloi bayar tiket masuk sejam. Dorang suggest datang pagi so boleh tawaf sampai muntah kat dalam tu.
.
Terus saya ajak husband pergi Kinokuniya. Memula masuk je, huwargh pening tengok banyak nya buku. Haha.. Terus mencari ruangan buku untuk budak-budak tadika. Dah jumpa je terus bersila duduk cari buku yang sesuai.

 

Seriusly banyak sangat buku tapi semua ber'wrap' dengan plastik. Staff kedai cakap boleh bukak kalau nak tengok. So dorang bukakkan buku yang mana kita rasa nak beli tu.


Cari buku untuk kakak je. Sian adik takde buku kan. Kat rumah dah ada buku adik yang jenis material kain tu. Tapi adik ni suka jugak menconteng buku. Suka pegang pen.

 
Untuk kakak dapat 2 buku yang rasa berbaloi untuk dia but latihan sambil asah otak. Cuma dia tak pandai membaca lagi. Baru 4 tahun kan. So mama kena baca arahan untuk dia. Tapi kalau exercise tu jenis padankan, dia boleh agak-agak je soalan tu nak apa terus dia buat suai padan.
.
Material buku kat untuk kanak-kanak pra kat Kinokuniya ni berkualiti. Agak tebal dan boleh tahan lama. Berbaloi la dengan harga 1 buku saje dekat RM39.00.
.
Keluar dari Kinokuniya je dah rasa penat. Belum tawaf habis lagi tu..
.
Hadeh macam makcik-makcik sangat je rasa cepat penat. Haha.. Rasa macam nak grab semua buku je. Macamana la orang lain boleh pergi Kinokuniya dan keluar dengan 1 buku je kat tangan dah puas. Tenang betul dorang ni kan.Saya je gelojoh rasa nak grab semua buku.
kikiki..
.
Boleh kata berbaloi untuk korang pergi cari buku kat sini. Macam-macam jenis buku ada weh... 
.
Thanks sudi baca. ;)

Mee Racun Sungai Buloh

Assalamualaikum.
.
Hai Selamat pagi semua kawan-kawan alam maya. ;) Sarapan apa hari ni?
.
Hari ni nak share menu best kat Sungai Buloh. (^__^) 
.
Hari tu ternampak kawan post kat fb makan mee racun. Lepas tu masa saya nak keluar dari rumah, ternampak banner mee racun. Saya baca-baca iklan tu tengok dekat dengan Shell Sungai Buloh. Terus ajak husband pergi. Nak rasa sedap sangat ke sampai nama pun Mee Racun.


 
 .
Rupa paras mee racun macam ni la. Akan diletak tulang ni siap dengan straw. Nikmat jugak rupanya.
.
Harganya, husband cakap RM10 semangkuk. Gitu.. Kalau nak try boleh la google maps location Mee Racun. Mesti keluar punya.
.
Selamat mencuba dan jalan-jalan cari makan . =)

10 October 2017

MYLARA Skincare Giveaway by KasihkuAmani


Hai, happy lunch hour uols.. Dah nak lunch ni. Perut saya dah nyanyi lagu dangdut ni. Tak sabar nak kuar makan ni. Aduh...
.
Sementara nak tunggu pukul 1, nak join giveaway daripada sis bloger Kasihku Amani. Done follow her.
.
Banyak-banyak giveaway, yang ni hadiah dia menarik tau. set skincare. Wow... wanita dan skincare memang tak dapat dipisahkan. Gitewww.. So di samping nak support giveaway bloger ni, saya jugak tertarik dengan hadiah yang bakal diterima oleh mereka yang bertuah. Hopefully tuah saya ada untuk giveaway kali ni.
.
 

Syarat pun tak banyak sangat. Tarikh tamat join pada 15hb October 2017. Ada 5 hari lagi giveaway ni tamat.
.
Eh ! kalau nak try nasib jugak, klik je gambar kat ataih tu k! terus masuk blog owner yang buat giveaway.
.
So sebelum berangan saya jadi pemenang bertuah, jom kita study sikit pasal Mylara Skincare ni!
.
Mengenai MYLARA SKINCARE
  • MYLARA skincare adalah hasil dari gabungan tenaga professional dalam merumus formulasi set penjagaan wajah untuk kekal sihat dan terawat. 
  • Dirumus dari ekstrak tumbuhan dan buah, MYLARA sesuai digunakan buat semua jenis kulit wajah, seawal usia 14 tahun hingga 60 tahun. 
  • MYLARA mengerti bahawa kulit wajah adalah aset yang memerlukan perawatan khusus dan selamat. Bukan sekadar produk penjagaan wajah, MYLARA adalah jawapan kenapa anda sudah tidak perlu berlindung di balik wajah kusam dan bermasalah!

MYLARA skincare dihasilkan dari kilang yang bertaraf GMP. Bahan-bahan serta formulasi yang dihasilkan telah diuji secara klinikal dari aspek keberkesanan dan keselamatan berlandaskan syarat-syarat pengilang GMP. Tiada ujikaji pada haiwan dijalankan.

Berkesan merawat
1. Kulit kusam
2. Kulit berminyak
3. Jerawat
4. Jeragat
5. Parut jerawat
6. Hiperpigmentasi

Kelebihan MYLARA
SELAMAT
Mylara diformulasi oleh YANG PAKAR tanpa bahan kimia bahaya dan telah mendapat kelulusan KKM dan dijamin halal

PROVEN
Mempunyai lebih daripada 99 testimoni terkumpul

MUDAH DIGUNAKAN
Hanya menggunakan 4 item asas penjagaan wajah. Tak sampai 5 minit dah boleh look amazing

KULIT WAJAH SEMAKIN SIHAT 
Kulit sentiasa terawat dan Mylara meminimumkan pertumbuhan jerawat/jeragat/parut.

TIADA KESAN SAMPINGAN
Menggunakan 98% bahan organic dan mempunyai 0.01% risiko menyebabkan alahan atau kesan sampingan di wajah
.
Macam best jugak skincare ni kan. 
.
Dah join ke belum?jom la kita join sesama. =)

Beli Basikal Murah Di Lazada

Assalamualaikum.

Hai hai hai.. selamat pagi rakan-rakan bloger alam maya. sarapan apa hari ni?
.
Jangan marah ye hari ni cerita pasal Lazada lagi.. Hari tu baru beli Tatami Carpet murah kat Lazada! Lazada tak bayar saya pun suh buat entry ni. Saja nak share cerita kot boleh dimanfaatkan untuk yang tengah mencari basikal kan kan kan..
.
Baru-baru ni kami (saya dan husband) tengok si adik yang baru nak 2 tahun umurnya sibuk kayuh basikal kakak dia. eksited bebenor sampai basikal kecik dia tu tak nak naik dah pun...
.
Jadi, saya dah jual pun basikal kecik si adik. Jual RM50 je. Lepas tu beli basikal lain. Survey-survey lazada, husband berkenan kan design warna merah ni.. Kebetulan last week pergi Chow Kit, survey untuk basikal yang design lebih kurang. Majority harganya RM190-RM200. +___+ 
.
So sempat la bagi adik test basikal kat Chow Kit tu. Yang dia try ni pun harga dah cecah RM300. omai dik. mahalnya. 

.
Adoiyai mahainya la kan.. So kami muktamadkan kita beli je basikal dekat lazada.. Hanya RM128.00. Cumanya, kena makesure tools korang untuk memasang basikal ni cukup tau. Sebab basikal ni datang dalam bentuk dalam kotak macam kat gambar bawah ni.
.
Ha.. takde rupa basikal kan.. hehe.. Mujur la husband jenis pandai kerja-kerja memasang barang macam ni.

.
So siap la kejadian basikal merah adik yang kacak ni. Berebut jugak dengan kakak dia walaupun dah ada sorang sebijik. 
.

 
.
Tak tau la macamana lagi nak bagi reda tanpa sebarang perebutan budak dua orang ni.. 
.
Dah rasmi dah basikal si adik ni dekat Masjid Putrajaya ari sabtu lepas. Takde mengayuh sangat pun memasing. Main buble je lebih. 
.
Ada yang tengah cari basikal?entry ni membantu tak?hehe..
.
Thanks sudi baca.

9 October 2017

Giveaway Besar Besaran By Intan Saffyna

Hai dan selamat pagi.. Hari ni seawal pagi nak buat entry untuk giveaway sat.. Special blogger ni sebab blogger yang kita kenal lama dah dekat alam maya.. Eh best tau. dulu-dulu we olls sangat aktif dan mengikuti perkembangan masing-masing melalui entry kat blog masing-masing. Now , saya pun busy, update blog pun kadang ke lautan hindi. heehe..
.
Okay, giveaway kali ni dibuat oleh sis Intan. ;) 
.
Saya bagitau awal-awal, kalau nak join just click banner kat bawah ni. Korang akan di bawak terus direct ke blog Intan. Lepas tu terus baca syarat-syarat oke. (^__^)

https://intansaffyna.blogspot.my/2017/10/giveaway-besar-besaran-by-intan-saffyna.html
.
Sebenarnya tadi tak boleh copy banner Intan through pc ni.  Tapi i is gigih pergi bukak pakai handphone and save pic banner ni dari blog Intan. Then baru create entry ni. Rajin kan>hehee..
.
Giveaway kali ni di buat sempena birthday tuan tanah. Wow.. dah bertambah umur Intan ye. Selamat menyambut ulangtahun kelahiran yang ke30.
.
Welcome to 3 series!haha. Berdasarkan research, mereka berumur 30 ke atas lebih cantik dan anggun. Ha... makin cun la Puan Intan kita lepas ni.. ;)
Semoga dengan pertambahan umur ni akan mematangkan lagi diri dalam menempuhi dugaan mendatang,.. Ami yra..
.
Potong kek nanti jangan lupa jemput Cik May tau... ecewah.. Nama pena blogger Cik May dari zaman dara lagi.. githewww...
.
Last last last.. happy birthday to you.. happy birthday to you.. happy birthday to Intan.. Happy birthday to you.. (^_^) 

3 October 2017

JUBAH NURSING AISHAH ON SALE !

Hai. Selamat pagi. Apa khabar di pagi selasa yang cerah ni? 
.
Nak share kan sesuatu yang menarik untuk mommy yang menyusukan bayi. Saya baru je restok jubah nursing tanpa zip hanya selak je untuk kemudahan mommy. =)
.
NEW ARRIVAL JUBAH 'AISYAH: Jubah Nursing & Maternity by Qissara.

❤Jubah all in one..boleh pakai untuk menyusu, preggy dan non-preggy.
❤Selak je terus menyusu. Ade lapik dalam in case terselak tak nampak dalam.  #selakje #takyahzip #takyahbutang
❤Sangat selesa. Kain sejuk dan stretchable. Preggy mum muat sampai 9 bulan.
❤Elegant and Gorgeous..Sesuai di pakai ke pejabat dan pakai casual.
.
.
Why this brand? Menggunakan material 'milk silk' yang
✔tahan lasak
✔sangat2 selesa, boleh meregang++ boleh pakai dari masa preggy pun..
✔tak panas
✔tak perlu iron teruk2
.
.
Harga ✔affordable ✔best!
Sehelai Normal Price ❌❌RM 99. Special introduction price cuma RM 89
..psst!jimat RM10 tau!..












.
Boleh refer corak di atas dengan size chart ni ye..
.
Jika berminat jangan lupa roger-roger owner kedai 012-9628636 tau.
.
Thanks sudi baca. =)

26 September 2017

Slimming Scrub Beauty Untuk Langsing

Assalamualaikum.

Hai buat apa tu? Makan apa breakfast tadi? Hari ni saya dan kawan-kawan office kekenyang bos belanja roti jala. 😋😋😋 kari daging boss masak kat rumah. Sedap pulak. Selalu saya tak makan sangat roti jala. Ini kali sampai 5pcs roti jalan saya cicah dengan kari daging tu. Hehe. 
.
Dah menternak lemak sewenangnya, moh la kita buang lemak pulak ye. Nak bagi maintain gitewww.. 😅
.
Nama produk ni Slimming Scrub Beauty.
 
🍇🍇SLIMMING SCRUB 🍇🍇
.
KEISTIMEWAAN👍👍
.
🍄MEMBUANG lemak² degil diperut, peha dan lengan 
.
🍄PROSES menurunkan berat badan
.
🍄MENGHILANGKAN #GASTRIK 
.
🍄MENGHILANGKAN #SENGGUGUT 
.
🍄BUANG angin
.
 🍄MENGHILANGKAN #Bekas² seperti selulit atau STRECTH MARK semasa #MENGANDUNG
.
🍄SANGAT bagus untuk ibu² dalam                  PANTANG, dapat mempercepatkan lagi proses pengecutan peranakan dan melancarkan peredaran darah
.
KELEBIHAN👍👍
.
🍄SANGAT sesuai untuk semua peringkat umur, hanya untuk kegunaan LUAR sahaja
.
🍄UNTUK ibu² yang masih lagi dalam kawalan ubat ubatan dari doctor
.
🍄SESUAI untuk LELAKI & PEREMPUAN
.
BAHAN² dalam kandungan👍
.
🍄SLIMMING Scrub Beauty diperbuat dari bahan utama iaitu CENGKIH, didalamnya juga diperkaya dgn VITAMIN C & E bagus juga untuk kulit.
.
🍄JANGAN risau tiada bahan #KIMIA  didalamnya kerana 100% asli  
.
Dah namanya slimming scrub, jadi struktur nya cecair dan ada pasir-pasir. Automatik sental daki-daki uols tau.
.
Harga murah je. Memang mampu milik.
.
 💰Harga RM46.00
🚛Postage RM8.00
.
📲PM atau Whatsapp 012-9628636
https://m.facebook.com/beautyandhealthbyMay/

🍓#aabeauty
🍓#teamfina
.
Kalau nak cuba jangan segan silu bagitau saya ok. Ada free gift 🎁 gift 🎁 😉

19 September 2017

PAKEJ JIMAT INNER MENYUSU HANYA RM49 UNTUK 2 HELAI!

Hari ni nak bukak online shop sikit kat sini boleh? hehe.. Just nak berkongsi untuk ibu-ibu menyusu kat luar sana yang selalu mencari inner untuk dipadankan dengan cardigan. Kalau pakai inner biasa tu, tak de bahagian untuk menyusu kan. Inner yang saya nak tunjukkan ni ialah jenis khas untuk memudahkan urusan ibu-ibu menyusu di luar sana.
.
Harga asal inner nursing ni untuk sehelai ialah RM28.00. Sekarang ni saya buat pakej kombo atas permintaan ramai. Hanya RM49 untuk 2 helai inner nursing dan tambahan RM8 untuk kos penghantaran melalui pos laju. Hari-hari kami ada buat pengeposan tau. So no worries.
.
Kat bawah ni ada warna-warna pilihan yang mommy-mommy boleh pilih. warna paling hot ialah warna hitam la. restok je habis. restok je habis. Tapi kali ni kita restok extra untuk warna hitam ni tau.


HANYA RM49 je tau untuk 2 helai sleeveless inner! (Normal Price RM56
.
1 Pakej ada 2 inner sleeveless (tiada lengan)
PILIHAN COLOR: Black, Dark Brown, Light Grey, Khaki, Light Purple, Light Beige
.
Khas untuk mommy-mommy yang nak try inner menyusu milk silk #superbest :D
.
- Sis boleh pilih size, (Regular / Big). 
.
Untuk makluman, inner dipakai elok terletak dengan badan, jadi jangan risau jika sis dapati ukuran kecil kerana kain stretchable+++
.
-Pilih regular jika sis biasa pakai size S - L / 36 -42 
-Pilih Big jika sis biasa pakai size XL- 3XL / 44 - 48
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dihasilkan dari fabric smooth milk silk, sangat selesa :)
Membolehkan ibu-ibu menyusu walaupun memakai baju yang tiada nursing cover, dan berlengan pendek.
Bukaan menyusu selak shj, tak perlu zip
Rujuk carta size ini ya:

So, mommy yang berminat tau jangan tunggu lama-lama nanti warna idaman habis! cecepat whatsapp May -0129628636. ataupun visit page FB kami iaitu ; Beauty & Health By May
.
Selamat mencuci mata uols. ~

18 September 2017

Singgah Mandi Gambang Waterpark

Assalamualaikum...
.
Lama sangat entry ni tersimpan dekat bahagian draft je. Hari tu bukan main entry keluar non stop. Bila stop, terus stop lama. Hehe.. 
.
Ni cerita singgah mandi dekat Gambang Waterpark masa cuti Raya Haji lepas. Dari rumah mak mertua ke Kuantan lebih kurang 40-60 minit perjalanan kot. Biasanya memang tak bermalam la kalau ke Kuantan ni. Hari tu saje plan ke Gambang Water Park ni since lama jugak tak bawak anak jalan-jalan. Plan nak jalan ke Sabah asyik tertangguh je. So jalan yang dekat je.
.
Tiket ke Gambang Water Park ni RM35 untuk dewasa dan RM25 untuk kanak-kanak 4 tahun ke atas. Untuk adik Muhammad Qayyum masuk free okey..
.
Dah banyak permainan air untuk kali ni. Dulu kali pertama datang tahun bila tah tapi masa tu saya belum kawen. Tiket pun dapat yang free dari paper je. Masa tu tak banyak sangat game. Datang lagi sekali anak dah 2 orang, macam-macam ada tapi ada anak kecik ni memang tak main sangat pun. Paling kuat pun kat kolam untuk bebudak je. 



Gambar kali ni memang tak meriah sebabnya tak bawak waterproof casing untuk handphone. Nak beli kat dalam water park ni tapi takde dijual. Yang ada beg casing je. Beli la jugak sebab nak letak handphone. Tapi tak bawak keluar sangat sebab leceh. So ada sekeping je gambar tepi pantai ni.


Seronok bebudak ni main gelongsor. Kakak berani dah main gelongsor sendiri. Lebih seploh kali jugak dia gigih turun naik tangga panjat nak ke gelongsor. Kali pertama mama teman kan. Kali kedua tu semua mama malas dah nak teman. Tunggu kat bawah je bagi lambaian mesra. heh..
.
Dalam pukul 5 macam tu, mama selaku orang paling lama nak mandi bersih-bersih, mama gi shower room dulu bersiap. Dekat 40 minit jugak kot. Haha. Keluar dari shower room tengok orang dah lengang dekat kawasan air berombak tinggal si Qaira dalam pasir menunggu mama balik sebab nak tunjuk kat mama dia main pasir. Adik pulak tengah mandi dengan abah dia kat tepi pokok.
.
Senang kerja mama bila abah mandikan bebudak 2 orang ni. Tapi...... bila abah dia gi mandi, mama pulak kena main kejar-kejar dengan si Qayyum yang suka sangat nak berguling kat lantai. Adoiiii la dik. Penat weh kejar anak yang asyik nak menghala ke tempat ada air.
.
Masuk je kereta, sekejap je semua bebudak hanyut terlena. Haha. Senang kerja mama.
.
Dah namanya balik raya, on the way ke KL jem okayyyy... Sampai pukul 930 pm je mampu meneman driver. Lepas tu sama hanyut jugak dengan bebudak ni.. Bukak mata je tengok kat highway lagi. Pejam balik mata. Bukak mata lagi, eh kat highway lagi.
.
Pukul 12 lebih tengah malam jugak baru sampai rumah. 
.
Bertabah dan redha....

12 September 2017

Pantang Larang dan Cara Hilangkan Parut Chicken Pox Dengan Herbal Blend Cream Multipurpose Cream

Assalamualaikum.
.
Happy Tuesday! Saya on the way ke Melaka. Ada kursus dekat Avilion Hotel. Pergi balik hari and tak boleh bermalam untuk langkah penjimatan duit syarikat. Sobsob..
.
Okey. forget about my course tu. Ni cerita throwback atau baling belakang. Ni kisah masa bulan puasa hari tu.. Si kakak terkena chicken pox. Tak tau dari mana punca. Masa kat kampung, dia dah lemau. Malam asyik nak baring je. tak nak gerak mana-mana. Mama ingatkan sebab dia malas gerak. 
.
Esoknya tu, bila gerak balik KL, sampai rumah suruh dia mandi, tengok dah ada 1-2 bijik merah-merah ni. Dah agak mesti chicken pox. Bagitau dekat si abah dia. Terus beli air kelapa. Beli 2 biji jugak kot. Tapi kakak Qaira ni tak suka air kelapa tu. Puas paksa untuk dia minum sebiji air kelapa.


 
Saya ni takde pengalaman lagi jaga budak kena chicken pox. Pagi isnin tu , saya ke office dulu dan bawak dia pergi klinik, Doktor bagi ubat sapu-sapu yang macam biasa tu. Saya tengok dia pun cergas je.. Mama pun tak boleh ambik cuti lama-lama. Takde replacement dan takde assistant nak ganti kerja saya yang banyak. Jadi hangkut dia pergi office sekali.

 
Tengok, pergi office pun cun walau demam. ;') . macam-macam bekas air ada. Kat office takde budak-budak, so takde la risau nak berjangkit kat sesiapa. Mama pun duduk dalam bilik. Bila dia tak larat, bawak dia ke surau, lapikkan towel untuk dia baring. Kadang dia tidor, kadang dia melompat-lompat dalam surau tu sesorang. Bila dia tak larat sangat, mama dukung la dia. Datang mengada dia, mintak dukung dari parking kereta sampai rumah.
.
Hubungan dia dengan adik, saya sekat sikit tapi last sekali bergabung jugak main sama-sama. Cuma saya tak bagi dia kongsi air dan makanan. Kadang-kadang menjerit jugak namapk dia share botol air masak dengan adik. sabor je la.. Kena explain banyak kali kenapa dia tak boleh share makanan dan minuman. Kakak faham, adik tak faham,. Kalau dia nak tu, nak jugakkkk... 
.
Ramai yang kata potensi adik beradik untuk berjangkit tu tinggi. Saya pun naik risau jugak sebab si adik tu kuat korek luka-luka kalau ada. Tapi alhamdulillah, hampir 2 minggu jaga kakak chicken pox, tak berjangkit dekat adik.
.
PANTANG LARANG DEMAM CHICKEN POX
.
Sepanjang si kakak chicken pox, saya masak rebus-rebus je. Sebab kawan-kawan bagitau budak chicken pox tak boleh kena asap gorengan. sebab nanti badan dia semakin gatal. Ada sekali tu saya tak tau, saya buat mee goreng, tapi memang nampak dia macam tergaru-garu sikit. So lepas tu memang elakkan la menggoreng.
.
Tak boleh terkena air hujan. Boleh pulak ada satu petang tu hujan. Gigih saya cari payung dan payungkan si kakak ni ke kereta. Sampai bawah bangunan rumah, saya tumpang parking jiran kejap, sebab parking saya agak jauh dan terbuka. Saya turunkan si Qaira dan pesan dia duduk diam-diam jangan ke mana-mana. Tunggu mama sampai. Lepas je saya parking kereta, redah hujan la kejap, ambik dia kat bawah bangunan. Nasib baik dia dengar cakap. Memang dia statik duduk kat kerusi tak gerak-gerak.
.
Maklumlah, kami niduduk rumah tinggi di langit.
.
Pantang larang makanan, macam biasalah.. Elakkan makanan yang gatal. Punca gatal.
.
CARA MANDIKAN KANAK-KANAK TERKENA CHICKEN POX
.
Saya reffer kepada jejiran yang ada pengalaman dekat area rumah saya. Ramai yang suggest sabun daun semambu dan daun semambu. Kemudian ada seorang jiran saya sarankan pakai Pinetarsol
.
Saya pun tak tahu apa tu pinetarsol. Tapi jiran cakap anak-anak dia kena chicken pox memang guna gel ni je. Yang saya tahu saya nak yang terbaik, saya gi beli 2 jenis yang jiran recommende tu., waktu lunch hour, dengan si Qaira ikut gi kerja, saya angkut dia pergi ke pharmacy. Tapi dia tak boleh keluar dari kereta. Saya pesan mintak dia kunci kereta dan jangan bukak selain dari mama yang suruh. Dia cakap 'Ok mama.' 
.
Kalau saya bawak masuk pharmacy, nanti orang akan cakap saya ni tak prihatin dengan orang sekeliling. Sanggup bawak anak terdedah kepada masyarakat luar dan mungkin menyebabkan mereka berjangkit sekali kan. Sebab tu la saya cecepat nak selesaikan urusan barang anak je kat pharmacy tu.
.
Cecepat saya gi pharmacy. Takde survey-survey.. Terus ke kaunter tanya sabun semambu dan tunjuk gambar pinertarsol. Staff tu cari terus saya bayar. Tak sampai 3 minit pun. Lega campur risau anak dalam kereta sesorang.

 

So ni gambar 2 jenis barang utama yang saya guna untuk mandikan kakak Qaira. Memula saya sabun kan badan dia sampai kepala. Kemudian, saya bilas bersih. Lepas tu saya sapu gel tu kat seluruh badan dia. Bau memang busuk sikit. Kemudian saya biarkan dalam 15 minit nak bagi gel tu serap kat kulit dia. Qaira duduk kat bilik air tu sampai kering badan dia. Baru saya bilas dengan air bersih dan sapu ubat dari klinik.


.
Lagi sikit je ubat sapu dari klinik tu nak habis. Kakak Qaira request tak nak pakai lagi sebab badan dia rasa berhangin. Adoi. Banyak songeh pulak. Nak bagi cepat baik punya pasal, Terus saya ambik herbal blend cream shaklee. Sapu kat  1 badan dia. Mama dia kan dealer sah Shaklee. Terus saya ambik stok herbal blend cream dan nutriferon. Saya share dengan Qaira half sachet sorang. Saya makan sebab nak salur kepada si adik yang masih menyusu badan. Nutriferon ni untuk kuatkan imun badan seseorang. Saya nak imun badan adik kuat lawan virus chicken pox. Hehe..

 

Ni beza masa memula dia pakai herbal blend krim dalam tempoh 6 hari. Alhamdulillah.. Mama ni memang garang macam singa lapor kakak, tapi bila anak mama sakit, mama la paling risau. Dulu masa kecik kerap demam sampai tak tido malam menjaga suhu badan. Bila dia dah besar jarang-jarang demam. Tapi sesekali demam, mama pulak yang sedih. Rasanya biarlah sakit tu datang dekat mama je.
.
Saya cukupkan tempoh 2 minggu jaga dia dalam chicken pox walaupun minggu kedua tu macam dah ok. Tapi tetap buat macam memula dia demam tu. Jaga makan, mandikan dan perap dengan gel daun semambu. Malam makan nutriferon. Alhamdulillah seminggu je sebenarnya dia dah pulih.
.
Kalau nak cuba Herbal Blend Krim Multipurpose Shaklee RM37.90 dan Nutirferon RM180.00 boleh  contact 012-9628636 okay. Hik. Sempat lagi mama korang ni promot kan. Ni namanya sambil menyelam minum ayak.
.
Okay la uols. Saya pun dah rasa panjang bebenor entry ni. Nak rehat kejap
.
Thanks sudi baca. bye~

11 September 2017

Nak Sangat Makan Burger Korea McD! Tengok Apa Jadi?

Assalamualaikum.
.

Ada lagi tak iklan burger korea kat TV? Saya pun tak ingat sebab dah jarang tengok tv. Sibuk sangat multitasking. Kerja, uruskan anak-anak, rumahtangga, update blog, berniaga online. Kadang bila bukak tv pun mata ke handphone. Sungguh tak sihat rasanya. Lepas ni akan buat penambahbaikan untuk masa dalam pengurusan anak-anak dan rumah. Hee..
.
Oh ye. Saya baru je mencuba sekali burger korea ni. Katanya pedas amat. Masa lunch dengan officemate, pergi makan dekat mcD Rahman Putra ni.  Tu paling dekat dengan office.
 
Makan punya makan, saya cakap dengan kawan, biasa je tak pedas sangat..
Dorang pun tengok muka saya dengan muka terkejut. 
.
Pada saya tahap kepedasan biasa je. Sebab burger lain takde rasa pedas kan. Cuma rasa daging, ayam... Yang ni tambahan pedas sikit je.
.
Saya makan dengan relaks je. Dorang kata saya kuat pedas ni.
.
Dah try sekali, jadi lepas tu dah boleh duduk diam-diam. At least rasa sekali la kan.. Habis dengan roti melekat celah gigi nampak gigi warna hitam. Ohmaii..hehe.. Nasib baik perasan tau.
.
Korang dah cuba ke burger Korea mcD ni?

Tatami Karpet di Lazada Hanya RM105! Free Delivery!

Assalamualaikum.
.
Dah lama sangat teringinkan karpet tatami yang tebal tu. Bila pijak je kaki pun terbenam.. Macam best je. Survey la dekat fb page.
.
Rata-rata harga RM190.00. Rasa macam mahal la pulak sebab nanti tak tau lagi bila sampai macamana rupa parasnya kan..
.
Saya pun pendamkan aje dulu rasa tu sebab ini bukan keperluan penting tapi kehendak diri yang mengada-ngada macam duit terlebih sangat kan.
.
So suatu hari tu saya macam biasa nak beli sesuatu kat lazada ternampak karpet ni hanya RM105.00. Saya klik tengok besar-besar, buat perbandingan dengan online seller sebelum ni tengok, wow harga memang berbeza. Terus masuk troli online shopping.Hehe..

 

So far best je. Boleh buat baring. Sebab memang terbenam kaki bila pijak. Bebudak pun seronok bukan main bergelongsor kat karpet ni. Sebelum ni lapik tilam nipis sebab risau kat si kecik tu. Takut dia tersasar dari gelongsor.

 
Ni kalau gambar dari facebook la.. Saya try buat perbandingan gambar dekat FB dengan yang kat Lazada tu. Hehe.. 
.
Officemate cakap harga saya beli memang murah sebab dia pernah beli harga dalam RM150 macam tu. So i is rasa berbaloi-baloi beli karpet ni dekat lazada.
.
Masa shopping tu pulak ada voucher lagi dalam RM15.00 Berganda-ganda penjimatan nya.
Pe lagi, terjah tengok kat lazada nun. Free delivery okey.. tak payah gegaduh isi minyak start kereta cari karpet. Hiks..

9 September 2017

Bila Mengidam Western Food Je Pergi A&J Grill Sg Buloh

Assalamualaikum...
.
Kengkadang tekak ni mengada nak makan chicken chop. dan tetiba boleh bertukar nak makan lambchop. Dah namanya wanita, keputusan boleh berubah-ubah mengikut masa.
.
Nasib la ada A&J Grill ni. Dekat jugak dengan rumah. Menyediakan masakan western dalam bentuk talam dengan harga yang murah. Memang murah bagi saya. Biasanya spend lebih kurang RM50 untuk kami sekeluarga. Dah kenyang over load.
.
Setiap kali datang biasanya, saya dan suami akan order Rasta Mix kot nama set talam untuk 2 orang makan. Hanya RM34.90 je dalam tu ada Lamb Grill, Chicken Grill, Big Sosej, Beef Patty, Fries dan coslow. Yeke eja coslow macam ni?? Kalau salah tolong betulkan.

 
Gambar hidangan sikit je. Gambar tuan blog dengan anak-anak serta suami je bersepah. Hehe. Maafkan saya. Nanti ada gambar full makanan kat A&J Grill ni dalam entry lain. Untuk entry dinner bersama pengasuh anak saya.

 

Cak! Adik buat mulut duck face.. Hehe.. Tak lama masa kami makan tu ada live band kat belakang tempat kami duduk. So sambil makan, sambil dengar lagu romantik, rasa macam tengah bercuti ok..
.
Yela.. lagu beralun di belakang, kami makan sambil bergurau senda. Macam takde masalah dunia. Bersuap-suapan. Amboih. Tapi si kecik ni biasa lah. Terteleng-teleng kepala tengok orang menyanyi.
.
Mana gambar orang menyanyi?Hehe... Ada dalam video je. Berat pulak nak bawak video tu dalam blog ni..
.
Hehe..
.
Eh korang kalau nak makan western food, berdekatan dengan Sungai Buloh, datang la sini. Memang sangat recommended. Harga murah, kuantiti banyak, sos dia sedap, air pun menawan.
.
Memang tak tipu tau.
Pink Diamond
 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page