28 January 2016

Day 30 Berpantang Checkup Sebulan Baby Qayyum

Assalamualaikum..

Baru je balik dari klinik. Bawak Qayyum checkup sebulan..

Berat dah 3.7kg dah. Naik 1.1kg sebulan.

Banyak membuang, ingat berat tak naik banyak. Rupanya banyak jugak berat dia naik.

Mungkin masa ni je la berat naik banyak sebab dia tido je.

Nanti bile dah terus aktif biasanya berat susah nak naik.

Balik dari klinik, rumah blackout pulak.

Panas panas panas.
 

27 January 2016

Day 29 Berpantang Set Berpantang Shaklee dan Nona Roguy untuk saya

Assalamualaikum...

Semua kisah throwback je eh?? Sebab my baby boy tido siang. Aku tido kejap dengan dia, bangun je up 1 entry. Hehe. Tapi hari ni 2 entry sekali on. Kagum dengan diri sendiri..

Untuk persediaan berpantang anak kedua ni, aku guna set shaklee & nona roguy.
Set shaklee ni memang aku dah guna since lepas kawen tahun 2012. Aku kan ahli shaklee. Mesti la shaklee sentiasa di hati. So masa berpantang Qaira memang set lengkap habis. Tapi yang kali ni tak full set. Aku beli sikit je.

Vitamin C tu untuk skin aii la kan.. 
Omega Guard memang diamalkan dari pregnant. Untuk otak si kecil, untuk kawal kolestrol mama & banyak lagi. Paling penting tak nak bagi berat naik. Gituu..  Lecitin & alfalfa gandingan sejoli yang mesti ada untuk buang lemak & toksin. Tapi alfalfa tu ada banyak kebaikan. Selain daripada tu boleh pulih masalah keputihan, sumber tumbuhan bagi orang yang tak suka makan sayur. Ada banyak lagi kebaikan alfalfa. Yang paling penting, boleh membantu masalah demam kuning baby. Haaa.. Anak kan ambil nutrisi dari susu ibu. Ostematrix pulak aku memang sentiasa ready stok 3,4 botol kat umah. Ni memang untuk kalsium dan tulang. Masa pregnant ari tu every night ambik 4 biji. Mudah untuk membuang setiap pagi. Dannn.. Langsung tak kejang kaki bile bangun pagi sepanjang pregnant. Ala, ape orang panggil tu? Simpul biawak eh? Ye la kot.

Hehe. So, kalau korang berminat nak order set Shaklee, jangan segan silu PM aii.. Siap bagi konsultansi pemakanan lagi..

Set Nona Roguy pun aku ada standby. Bila baca pasal NR ni, tengok bagus dan banyak jugak penerangan dari bidan nye.. So boleh kata semua produk NE aku beli. Mule-mule ambik set dan beli loose item bagi item yang tak de dalam set berpantang.
Krim herbanika  barut tu aku dah repeat 3 tiub. Tu untuk pakai bengkung masa berpantang. Bengkung takde dalam gambar. Bengkung pun aku beli dari set NR jugak.

Minyak herbanika dah repeat 2 botol. Memang bagus sangat sebab panas & berangin di perut, kaki, kepala.

Nu3med ni madu & gamat. Takde repeat lagi sebab yang sebotol tak habis-habis.
Anak pun boleh minum nu3med ni.

Minyak Salmah pulak minyak untuk baby. Sapu hanis kat satu badan dia.

Minyak berubat herba dah tinggal separuh. Awal bersalin dulu hari-hari letak kat pad. Nak bagi luka bersalin cepat baik. Plan nak repeat lagi sebab bagus jugak untuk baby yang kembung perut.

Akar herbanika. Ni kotak kedua. Kotak pertama beli masa sebelum pregnant dulu. 

Herbal balm ni mule-mule beli untuk baby. Tapi since si kakak selsema, terus sapu kat hidung dia. Macam kesan gatal & gigit nyamuk pun cepat ok bile sapu herbal balm. Dah repeat 2x herbal balm ni.

Bende lain produk NR yang takde dalam gambar ni ialah pencuci wanita barra gel. Untuk pantang je aku beli 3 botol hari tu. Buat cuci muke jugak. Ada orang buat mandi terus. Uncang cuci dah habis guna. So memang tak de gambar la. Sabun dhia untuk badan pun tiada gambar. Tapi dah repeat 2 kotak sabun tu. Part berpasir tu memang best sapu kat badan. Kasik ilang daki-daki bile berlengas peluh pantang. Mandian herba ratu untuk mandian setiap pagi. 

Setiap produk yang dijual kat pasaran ada kebaikan masing-masing. Tapi pilihan di tangan anda nak beli set apa. 

Peace!

Day 29 Berpantang throwback besday hubby masa berpantang

Assalamualaikum.

Hari ni dah hari ke-29 berpantang. Esok nak bawak baby cucuk sebulan kat KKIA.

Nak throwback besday husband aii masa hari ke9 berpantang. Takde hadiah pun untuk dia. Order kek je..
Jadi la ye. Order tapi tak boleh makan pun. Sedihnye. Sedap ke idok kek itu.. Nampak kek tu dah hilang separuh? Hehe..

Yang over pastinya si kakak la..
Memang suka kek tapi makan cream kek je. Yang dalam tak suka.

So husband dah pun 30. Masuk 3 series dah. Tak lama lagi giliran aku pulak masuk alam 3 series. Tapi besday aku time puasa. Lagi sadis. Mesti kek pun tak hadoooo..

Muke sedih sedih sedih..


26 January 2016

Day 28 Berpantang Throwback Check in NICU pulak

Assalamualaikum...

Hari ni hari ke-28 berpantang. Nak throwback kisah hari ke-3 lepas keluar wad. Nurse dari Klinik Kesihatan datang rumah buat lawatan.

Kata dia Qayyum ada jaundis. Kene bawak g cek darah kat hospital Sg Buloh bahagian kecemasan. Sebabnya masa tu public holiday new year. Semua Klinik Kesihatan tutup. Petang tu gi hospital cek, bacaan kuning 185. Dari petang, malam baru dapat result. Kene follow up pulak di Klinik Kesihatan Sg Buloh esok harinye.

So malam tu balik umah, aku makan sup ikan merah yang akak aku masak. Dalam tu ada lada hitam. Aku pun tak tau lada hitam tu boleh jadi punca kuning makin naik.

So, bile aku pergi follow up bacaan darah Qayyum kat KK Sg Buloh keesokkan hari  bacaan terus naik ke 286. Terus doc booking katil di hospital untuk Qayyum di NICU.

Hancur luluh perasaan ini sebab anak kene duduk bawah lampu. 😭

So, pergi pulak hospital, katil Qayyum dah ada. Katil untuk mama takde lagi. Sebab penuh. Kene tunggu patient lain discaj sebelah petang baru aku dapat katil.
Okey. Air mata si mak mak ni menitis tengok Qayyum menangis. Tapi lepas tu dia ok.

Sebelah petang, ambik darah lagi, bacaan kuning masih tak turun. So tak boleh balik umah la.

Lepas asar gitu, incik suami datang dengan beg roda bawak keperluan aku. Dengan makanan orang berpantang. Selambak nasik dia bawak. Nak cover lunch & dinner. 

So dia teman aku & Qayyum sampai pukul 10 malam. Lepas tu dia balik rumah sebab mak & pak mertua ada kat rumah.  Kakak Qaira pulak dah sampai kat GoaldCost Sepang ikut sepupu dia gi main air. 

Esok paginye, pukul 8:30am incek suami dah tercongok kat hospital dengan stok biskut & milo untuk aku breakfast.

Then doc bagitau result darah Qayyum yang dorang ambik pukul 5am ari tu. Bacaan dah turun ke 200. Boleh discaj terus. Yeay! 👏🏻

Tapi kene buat follow up di KK dekat rumah lepas 2 hari discaj.

Aku dok pulun makan kurma sampai dekat 2 kotak.. Sebab tak nak bacaan kuning naik lagi.

Next 2 days, bacaan kuning terus turun dan turun. Lega. Last week 20/1/16 bacaan kuning dah pun 8.5. Tak payah g cek kuning lagi. Alhamdulillah..

P/s: hujung pregnant hari tu aku dok minum susu kambing segar dalam 20 botol nak elak anak kene kuning. Rupanye tak berkesan jugak.

25 January 2016

Berpantang Day 27 Throwback Pengalaman di Putra Medical Centre

Assalamualaikum...

Hari ni hari ke-27 aku berpantang. Hari-hari menghitung hari sebab boring sangat berpantang ni bagi aku. Rasa tak mo beranak dah la! Huhu..

Sambung kisah semalam.. Semalam dok cite check in di Putra Medical Centre.

Dalam pukul 1pm kot nurse kejut aku suruh bagi breastfeed kat baby sebab baby dah lapar. Tengah mamai sebab baru lepas di lalikan, terus aku bagi breastfeed dekat si mulut kecil tu. Sebelum admit ke wad, aku dah maklumkan kat nurse aku nak FULL BREASTFEED baby. Tak nak bagi susu formula.

Lepas selesai, dorang tolak aku ke bilik. Then tak tau nak makan ape pulak. Sebab lauk kat hospital sedap sangat. Tapi tak sesuai untuk orang bersalin. Sape yang untung kalau idak laki aku kan. Segala makanan enak dia yang makan.. Lepas magrib baru aku dapat makan. Adik ipar masakkan ikan tenggiri singgang. 
Segala resepi screenshot sebab plan nak pantang kat rumah sendiri. 

Lepas magrib jugak encik somi datang bawak toto & anak sulung yang kene hantar kat taska. So malam tu kami bermalam di hospital. 

Esok pagi tu adik ipar hantar lagi lauk singgang. Belasah je la dik. Janji lauk pantang.

Walaupun tv dalam bilik tu ada astro, tapi tak semua channel astro ada. So boring la. Aku memang boring dok hospital. Seingat aku, baru 2x aku bermalam kat hospital. Pestime admit bersalin Qaira. Second time admit, bersalin Qayyum. Mujur untuk kedua-dua anak aku tido hospital 1 malam je. Tu pun dah berkematu punggung oii.

Bezanya kali ni bila bangun malam ada suami di sisi. So boleh mintak tolong dia angkat baby bile baby nangis. Bila baby berak, mintak nurse ambik tukar pampers. Sebab servis mereka semua dah dimasuk dalam bil.

Masa bersalin Qaira di hospital Ampang dulu, semua kene buat sendiri. Nak menangis rasanye. Masa tu takut nak guna GL company sebab takut ada implikasi yang kene warded lama. Mujur masa Qaira keluar, semua perempuan yang sambut.

Dalam pukul 5pm baru aku boleh balik rumah. Lega rasa. Nurse bagi bil.

Bil keseluruhan RM2,890.00. Kelengkapan baby macam 1 set baju & pampers baby dah termasuk. Keperluan si mama macam pad, towel, berus gigi, ubat gigi, sabun mandi, sikat, air mineral pun dah disediakan. So sebenarnya boleh check in lenggang kangkung tak payah bawak beg pun!

Okei lega. Tak lebih RM3000. So tak payah tambah duit sendiri. Yea!

Ekceli aku masuk private hospital ni dengan GL company yang mana untuk proses bersalin normal, company cover RM3,000 aje. 

So, anyone yang nak booking doc pakar wanita & tinggal sekitar Sungai Buloh, Rahman Putra, Kundang, Kuang, Putra Medical Centre ni pun okei. Korang boleh pilih nak doc lelaki @ doc pompuan. Tapi mesti nak doc pompuan kennnn. Doc pompuan yang ada masa aku booked, Doc Seri Ratna je. Orangnye lembut & kecil molek.. 

Sekian.

24 January 2016

26 Day Berpantang After Delivered di Putra Medical Centre

Assalamualaikum..

Lama tak ke udara. Makin ke laut blog aku ni. Azam 2016 nak update blog secara aktif macam sebelum kawen. Boleh? Hehe..

Ok. Sekarang ni aku sedang berpantang anak yang kedua. Alhamdulillah. Selamat melahirkan seorang bayi lelaki dengan berat 2.6kg. Beza 100g je dengan berat kakak Qaira.

Baby boy ni kami namakan Muhammad Qayyum. Tak mo buh nama complicated sangat ikut trend semasa. Kite buh nama simple je. Senang nak tulih kat buku sekolah nanti. Haha

Hari-hari aku dan kakak Qaira pujuk baby suruh keluar tahun 2016. Boleh potong kek sama dengan kakak & abah. Due date pun 10hb Jan 2016. Tapi nampaknye baby sangat tak sabar nak jumpa mama, abah & kakak. Baby keluar 30hb Dis 2015. Haii.. Rugi la dik. Kawan lain dah boleh berjalan. Awak fresh from oven. 

Untuk yang second baby ni, aku pilih untuk bersalin kat Putra Medical Centre, Rahman Putra Sg Buloh. Dekat dengan rumah, dan bajet pun under cover untuk spend 1 malam di bilik single. 

Proses bersalin kali ni lagi cepat dari yang sulung. Contraction start dari pukul 7am. Kebetulan pada hari tu aku memang ada appoiment 38 minggu dengan Doc Pakar yang aku booking untuk sambut kelahiran baby nanti. Bila sampai PMC, buat normal checkup, test urin, berat & bp, aku bagitau nurse dah ada contraction. Terus dia bagitau doc dan doc panggil aku masuk terus. Then, katanya bukaan dan 4cm. Terus dia suruh masuk wad.

Staff hospital tolak aku dengan wheelchair. Aku mintak nak jalan sendiri sebab nanti lambat la bukaan jalan. Tapi dorang cakap tu prosedur hospital. Patient kene tolak pakai wheelchair. Adess.

So, ditolak ke wad. Tukar baju, rehat, terus ke labour room. 

Doc pecahkan ketuban. Contraction makin kuat, baby keluar pukul 11.43am.

Aku ditidurkan sementara doc & staff dia bersihkan baby & aku. 

So sekarang sudah hari ke 25. Dan tak sabar nak habiskan pantang. Boring sangat. 



Pink Diamond
 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page