17 August 2017

Sedap Jugak Jantung Pisang Tumis Belacan

Assalamualaikum.
.
Alhamdulillah murah je rezeki baru ni officemate yang duduk dekat area rumah saya ni hantarkan pucuk paku dengan jantung pisang dari kampung.
.
Selambak pulak dia punya pucuk paku. Masak half je pucuk paku tu. Saya buat masak lemak pucuk paku la favourite husband. =) Lawan dengan ikan goreng pulak. Memang dia tak sentuh langsung tomyam campur dapat sayur favourite dia. Hehe.. Tapi ini resepi sabtu masa husband ada kat rumah.
.
Esoknya tu baru la saya masak jantung pisang si jantung hati. Menggoogle resipi la jugak sebab saya tak pernah makan lagipulak masak kan!

 
Biasanya saya suka guna resipi dari kak Azlita dan Azie Kitchen. So saya pilih yang paling senang. Hahahaha.. Dasar pemalas kan!
.
Dari hasil carian google pulak, memang ada cerita jantung pisang ni agak bergetah. Tapi takdela macam getah cempedak tu. Masih kategori  biasa je tak renyah cuci.
.
Tengok jantung pisang dah belah dua ni, memula putih. Bila getah dah keluar jadi kelabu tu..
.
 
Saya tengok semua potong jantung kecik-kecik. Saya pun potong je la kekecik. Lepas tu malas. Biar je besor-besor.. Kikikiki.....
.
Pemalas teruk ni. Lagipun saya sorang je yang makan jantung pisang ni. Anak komfem tak nak makan punya. Abahnya kerja lagi takde kat rumah.
.
Hasilnya..Tara..~
.
 
Eh sedap rupanya jantung pisang ni kan? Ruginya dah umur 31 baru nak cuba masak dan makan.
.
Saya ratah-ratah je sampai habis semangkuk ni.. Hehe. Buruk lantak sungguh. Anak pulak suka kuah je. Bahan tumis tu saya blend je semua bahan.
.
Eh mehla tepek sikit cara saya buat Jantung pisang tumis belacan ni.
.
.
.
Resepi Jantung Pisang Tumis Belacan Cara Mama May.
.
~1 biji jantung pisang dihiris
~2 biji bawang potong 4*
~ 2 biji bawang putih *
~Sedikit belacan*
~sedikit ikan bilis dan udang kering *

Bahan-bahan bertanda * saya kisar je dalam blender.
.
Lepas tu saya panaskan sedikit minyak. Lepas minyak panas saya tumis bahan kisar tadi. Agak-agak dah naik bau saya campur sedikit air untuk kuah. Bila kuah dah gelegak, baru saya campurkan jantung pisang yang dah dihiris nipis bersama sedikit ikan bilis yang tak dikisar.
.
Campur garam dan gula secukup rasa. Siap!
.
Walaweh.. cara yang simple ni la buat saya makan nak berulang tambah. Tapi mikirkan berat bertambah ni, saya ratah je la jantung pisang ni. Hehehe..
.
Pergila cuba cepat! Selamat mencuba.
.
Bye~

14 August 2017

Senang Je Buat Bubur Kacang Hijau Rupanya!

Assalamualaikum.

Happy monday. Ada yang monday blues ke?Saya tak sempat nak blues-blues.. 
.
Baru ni sempat buat bubur kacang hijau. Eh tak sangka pulak senang je rupanya ye? Hahaha..
.
Ingatkan susah.
.
Rupanya hanya guna daun pandan, santan, kacang hijau, gula merah/ manisan yang seketul tu. Saya panggil gula melaka.

 
Seronok pulak tengok anak ekcited makan. Yang tak tahannya. si Qaira cakap dengan abah dia, ' Cepat tengok apa budak gemuk masak hari ni'
.
+_____+
.
Dia panggil mama budak gemuk.. Grrrr...~
.
Lately ni dia memang tau. Asyik cakap mama gemuk je.
.
Gemuk ke? Nanges kang. Naughty anak mama sorang ni.
.
Okey. Nanti sambung entry baru.
.
Thanks sudi baca.
.
Bye~

12 August 2017

Resepi Ikan Merah Masak Asam Sedap!

Assalamualaikum.
.
Ada orang ke pagi-pagi sabtu ni... πŸ˜„
.
Semalam kan, saya share gambar menu dinner saya dan anak-anak dekat facebook. Amboi aih.. ramai  pulak yang nak resepi.
.
Sebenarnya... saya pun google jugak resepi ni sebab saya asalnya memang bukan suka memasak. Dan jarang memasak dari zaman bujang. Semuanya belajar lepas kawin jerr..
.
Jom cuci mata tengok gambar lepas masak. Saya ni sebenarnya memang tak berbakat tangkap gambar makanan bagi nampak menggiurkan. Hahaha..
.

Resepi ikan merah masak asam
(Kredit resepi asal : Norazlita Aziz)
.
πŸ‘‰πŸ»3 ketul bahagian ikan merah
πŸ‘‰πŸ»3 batang bendi
πŸ‘‰πŸ» 1 biji tomato
πŸ‘‰πŸ»1 biji asam keping *masa ni saya kehabisan asam keping, saha gantikan dengan sedikit air asam jawa*
πŸ‘‰πŸ»1 inch halia * diketuk
πŸ‘‰πŸ»1 batang serai *diketuk
πŸ‘‰πŸ»Air, garam dan gula secukup rasa
.
Bahan Kisar
.
πŸ‘‰πŸ»2 tangkai cili kering *untuk berpantang/anak-anak kecil tak letak pun takpe
πŸ‘‰πŸ»2 biji cili padi *saya tak letak sebab takut anak kepedasan
πŸ‘‰πŸ»2 ulas bawang putih
πŸ‘‰πŸ»Sedikit belacan
.
Cara memasak:
πŸ‘‰πŸ» Siang ikan, bersihkan dan dicuci. Asingkan.
πŸ‘‰πŸ»Masukkan bahan kisar ke dalam periuk dan masukkan air secukupnya.
πŸ‘‰πŸ»Masukkan halia dan serai
πŸ‘‰πŸ»Letakkan di atas dapur sehingga mendidih barulah masukkan ikan dan asam keping/air asa.
πŸ‘‰πŸ»Masukkan bendi dan tomato.
πŸ‘‰πŸ»Biarkan sehingga bendi empuk, masukkan garam dan gula secukup rasa
πŸ‘‰πŸ»Siap!
.
Sedia untuk dijadikan hidangan.
.
Resepi di atas saya olah sedikit ikut tekak anak takut dorang kepedasan.
.
Resepi asal kak Norazlita boleh tengok di SINI .
.
Selamat mencuba.
.
Thanks sudi baca.
.
Bye~

10 August 2017

Pekena Mee Tarik Warisan Rawang

Assalamualaikum.
.
Hari-hari pun nak cerita bab makan. Lepas tu membebel dagu tu dah bertambah lagi selapis. Stressnye jiwa ragaku ni tengok gambar baru snap tengahari tadi. 
.
Tengahari biasanya saya balik makan kat rumah. Hari ni acah-acah malas balik rumah terus gi lunch kat Jusco Rawang. Officemate ajak makan mee tarik warisan. Sebab saya pun tak pernah try, so kita layannnn.. zasss..
.
Memula tengok gambar ni. huwargh pipi pau!!! Dagu kuih lapis. ni la hasilnya hari-hari memasak, makan dan sebagainya. Anak makan tak habis pun ku sebat jugak bagi clear dapur. Tak boleh jadi ni.

 
Lupakan sekejap kisah pipi pau saya tu.. Kita layan mee tarik punya penangan dulu.  Boleh tahan rasanya. Yang ni menu paling special kot. RM15.90 semangkuk.

 
Kengkadang bila makan RM15.90 semangkuk untuk mee je rasa macam tak berbaloi. Tapi sekali-sekala bertukar selera tak apa lah kot di zaman-zaman ekonomi Malaysia turun naik ni. Saya sedang amalkan  minum air kosong sekarang ni, jadi tadi saya order air kosong. RM1 okey segelas air kosong. 
.
 
Saya ni macam biasala.. Makanan berkuah macam ni biasanya memang hirup hingga titisan terakhir. Tapi ni saja tak nak habiskan sampai titisan akhir supaya tak terlalu obvious kerakusan saya menghirup kuah. Hehe. Nanti dorang cakap gelojoh betul sampai takde setitis kuah pun. =p

 
Datang tempat ni hari khamis, jadi suasan nyaman tanpa bising-bising suara manusia lain. Peace je..
.
So uols dah pekena ke Mee Tarik Warisan?Kalau belum pi la try.
.
Thanks sudi baca.
.
Bye~

Herblax Penyelamat Berat Badan

Assalamualaikum.
.
Tahu tak? Herblax ni ialah penyelamat berat badan di kala naik mendadak?! Haha. Sesiapa yang rasa susah nak membuang toksin dari badan, boleh la cuba herblax ni. Selamat! Badan pun rasa ringan.
.
Biasanya pengambilan herblax ni seminggu 2 kali sahaja. 




Kebaikan Herb Lax


  • pembersihan najis yang tersekat
  • meransang usus untuk percepatkan proses pembersihan secara lembut kepada najis yang tersekat atau tersimpan lama dalam tubuh kita
  • membantu masalah sembelit
  • tindakan pembersihannya yang lembut boleh mengembalikan semula proses semulajadi
  • mengempiskan perut
  • ia membantu dalam mengurangkan atau memberi kepejalan pada perut. sesuai di ambil seperti biasa atau dicampur dalam air panas, sebagai minuman teh herba.
.
So sesiapa yang ada masalah pembuangan tu boleh la cuba herblax ni.Hehe.. Nak dapatkan dari saya pun boleh sebab alwaysssss ready stock. =)
.
Eh. Thanks sudi baca.
.
Bye.

Menu Lunch : Tenggiri Masak Kicap Sambal Terung

Assalamualaikum...

Ketandusan idea nak buat entry apa? Jom kita cerita masak-masak. Korang masak apa tu untuk lunch duhai mommy-mommy...
.
Kadang-kadang jadi mama/emak/ibu/mommy/ummi ni memang ketandusan idea jugak nak masak apa tetiap hari. Sebelum tido memikirkan menu sarapan hari esok. Lepas sarapan memikirkan menu tengahri. Selepas makan tengahari memikirkan menu dinner pulak. Tak habis-habis berfikir. Begitulah seterusnya setiap hari.
.
Saya ni suka sangat masak tumis menumis. 
.
So kali ni menu nya ikan tenggiri masak kicap dengan terung sambal terung. Lagi satu bekas bertutup tu sardin dinner yang tak habis. Kalau ada stok roti memang makan sandwich sardin la jawabnya. Dah takde roti, panaskan la balik lauk tu untuk makan tengahari pulak.



Suami saya pulak entah kenapa memang tak nak makan terung. Pelik jugak padahal tak pahit. Dia memang kurang makan sayur-sayuran ni especially yang pahit. Tapi kalau sayur campur yang colourfull tu dia makan jugak.
.
Asalnya idea terung tu , saya dan officemate pergi lunch kat luar. Saya ambik terung dalam 2 potong je dah RM1.50. Sabor je la.. Balas dendam punya pasal, saya beli terung 5 batang macam tu dalam sebungkus plastik. Dalam RM2.50 kot boleh buat 2x masak. Ha..amekawww. Yang dalam gambar kat atas ni pengabisan stok tinggal 3 batang terung.Makan la sesorang sebab suami tak makan. Hehe.. Sebab tu u kurus kot. eh..kurang zat sayur..Hahaha..
.
Yang puan mama pulak kekonon nak diet. Diet ke mana ntah! Macam tu la dulu kini dan selamanya. Huh~
.
Ok la. Sambung buat kerja sat. Eh! Ni bukan menu lunch hari ni ye. Pastinye menu tengahari semalam. ;p
.
Thanks sudi baca.
.
Bye~

7 August 2017

Sayang Si Budak Hijau!

Assalamualaikum.
.
Hye semua. Selamat bekerja di petang hari.
.
Hari-hari cerita kisah si kakak kan. Hari ni rasa nak up seketoi cerita si adik ni.
.
Ni rompers baju melayu adik ni last year punya. Means masa dia belum setahun masih muat sampai sekarang! Now dah setahun 7 bulan.
.

Lambatnye besau dik! Kakak ko time ni bolat tau.
.
Takpe dik, as long sihat dan yang penting graph chart buku kesihatan adik masih dalam kategori normal dan tak cecah line-line bahaya pun.. ;)
.
Masa ambik gambar adik ni, pengasuh dia nak ambik bawak gi jalan. Bukan main siap hensem-hensem lepas tu dia gi tido. Jadi, tak dapat la gi jalan dik. Sian.. hehehe...
.
Alhamdulillah dapat pengasuh yang sayang sangat dengan adik ni. Mungkin sebab jaga si adik ni dari habis pantang lagi, so sayang nya lebih la.
.
Saya cadang-cadang nak hantar adik ke Taska Playschool macam kakak dia dulu. Tapi adik ni lahir hujung tahun sangat. Tak sampai hati nak hantar ke Taska. Dia lahir 30 Disember 2015 jadi hujung tahun ni baru cukup 2 tahun. so still kecik lagi la dik.
.
Kakak dia dulu 2 tahun sebulan mama dah hantar gi Taska Playschool tu. Tapi kakak ni lahir awal tahun. So nampak matured sikit. Adik comel-comel je.;)
.
Sapa ada pengalaman anak yang umur muda sangat ni?Share sini meh.
.
Thank you sudi baca.
.
bye~

4 August 2017

Lawatan Cik Qaira Ke Sunway Lagoon

Assalamualaikum.
.
Ni sekarang  banyak corat-coret throwback je..
.
Sebab bila tengok album gambar banyak sangat kisah di balik gambar-gambar. Tapi memang majority gambar si anak la kan. Gambar sape lagi.
.
Ni cerita 20hb Julai lepas. Saya telah melepaskan anak dara saya berumur 4 tahun untuk mengikuti rombongan tadika pergi ke Zoo di Sunway Lagoon.
.
Memula suspen dan risau jugak. Seminggu jugak ding dong berfikir nak bagi kakak pergi ke tak. Abah nya kata ikut kata mama. Mama yang banyak mikir. Hehehe..
.
Dari satu sudut hati risau takut terjadi sesuatu. Di satu lagi sudut hati rasa kena bagi dia keluar berdikari bersama kawan-kawan tanpa mama dan abah. So saya decide, bagi dia pergi dan dia sangat excited okey. Tak sabar.
.
Mama cakap, kalau nak pergi kena dengar pesanan mama. Sambil mama membuat senarai aturan dia kena ikut, mulut dia laju je bercakap, lagi?lagi mama?lagi? ;')
.
Biasala pesanan mama. Dengar cakap teacher, jangan terpisah dengan kawan-kawan yang baju sama, nak kencing cakap dengan teacher, jangan ikut orang tak kenal. Panjang mama punya reminder.
.
Hari dia pergi naik bas, dia lambai-lambai mama tersenyum girang. mama ko pulak touching rasa nak takung mata. Hahaha! Siap pesan dengan teacher, nanti ambik gambar Qaira dalam bas sebab mama hantar kat bawah bas je. Tak pepasal hari tu gi opis pukul 7:30am tau mengantar anak dara naik bas!


So far so good. Perjalanan lancar. Dorang sampai Sunway Lagoon pukul 10am . So mama pun boleh buat kerja dengan tenang dekat office.
.
Dah lewat malam sikit baru teacher hantar gambar aktiviti kat sana. Penat dorang semua ni dari pagi, sampai rumah pukul 7:30pm baru sampai rumah.

 
Banyak sangat aktiviti kanak-kanak riang ni buat kat sana. Paling seronok masa dorang tengok pertunjukan haiwan la kot. Burung terbang-terbang je tepi dorang. CIkgu dia hantar video.

 
Seronok pulak tengok anak seronok jejalan dengan kengkawan dia. Rasa berbaloi pulak melepaskan dia pergi rombongan.
.
Tapi ada jugak mak-mak yang ikut gi rombongan ni. Haha. Nak tergelak tengok. Padahal anak dorang pun dah 6 tahun.
.
Bukan nak gelakkan sebab anak saya hebat sangat boleh gi rombongan walaupun umur baru 4 tahun. Tapi sebab berapa lama si ibu nak mengikut anak ke mana-mana tanpa bagi mereka peluang berdikari tanpa si ibu di sisi. Tapi lain orang lain pandangan mereka terhadap penjagaan anak masing-masing kan.
.
Ada seorang parents jumpa saya, dia tanya anak saya berapa tahun, Then saya cakap 4 tahun. Lepas tu dia sambung, 'Tapi anak awak nampak berdikari la. Masuk kelas sendiri. Tak menangis'.
.
Saya senyum je. Dulu masa si kakak terpaksa masuk taska dari umur 2 tahun, setiap pagi dia menangis tak mo gi taska. Dan masa saya tengah berpantang adik dia, dia masih liat nak ke taska. Pepagi mesti perang punya.
.
Tapi lama-lama tu start umur 3 tahun dia dah okey. Dah seronok nak ke taska setiap hari. Bila dah 4 tahun, cikgu offer dia masuk tadika. Macam terlalu awal bagi saya untuk dia belajar. Tapi bila melihat dia dah boleh menulis huruf dengan agak tersusun dan teratur, rasa tersentuh pulak. Sebab umur mama dia 4 tahun menulis pun tak pandai, sibuk bermain lagi.
.
Kemahiran berfikir untuk budak sekolah sekarang pun sangat tinggi. Terpaksa korbankan waktu kecil dia. Macamanapun, tadika belajar halfday je. Petang boleh main.
.
Hehe. Okey la. Sambung kerja sikit. Celoteh panjang-panjang untuk kenangan akan datang.
.
Thanks sudi baca.
.
Bye~
.

3 August 2017

Bila Mama Letak 3 Syarat Setiap Hari

Assalamualaikum.
.
Cerita hari-hari seorang mama 2 orang anak. Kena hadap kisah macam ni setiap pagi.
.
Ni si kakak Qaira umur 4 tahun. Kakak dah masuk tadika 4 tahun. Comel kan uniform warna pink. Tahun depan nak pakai uniform Tadika yang baru.
.

 
Ni gambar dia baru lepas mengamuk. Tapi sebab dia nampak mama nak tangkap gambar, muka dia ada manis sikit la.. Kalau tak masam muncung boleh sangkut hanger baju!
.
Tiap malam sebelum tidur, buat perjanjian bersyarat dengan kakak. Sebabnya kakak ni jenis cakap dia kena ikut. Kalau tak ikut, alamatnya tantrum datang. Menangis kaw2...sekarang dah upgred sikit. Suka masuk bilik hempas pintu. Wow... perangai baran mama tu menurun sangat dekat dia.
.
So mama dapat satu idea. Sebelum tidur ingatkan dia 3 syarat untuk mama ikut kemahuan dia. Biasanya dia nak pergi beli sarapan donut dengan petang-petang masa jemput dia balik, dia nak mama bawak dia naik motor pusing kampung belakang dan dia nak beli bubur. 
.
Permintaan dia tu senang je takde la susah sangat. Tapi sebab nak ajar dia tak semua yang dia nak boleh dapat dengan senang kalau tak dengar cakap mama. Kejam pulak rasa kan.
.
Syarat pertama ; bangun tido tak mau mengamuk.
Syarat kedua : tak boleh menangis nak bangun pergi mandi
Syarat ketiga : Bangun mesti awal.
.
So far, dalam minggu ni isnin - khames, hari selasa je syarat sempurna dan dapat 3 good. Yang lain-lain tak dapat 3 good.
.
So bila tak dapat 3 good, masa pergi tadika takde singgah memana. Masa balik tadika terus naik rumah. Takde naik moto atau singgah kedai runcit dekat tadika.
.
Hari isnin hari tu dia ajak gi kedai. Mama buat keras je cakap 'No sebab pagi tadi kakak bangun tidor mengamuk menangis.'
.
Dia dengar mama cakap macam tu, terus dia jalan kaki balik rumah sambil mengomel-ngomel dan hentak kaki. Mama buat tak tau je.
.
Hari selasa dia dapat beli donut dan naik motor sebab dapat 3 good. Bangun tido terus senyum. Ko hadooo?hahaha..
.
Hari rabu bangun awal tapi menanges. So mama tak bawak beli donut. Balik petang tu dia redha je takde tanya apa-apa terus balik rumah. hehehehe..
.
Hari khames, dia menanges. Tapi bangun awal dan amukan tak teruk sangat. So mama cakap 2 je good. Kalau ikutkan tak dapat la beli donut. Tapi abah dia ada, dia ajak abah dia g kedai. 
.
Kalau dengan abah, of kos la dapatkann..
.
Sebenarnya bukan nak berkira dengan anak bab makan. Cuma nak ajar dia tak semua benda dia nak boleh dapat dengan mudah. Dan nak dia bangun awal tanpa buat mama naik darah tiap pagi.. kikiki...
.
Bila dia ngamuk pepagi bangun tido, si adik mesti terbangun. Bila adik bangun awal, makanya mama punya time memang lari habis la.. 
.
Abah dia pulak biasanya memang keluar awal gelap sebelum subuh. Nak hadap sesorang bebudak ni memang kecoh tiap pagi.. 
.
Okei la.... sambung buat kerja lagi sikit.
.
Thanks sudi baca.
.
Bye~

2 August 2017

Selesema Kakak Cepat Reda Dengan Nutriferon

Assalamualaikum.
.
Musim demam agaknya sekarang kan? Anak sulung saya si Qaira Qaisara kena selesema. Mungkin jugak terkena selesema lepas dia balik dari rombongan tadika ke Zoo kat Sunway Lagoon hari tu. Tak lama dia selesema jangkit pulak ke adik Qayyum.
.
Kebetulan pulak, ada lagi Nutriferon Shaklee yang saya buat stok masa Qaira kena chicken pox bulan Ramadhan baru ni. So saya bagi di makan nutriferon ni half sachet sehari sekali. Lagi half sachet, mama dia makan. Haha. Sebab nak bagi kepada si adik melalui susu ibu.
.
Qaira ni memang suka sangat kalau suruh makan nutriferon. Mungkin sebab rasanya sedap.

 
Alhamdulillah. Memang selesema kali ni dia tak makan ubat and nampak dah pulih cepat. Tak sampai seminggu saya tengok selesema dia menyerang.Tapi si adik ada lagi la meleleh-leleh.
.
Nak tau tak apa manfaat nutriferon Shaklee ni? Jom saya kongsikan.

  • Meningkatkan keseluruhan sistem imun tubuh dalam 3 hari. kajian telah menunjukkan bahawa interferon mampu untuk merangsang dan meningkatkan keseluruhan sistem imun badan dengan menghubungi pembunuh semulajadi dalam badan untuk tindakan: T-sel, B-sel, dan macrophage.
  • Melindungi dari influenza. NutriFeron mengimbangi reponses imun alahan alam sekitar dan pencemaran udara, berkesan melindungi kemudaratan oleh pelbagai virus, mikrob, yang termasuk demam, selsema, alahan, keradangan dan influenza.
  • Membantu lawan kanser & tumur otak. NutriFeron, interferon semulajadi yang mengandungi polisakarida aktif yang akan merangsang dan mengaktifkan immunoglobulin untuk melawan tumor dan sel-sel kanser. Jadi ia boleh mengurangkan ketidakselesaan semasa rawatan kemoterapi.
  • Mengurangkan infersi & sakit kronik pesakit2 hepatatis B & C. Nutriferon berjaya memerangi virus sekaligus mengurangkan jangkitan dan mengurangkan sebarang ketidakselesaan, misalnya, kembung, mual, dan lain-lain muntah pesakit Hepatitis B dan C.
  • Membantu kurangkan ketidakselesaan waktu kemoterap.
  • Melambatkan proses penuaan. formula unik Nutriferon merangsang pengeluaran macrophage dalam usaha untuk mengurangkan radikal bebas, virus dan kuman pesat. Oleh itu, sel-sel menjadi lebih sihat.
  • Membantu meningkatkan kesihatan wanita monopous menjadi lebih baik.
  • Meringankan stress dan kelesuan yang disebabkan oleh kebimbangan, tekanan, keletihan, dan gaya hidup aktif.

  • Mengurangkan simtom2 ketika pra haid & waktu haid. NutriFeron terbukti secara klinikal untuk meningkatkan gejala-gejala yang disebabkan oleh ketidakseimbangan endokrin sistem iaitu menstrual cramps, sakit-sakit belakang, tender breasts, jerawat, keresahan, masalah tidak dapat tidur dan mood swing.
**This product are not intended to diagnos, cure, treat or prevent any desease.
.
Kalau nak cuba kehebatan nutriferon ni untuk anak-anak boleh la PM. ^__^
.
Thanks sudi baca.
.
bye~

1 August 2017

Idea Mengecat Dinding Bersama Nippon Paint


Assalamualaikum..

Selamat petang. Ke udara di petang hari. Hari ni baru selesai buat urusan kerja luar pejabat. Sibuk ke Shah Alam, lepas tu ke KL pulak submit dokumen. On the way balik, sempat singgah ke CIMB buat semakan pinjaman ASB.
.
Kembali ke cerita touch up rumah sewa saya. Baru ni, cerita pasal touch up dapur kan. Boleh tengok entry tu kat SINI.
.
Dua tahun lepas, rumah bercat semua biru cair. Nampak biru cair kan? Kontraktor yang cat dulu cakap ni warna grey. Saya nampak ianya biru.Hehe..Entah la.
.

 
Kali ni kerja cat buat sendiri je. Suami terlajak rajin buat kerja mengecat. Dia cat sikit-sikit lepas selesai buat kerja pasang rak.
.
Kami decide nak warna grey. Kekonon modern la sangat..
.
 
Sebelah dinding je buat grey. Sebelah lagi cat dengan warna biru cair balance cat dari rumah saya 3 tahun lepas. 
.
Kami pilih menggunakan cat Nippon Paint sebab cantik. Nampak dia punya nur tu berkilauan. Hehe.. Lain sebab, kalau dinding kotor kena conteng ke apa, boleh lap je dengan kain basah kan.. Senang... ^__^
.
Kakak saya cakap gandingan metalic grey dengan biru cair tu pelik..
.
Ye ke? Saya pulak kata belasah je la sebab rumah nak buat sewa je.. kikiki...
.
Ok ke tak oke? Cer komen sikit pelis.
.
Tq~

31 July 2017

Diskaun 50% Bayaran Duit Setem Untuk Proses Strata

Assalamualaikum.
.
Hai. Hari ni saya nak kongsikan sedikit ilmu dari pengalaman saya membuat urusan strata title ataupun geran individu bagi rumah bertingkat-tingkat.
.
Sebenarnya ini jugak salah satu pengalaman kerja harian yang saya buat setakat ni. Tapi untuk proses rumah bertingkat je la. Untuk proses geran rumah atas tanah / landed saya kurang arif. Maaf.. 

Kebetulan pulak saya pun beli rumah bertingkat-tingkat atas kayangan, so belajar jugak menguruskan strata ni dari  job scope saya yang memang lari dari bidang belajar.. hehehe...
.
Berdasarkan pengalaman saya, rata-rata pemilik rumah ni takut nak buat strata sebab katanya charge peguam mahal. Lepas tu mereka ni suka dengar apa orang kata. Itu yang saya nampak. Mereka tak nak mendapatkan info sendiri melalui google search ataupun pandangan dari wakil-wakil badan berkanun ataupun kerajaan. Dengar orang sana sini bercerita terus buat conclusion sendiri. 
.
Untuk urusan strata sebenarnya terdapat 2 pecahan iaitu Proses Pindahmilik Nama dan Proses Gadaian kepada bank.
.
Untuk proses pindahmilik nama memerlukan pemilik untuk ke pejabat peguam bagi menandatangani Borang 14A ataupun dikenali sebagai borang pindahmilik. Tandatangan borang ni free je. tapi mesti peguam akan minta sedikit fee bagi memudahkan proses tersebut.
.
Kenapa peguam mintak fee dulu?
.
Bagi proses pendaftaran borang 14A tu kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri, terdapat bayaran duti setem yang perlu dibayar kepada LHDNdan bayaran tersebut ialah tanggungjawab pemilik sendiri. Ingat beli rumah ni beli je?Lepas tu tak payah buat apa-apa?heh.
.
Macamana nak kira anggaran kos kepada LHDN??? Macam ni...
Untuk RM100,000.00 pertama akan di kenakan caj 1%. Yang selebihnya dicaj 2%.
.
Tak paham? Saya bagi contoh ye untuk harga rumah RM230,000.00.
Cara kiraan : 1% x RM100,000.00 = RM1,000.00
2% x RM130,000.00 = RM2,600.00
Jumlah ; RM3,600.00 ialah caj yang perlu pembeli bayar bagi Duti Setem LHDN.
.
Tapi, korang kena tahu, sebagai pembeli rumah pertama dan buat pembelian rumah dalam tahun 2013 ke atas (betulkan saya jika salah maklumat) layak untuk mendapat diskaun sebanyak 50% ke atas duti setem.
.
Ha.. tau dak?Saya pun baru tahu, sebab bila saya uruskan pengeluaran geran asal kepada peguam, saya tengok sijil duti setem yang dilampirkan dalam jumlah berapa ratus sahaja. Terus saya call peguam untuk pengesahan kenapa murah?
.
Jadi peguam pun lampirkan borang untuk dapatkan diskaun tersebut.




 
.
Nama borang ni SD Remit 2015.
.
Tapi.. ada tapi lagi ye.. Diskaun ni hanya layak untuk digunakan sekali seumur hidup dan pembelian rumah pertama je dengan harga tak melebihi RM500,000.00.
.
So, kalau awak yang baca ni ada banyak rumah, hanya 1 rumah je layak untuk dapatkan diskaun 50% duti setem ni ok.
.
So lain-lain charge peguam tu macam biasa lah... Charge runner mereka ke sana ke sini bawak borang korang ni nak register, kos printing, paper dorang pun dikira sebagai kos.
.
So, rasanya takde la isu peguam tu mahal ke, peguam ni murah ke.. ok? 
.
Untuk kos gadaian geran tu kepada bank pulak.. Saya akan ceritakan dalam next entry ye.. Tapi cerita ni base kepada pengalaman saya menguruskan strata rumah saya la ye. Tidak ada kena mengena dengan strata rumah orang lain. ;)

Touch Up Rak Kabinet Dapur

Assalamualaikum.
.
Hai.
.
Idea rak dapur ni kita cedok-cedok dari idea Ikea sajooo. Nak murah dan jimat ruang serta sen katanya..
.
1 set berharga RM69.00. Husband kasik angkat 3 set rak. So total RM207. 
.
 
Asalnya, masa memula renovate rumah ni, saya tempah table top kitchen kabinet je. Upgred sikit je sebab rumah ni untuk sewa sebab masa tu budget pun dah habis ke 10% deposit rumah. 
.
So rak besi yang kat atas tu asalnya takde. Selepas 2 tahun, penyewa pertama yang duduk rumah ni nak pindah balik kampung asal. Jadi saya pun bercadang untuk retouch up balik rumah ni untuk penyewa baru.
.
Cat baru untuk dinding, tambah rak kat bahagian atas kabinet tu. Dan tambahan ampaian tuala dan rak letak shampu kat 2 toilet rumah tu.
.
Nak tengok rupa asal sebelum tambah rak ikea tu? Jom saya tunjukkan.. taraaa..

 Kosong cemgitu je asalnya bahagian atas.
.
Cat dinding nanti kita tunjukkan gambar lepas kerja mengecat dah siap ye.
.
Dari Jumaat lepas, tiap pagi je husband ke rumah ni untuk buat kerja. Petang dia pergi kerja hakiki dia. Dia mengecat sesorang dia je. Bawak anak nanti tak siap cepat. Saya dok rumah je dengan anak-anak. Rumah sewa tu dekat je dengan rumah yang duduk sekarang. Tu la boleh ngulang alik hari-hari.
.
Tq sudi  baca corat-coret hari ini.
.
Bye~

30 July 2017

Menu Simple Ikan Goreng, Telur Dadar Bersarang dan Sayur Tumis

Assalamualaikum.

Saje share menu lunch! Tapi bukan lunch hari ni. Ni menu lunch kelmaren! Hehehe...
.
Tengahari Jumaat yang berkat balik rumah untuk masak. Sebab husband ada kat rumah. Sebelah pagi dia pergi pasang rak-rak beli kat Ikea untuk rumah yang kami sewakan. So, lepas Jumaat dia gi kerja. So saya dah tau mesti dia lapaq baq angggg sangat. Saya terus pergi kedai beli ikan sebelum keluar dari office.
.
Sebab husband jarang ada kat rumah, selalu saya mesti pikir nak masak something special. Tapi sebab hari tu hari kerja, maleh la nak heavy cook sangat. Masak simple-simple sajoooo..
.
 
.
Kikiki... 
.
Bila masak menu simple cenggini banyak pula dia makan nasik. Hehe.. makan berdua le pulak macam lunch date. Anak sorang kat Day Care Tadika, sorang lagi kat rumah asuhan.
.
Selamat menjamu selera.
.
Thanks sudi baca.
.
Bye~

28 July 2017

Resepi Kueteow Goreng Cara Mama May

Assalamualaikum.
.
Anak dara saya si Qaira, hari-hari merengek nak makan kueteow.. Akhirnya mama buatkan jugak la sebungkus kueteow goreng untuk anak tersayang. Sebab bukan semua budak suka nak makan kan? So, bila anak suka makan, kita raikan makanan yang dorang minta.
.
Cara saya masak kueteow goreng ni yang pastinya simple! Sebab ibu bekerja mesti nak yang simple dan cepat!
.
 

Bahan-bahan untuk sebungkus kueteow.
.
Bahan tumis :
~ 3 - 4 biji bawang putih diketuk
~ 3 - 4 biji lada diketuk
~1-2 sudu cili boh
~ minyak masak
.
Tumis je bahan-bahan tumis kat atas sehingga pecah minyak. Bila dah pecah minyak bahan-bahan tu saya masukkan :
.
~1 sudu sos tiram
~ 2-3 sudu kicap pekat
~sedikit air
~hirisan daging ayam
~ bebola ikan yang dipotong 2
~ sedikit udang
~ sedikit sotong jika ada
~ sayur taugeh / sawi / taugeh / tauhu
.
Bila lauk-lauk tu nampak dah masak, masukkan kueteow yang dah di basuh ke dalam bahan tumisan tadi. Kacau-kacau sehingga warna sebati semuanya... siap!
.
Untuk kueteow ni biasanya saya masukkan dalam air panas dan saya tapis dulu. Kemudian saya bilas dengan air pipe.
.
Kaedahnya dah macam basuh mee pulak.
.
Tapi terpulang kepada uols nak follow tak cara saya basuk mee dan kueteow tu. =)
.
Anak saya suka betul makan kueteow goreng ni.
.
Selamat mencuba!
.
Bye~

Tragedi Julai, Bila Adik Tertonggeng Dari Basikal.

Assalamualaikum...

Kisah mama anak dua ni.. Kalut.. Baru anak dua je kan. Bukannya dua belas! pfftt~
.
Ni kejadian menimpa si anak bujang... Waktu kejadian ialah waktu malam lepas magrib macam tu... Ada jiran datang rumah hantar barang. Si anak bujang sorang ni, tak bagi tutup pintu pulak lepas jiran tu dah balik.. Bila mama tutup pintu, dia punya tantrum pun datang laaaaa....
.
Mama pujuk kejap makin menjadi pulak dia punya tantrum so mama biarkan sebab si kakak pula dah bising lapar nak makan. So, mama pun ke dapur la nak isi makanan kakak dalam mangkuk.
.
Tetiba dengar suara si anak bujang ni makin kuat menanges. Bila keluar tengok, dia dah tersembam dekat lantai...

 

Ya Allah. Tuhan aje yang tahu tengok adik dah tersembam. Cepat-cepat angkat dia tengok mulut hidung habis berdarah! Terus panik. Dia menangis kuat. Cecepat mama angkat dukung dia ke sofa. Mama dah nak menangis. Abah pulak kerja.. Call abah dia tak boleh nak cakap sebab kalut adik tengah menangis. So snap gambar ni terus whatsapp kat abah dia dan pengasuh.
.
Mama ambil towel nak lap luka berdarah tu tapi adik tak bagi..
.
Mungkin sakit sangat la tu... 
.

 
Bila tangisan dah reda, bagi adik susu baru dia diam. Kesiannya anak bujang sorang. Rasanya masa tu mesti dia tengah duduk kat basikal kecik dia sambil nangis dan hentak-hentak basikal tu macam biasa dia buat. Cuma mungkin tengah tantrum kuat, kali ni hentak lebih sikit sampai terbalik tuan badan. Agaknya laa.. Sebab masa tu mama pun kat dapur.
.
Si anak bujang sorang ni, walaupun belum cecah  2 tahun, tapi rasanya ni kali kedua kot dia berdarah bibir macam ni. Cuma yang dulu takde seteruk kali ni.


 
Abah dia sibuk la bertanya, mulut ke hidung berdarah. Tu yang bila adik lepas susu, ambik gambar dia tengok bibir dah muncung cam ni haa... 
.
Marah la dia nak susu lagi.. Bagi susu lagi sampai la tertidur kat riba..
.
 
Baru nak angkat dari riba dia dah celik mata terus main macam biasa.
.
Anak bujang memang macam ni agaknya. Macam lupa kesakitan dia tadi. Tapi bibir ada seksi sikit kan?
.
Tengok dia kembali aktif, kurang la risau mama.
.
Ma dengan ayah asuhan dia datang la jenguk sekejap. Tolong cucikan luka kat hidung adik ni. Sebab mama is macam seram je nak buat sendiri. Kalau cuci pun ala-ala je agaknya... Tak sampai hati.
.
Bila cerita kat kawan, katanya budak laki kalau tak jatuh luka berdarah, tak cukup lelaki katanya. Tersenyum je la dengar. Sebab anak bujang sorang ni je banyak kali sangat jatuh. Risau jugak especially tang kepalanya tu. Dari mula nak imbangkan badan nak duduk, berdiri, memang banyak kali dia jatuh. Belum lagi yang kena tolak dengan kakak dia secara sengaja.
.
Mama ni dah tak tau nak jerit tara apa lagi dah.
.
Habis sabar dah rasanya...
.
Eh terluah rasa puleks!
.
Thanks sudi baca.
.
Bye~

27 July 2017

Riang Ria Raya Pertama


Assalamualaikum.
.
Dah terlambat kot nak cerita pasal hari raya yang dah habis. Sekarang ni pun dah masuk 2 Zulkaedah.. Mood nak update cerita raya baru nak sampai.. 
.
Macam biasa raya tahun ni saya kat sebelah husband. Sebenarnya macam setiap tahun pun raya kat kampung suami. Bukan tak nak beraya di kampung saya, cuma sebelah petang macam tu kami akan bergerak ke kampung family saya.
Bergaduh? Takde lah.. Bagi saya raya sebelah mana pun sama je. Cuma bila petang raya pertama gerak ke kampung saya tu, masa dengan adik beradik saya lama la sikit. Tiap tahun pun macam tu.
.
Raya tahun ni kat rumah mertua sunyi sikit sebab adik ipar yang last beraya di rumah mertua. Biasa dia sibuk-sibuk cuci cawan kaca. So tahun ni takde sibuk cuci barang kaca sangat sebab semua malas cuci. Mak mertua cakap guna cawan pakai buang je. Senang. Hihihihihiiiii... I setuju mak! Dasar menantu hantu kan.

 
Gambar kat atas tu gambar di halaman rumah. Ni sebenarnya baju nikah kami 5 tahun lepas...Hehehehe... Saja mencabar diri sendiri raya pakai baju 5 tahun sudah. Nasib baik okay lagi.. Kikikiki.. Anak-anak je pakai baju baru. 

 
Raya tahun ni si adik Qayyum pun dah cecah setahun lebih. Boleh pakai baju melayu dah. Kopiah pun pakai dah. Tapi asyik nak baling je kopiah tu kat lantai. Nampak tu tangan kene pegang sebab nak elak dia buang kopiah sebelum snap gambar!
.

 
Ni gambar semua adik beradik belah husband. Lengkap takde yang tertinggal. Si adik ipar bongsu baru kawen berbaju biru turqoise kot kan tu. Hehe.. Rumah mertua dia dekat sangat. Sebab tu la dia boleh balik semula kat rumah ni untuk sesi bergambar. Lepas tu dia sambung balik gi beraya dengan family husband.
.
Saya dan keluarga berbaju kelabu 4 beranak. Si Qaira tak tau apa angin kus-kus tak nak bergambar. Mama paksa jugak bergambar. Nampak belakang kepala je kena dukung.
.
Sebelah husband saya Mak dan abah mertua. Selalu mak nak sedondon. Tapi abah akan sarung apa je dia berkenan.. Hehe.. Mak pun bersabar aje lah.. 
.
Serba purple tu family kepada abang ipar saya iaitu abang sulung kepada husband. Dorang tersalah raya sebenarnya.. Haha.. Sepatutnya dorang beraya kat Kuantan. Bila telek semula gambar raya tahun lepas, ada gambar raya kitorang sama-sama. Kitorang?sebab saya kan tiap tahun memang kat sini je..hehehe...
.
Yang duduk kat bawah tu, kakak ipar saya yakni (cewah) kakak kepada husband saya. Yang ni takde dondon sangat. Anak-anak kak ipar saya sedondon dengan atuk dia.
.
Pak mertua saya seronok sangat sebab katanya tahun ni dalam sejarah semua berkumpul secara tak sengaja. Biasanya adalah yang takde sebab beraya di rumah mertua kan.
.
Anak-anak mama dah besar sikit tahun ni, semua pakat ikut abah dengan atok dia g baraan. So mama kat rumah boleh berehat sambil makan sate tengok tv. Saya pulak tak de mood nak raya sangat sebab baju nikah ni takde ruangan nursing. Jadi susah saya nak breastfeed Qayyum. So dok rumah je layan tamu datang.
.
Petang lepas asar macam tu baru bergerak balik rumah mak saya.Kebetulan ada kawan nak cuba precious serum anti aging  yang saya jual. Sambil nak cod barang kita beraya la yek. Saya tak tukar baju lagi. Hahaha.. 
.

 
Ni kawan lama sangat ni dari zaman sekolah rendah lagi.. Dia pun nak promot Femilac Milkbooster yang dia jual tu.
.
Duduk sekampung pun tak jumpa. Dah kawen memasing dok negeri Selangor pun tak jumpa jugak. Raya pun belum tentu tiap tahun jumpa. Betapa sibuknya memasing kannnn..
.
Okei lah. Nanti saya sambung cerita raya kedua pulak. hiks.
.
Tu pun tunggu mood sampai jugak..
.
Thanks sudi baca.
.
bye~

23 July 2017

SPAMMER DARI MUDAH.MY NAK BELI NURSING BRA KATANYA

Assalamualaikum..

Hari ni nak sharing pengalaman saya dapat seorang pelanggan yang rupa-rupanya scammer! Sakit betul hati kite.
.
Tarikh kejadian pada 20 Julai 2017. Waktu lunch hour saya ada post iklan kat Mudah.my. Dalam pukul 2pm macam tu scammer dah whatsapp nak beli nursing bra.
.
Saya pun seronokla kan.. perasaan dapat customer baru!
.
Masa tu saya reply lambat sikit sebab tengah charge handphone.
.

Then dia confirmkan nak 5 helai nursing bra. iols ni seronok la stock bra nak keluar dari simpanan kan. Sape tak happy. Reply jugak whatsapp in English walaupun ayat bersepah habis!

 

Dah sampai ke tahap bagi nombor akaun la. Si scammer ni siap risau sebab dia tak pernah shopping online. So dia takut la saya ni nak pedajal dia lepas dapat duit dia.
.
Then scammer ni cakap dia kat Sweden melawat suami dia. So dia pakai oversea transaction la katanya.
.
So saya buat la muka surprise sebab tak pernah dapat International customer khannnn!
.
Dia pulak asyik cakap, "what? What?"
.
Kat situ saya dah nampak macam orang jenis kasar je ni. Tapi tengok profile pic whatsapp macam orang Malaysia kita je.
.
Tengok nombor telefon pulak rasa macam bukan nombor oversea.
 
Dalam sejam setengah macam tu scammer ni update done with payment tapi tak bagi apa-apa screenshot transaction. 
.
Bia saya tanya payment ke akaun mana tak nak jawab. Tapi sibuk push suruh tengok emel.
.
Then , saya check akaun cimb & mbb tapi tak de apa-apa transaksi duit masuk.
.
Masa tu spammer ni dah jalankan tugas dia untuk buat saya stress dengan whatsapp call bertalu- talu..

 
Sambil scammer ni push saya, saya call kakak saya kat  Kuantan sebab dia ada bagi hint entah-entah scammer. So masa saya discusa dengan kakak saya, scammer ni call saya non stop.
.
Kebangangan paling abadi, saya save image gambar whatsapp scammer ni nak tunjuk kat akak saya gambar si scammer. Tapi saya tersend gambar tu dekat scammer ni pulak. Hahahahaha!!!! Kantoi kat situ. 

Kakak saya punya gelak besar bila saya cakap," wey aku nak hantar gambar dia kat ko, tapi tersend kat dia!"
.
Sengal betul rasanya.
 
Bila saya cakap takde duit masuk acc lagi, dia cakap emel tu masak kat spam.
.
Saya pun macam hairan, kenapa masuk spam? Selalu okei je ke inbox!
.
Tapi saya tengok jugak emel spam tu sambil berhati-hati tak nak terklik sebarang link.
.
 
Saya check semula mbb takde duit. So kakak saya cakap, bagitau dia barang pos kalau duit masuk je.
.
Then si scammer ni pun push la through wasap & call. Tapi memang saya tak angkat pun call dia.

 
Dia pikir dia punya surprised je. Saya punya serabut otak masa tu dia tak pikir. Siap bukak google translate lagi. πŸ˜…πŸ˜…
.
Modus utamanya bukan nak sangat dengan bra tu! Dia nak bagi tau dia nak balik duit dia yang dia kata duit dia dah kena potong dari akaun then kita kata takde duit masuk!
.
Banyak cantik muka hang nooooo! 
.
Saya block terus nombor tu demi keamanan jiwa dan ragaku.
.
Puas hati.
.
Sampai hari ni pun mana ada duit masuk!
.
Saya syak ni macam manusia negro punya kerja je.
.
Jadi uols, berhati-hati ok! Jangan sampai terpedaya dengan helah dorang ni.
.
Alhamdulillah saya block dia cepat so saya tak tau dia bebel apa kat saya. Hahaha!
.
Boleh kongsikan kalau rasa ia bermanfaat.
.
Thanks sudi baca.
.
Bye~
Pink Diamond
 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page