26 June 2013

my birthday 22 June-as a mama ;)

Taraaa..last saturday is my birthday!22 june..genap sudah umor 27 tahun..alhamdulillah...last year celebrate besday as a wife..dan pada hari jadi tahun lepas jugak aku telah disahkan preggy!!

So, pada 22 jun 2013 aku sambut besday as a mama Qaira!hehe...so ,hepi...takde celebret beria lah..just makan-makan je wif my small family..hehe.....
Kek??takde kek..aku tak mo kek sebab perut lapo nasik....dan sebenarnya baru makan indulgence(betui ka eja macam nih??) secret recipe kat opis hari Jumaat tu..so, tiada nafsu untuk mencekik kek!

Sangat sedap makan kat restoren ni okei....sampai tinggal tulang ikan je!hehe..kuceng tengok pun menangis sebab tak lalu makan tulang semata je..

Masa tengah makan, Qaira nangis kuat!dah la lupa bawak shawl untuk cover nursing in public!adoiii..macamne la..mujur shawl aku pakai ni agak labuh,boleh cover untuk nursing in public.. rasa sangat supermama bile tangan kiri pegang Qaira yang tengah nenen sampai tido dan tangan kanan aku pulak suap nasik...incik suami tolong racik-racik lauk untuk aku supaya aku boleh terus suap ke mulut..

Lepas tu jejalan..beli baju..window shopping...incik suami beli ferrero rocher untuk kite...wah...suke suke...chocolate je pun kan...tapi, kalau pemberian dari yang tersayang chocolate je pun rasa amat bernilai.. ;)
Photo
lepas tu, baru balik umah.mandikan Qaira dan tidokan Qaira..dan aku rehat..buffday gurl sangat kan bile cakap kat husband nak rehat hari tu..hehehehe...

Hepi besday to mama Masszul jugek....hari jadi kite same .. ;) tq buat entry untuk kite-kite.. ;)

21 June 2013

Cara didikan untuk anak lelaki dan perempuan

 

19 June 2013

Entry basi; Bawak Qaira pusing KL!

 
Kawan bloger yang dah fren dengan aku kat FB komfem dah tengok gambar ni kan..hehe...cumanya nak masuk dalam blog tak nyempat sebab gambar-gambar ni dalam kamera...so,alternatif lain, kopi je dari FB, pes kan kat belog...punye pemaleh mak orang ni..
 
Kalau takde pe nak buat kat umah, memang kitorang bawak Qaira pusing-pusing taman ke..tasik ke...and ape-ape tempat rekreasi lah....
 
Plan asal nak bawak Qaira gi Tasik Titiwangsa lagik...belum buat u-turn kat bulatan Sentul tu, dah nampak jem nak masuk ke Tasik Titiwangsa...so, stret je g KL Bird Park..tapi sampai kat KL Bird Park dah dekat pukul 6 pulak..burung dah balik sarang!!hehe....tengok semua orang dah kuar dari situ...tak kan kitorang nak masuk pulak...
 
So, stret je terus gi Stadium Merdeka...Stadium eh name die?hehe....lepak..amik gambar je la..mengabadikan memori bersama keluarge..eceh....
 
 
 
Entah kenape, malas pulak nak tepek bebanyak gambor...cukup la 2 keping..background pun sama je..hehe..tapi kalau tengok orang lain letak gambar sikit, aku komplen kenapa sikit sangat..hehe
 
Posing punye posing...sampai Qaira dah kepenatan...die pun tak larat nak senyum lagi...
 
Masuk kereta, terus df Qaira..then,dia tido...punye lena...sampai angkat naik umah pun tak sedar lagi..dan terus lena sampai ke malam...aku pulak yang risau sebab dia tak minum susu...malas nak pam malam-malam dah sebenarnye!heheheheee....
 
Ok!nak turun pi surau sat!daaa..hepi reading... =p

18 June 2013

Baru lepas pos kulat mekah!!!

 
Ramai yang emel bertanyakan pasal kulat mekah @ cendawan mekah..boleh pakai keduadua nama ye..jangan risau...kalau ikut keselesaan aku, aku suka pakai nama kulat mekah tu...kalau kat kampung, bila batuk sikit, pak mertua & mak mertua cakap 'gi minum air kulat kat dapo'..hehe...kalau kat umah mak aku pulak, bile tengok mak batuk @ sesak nafas (mengah) aku pulak tanya  mak.. 'dah minum air kulat mekah?' begitu la seadanya...
Banyak kebaikan kulat mekah ni....kalau nak tengok kebaikan kulat mekah boleh google KEBAIKAN KULAT MEKAH..komfem kuar..tapi kalau nak lagi senang, klik la LINK NI..aku letak siap-siap tok refference mereka yang nak tau..
 
Dah ramai yang dapatkan kulat mekah ni dari aku...yang datang amik kat opis paling ramai..yang mintak pos ada jugak...yang datang kat umah pun ada jugak..datang jauh-jauh cari kulat mekah ni..yang buat appointment nak jumpa masa aku pi Putrajaya pun ada...yang mintak masa aku tengah cuti bersalin pun ada...kebetulan dia kat PJ je..suh incik suami jumpa die bagi kulat mekah ni..
 
Hari ni, aku baru je pos lagi kulat mekah tu untuk sesorang yang dok PJ..sesorang tu harusla tak kenal..hehe...semoga esok selamat sampai kat tangan dia..
 
Next????sape pulak nak?lai lai lai...aku siap sertakan cara jaga lagi nanti.. =)

17 June 2013

Bila anak dara pandai meniarap

Assalamualaikum...

Belum cecah 4 bulan lagi tapi Qaira dah boleh meniarap sendiri...gembire tak hengat..sebenanya masa dalam 2 bulan lebih Qaira dah start nak mengereng badan..tido pun macam tu..

Bila 3 bulan Qaira dah usaha nak meniarap tapi tak lepas..

So....last week dah nampak meniarap sendiri.kalau bangun pukul 3,4am tu tengok Qaira takde kat sebelah..rupanya dah meniarap..

Last week tu takde kerap sangat nampak meniarap..tapi weekend baru ni asyik pusing meniarap je..dah expert katakan...

Tengok tv pun meniarap..

Orang kata kalau perkembangan bb tak sama...kalau bb rajin,cepatla meniarap..kalau malas,baring je la...

Rasa betul jugak...ada anak member kuar awal seminggu dari Qaira..bila aku letak gambar Qaira meniarap die pun tekejut sebab anak dia baring je..sama jugak dengan cucu mertua akak aku..pun lahir awal seminggu dari Qaira..

Tapi,kengkadang aku yang penat tengok Qaira nak pusing badan meniarap ni...heheee.. T_T

p/s: baru lepas sahur kol 5am tadi..sambil tgu makanan masuk perut bt 1 entry..semoga larat puasa sebab kuat betul mencekik since menyusu ni..asek lapar je!

posted from Bloggeroid

16 June 2013

40 tips bayi tido lena

40 tips bayi tido lena

1 . Selsema tidak mengira waktu dan usia, malah bayi begitu mudah dijangkiti selsema. Sukar untuk dia tidur lena malam dan meragam akibat kesukaran untuk bernafas. Cuba beri kelegaan dengan meletakan balm pada bahagian yang tidak selesa.

2 . Ruam adalah salah satu masalah kulit yang dihadapi oleh bayi yang biasanya terjadi di sekitar punggung bayi. Kemerahan pada bahagian kulit memberi rasa pedih pada bayi. Longgarkan pemakaian lampin pakai buang atau gunakan ubat anti ruam. Kerap juga tukar lampin pada waktu malam. Bayi rasa selesa dan tidur lena.
3 . Kolik adalah masalah kembung perut yang membuatkan bayi meragam dan tidak tidur lena. tidur secara meniarap di samping sapu ubat khas di bahagian perut.
4 . Elakkan bilik dalam keadaan panas dan terlalu sejuk. Pakaikan pakaian tidur yang nipis. Bayi adakalanya terjaga waktu malam kerana kepanasan. Suhu bilik adalah terbaik untuk bayi tidur lena.
5 . Suhu badan bayi melebihi 39 darjah celcius, bayi demam dan mudah terjaga waktu malam. Berikan ubat demam dan sejukkan badannya dengan membasahkan kain dan lap seluruh anggota badannya. Pakaikan baju nipis. Jika suhu badan masih tinggi segara dapatkan rawatan doktor.
6 . Batuk membuatkan bayi mudah terjaga. Pastikan bilik tidak terlalu sejuk dan beri ubat batuk khas untuk bayi, ia membantu bayi tidur lena. Pastikan juga bilik bersih dari habuk kotoran.
7 . Gusi bengkak, tanda gigi akan tumbuh. Rasa tidak selesa, menyukarkan tidur bayi. Berikan teether tang telah disejukkan dalam peti ais. Bayi akan rasa nyaman dan ketidakselesaan makin berkurang.
8 . Jadikan waktu tidur rutin setiap hari. Bayi akan secara tidak langsung tahu akan waktu tidurnya. Dia akan tidur dengan sendirinya apabila sampai waktunya.
9 . Bilik gelap, suhu bilik dan senyap membantu bayi tidur dengan cepat. Lakukan setiap kali bayi mahu tidur. Bayi yang mendapat tidur yang cukup akan kelihatan segar dan aktif.
  1. Posisi bayi tidur secara telentang mengelakkan risiko sindrom kematian mengejut. Cara ini membantu bayi tidur lena.
11.Tidurkan bayi di tempat yang sama. Secara psikologinya bayi akan tahu bahawa itu adalah tempat tidurnya.
  1. Elakkan bermain di tempat tidurnya. Katakan padanya disitu bukan tempat bermain. Sediakan satu tempat untuk dia bermain.
13. Nyanyikan lagu atau muzik kegemarannya dengan perlahan supaya dia dapat tidur dengan sendirinya. Jangan terlalu mendesak.
  1. Secara tradisional, tungku juga boleh digunakan untuk sakit perut bayi yang boleh menganggu tidurnya. Tungku secara perlahan di sekitar perut bayi. Gunakan tungku yang kecil.
15. Ketika tidurkan bayi, dekatkan diri anda dengan bayi. Tepuk dan gosok belakangnya secara lembut.Bayi anda akan rasa selamat. Lakukan gerakan yang sama sehingga bayi anda tidur.
  1. Mandikan bayi dengan air suam. Bayi akan berasa nyaman dan segar dengan haruman wangian mandian. Siapkan bayi anda, seterusnya berikan makanan berkhasiat dan susu sebelum tidur.
17. Lakukan urutan di seluruh badan bayi. Minyak zaitun atau losyen boleh digunakan. Digalakan dilakukan selepas mandi dan lakukan secara konsisten.
  1. Jika bayi terjaga waktu malam, redakan tangisannya. Segara lihat lampin perlu ditukar atau bayi berasa panas atau sejuk. Jangan bercakap ataupun membuka lampu.
19. Bayi menangis dengan tiba-tiba walaupun baru setengan jam tidur. Baring bersebelahan dan pastikan ia tidur semula
20.Dukung sambil berjalan dan dodoikan akan menyelesaikan masalah bayi menagis diwaktu malam.Tetapi jangan selalu lakukan demikian.Boleh dilakukan apabila terdesak ataupun bayi demam.
  1. Bau aromaterapi di seluruh bilik membuatkan rasa nyaman dan perasaan tenang pada bayi.
22. Gunakan selimut kapas yang tidak terlalu tebal untuk bayi. Selimut yang tebal membuatkan bayi berpeluh dan terjaga pada waktu malam.
  1. Jika anda kaki tv pastikan bunyi tv dan muzik tidak menganggu tidur bayi. Bayi begitu sensitif pada bunyi jika ia tidak dapat tidur.
24. Jika bayi pramatang pula, baju yang berlengan panjang, seluar berkaki dan topi perlu dipakai ketika tidur. Bayi ini sangat sensitif dengan persekitarannya yang sejuk dan mudah dijangkiti penyakit.
  1. Jika perlu, anda dan pasangan anda turut sama tidur bersama-sama bayi. Bau badan ibu dan bapanya membuatkan bayi tahu keadaan sekelilingnya selamat dan usah bimbang.
26. Belajar tanda bayi mahu tidur.Selalu tanda letih seperti menggosok mata, tarik telinga dan meragam. Jika ada, segera bawa ke katil. Dia akan menjadi bartambah letih dan sukar tidur jika gagal berbuat demikian.
  1. Buat mood untuk bayi faham waktu tidur hampir tiba denagn memandikannya, membaca buku, membuaikannya atau mendodoikannya.
28. Penghawa dingin yang dipasang di dalam bilik tidur dikatakan membantu bayi tidur dengan lena.
  1. Bawa bayi anda ke katil waktu dia sedar dan beri masa untuk dia tidur dengan sendirinya. Selalunya antara enam sehingga lapan minggu usianya cara ini boleh digunakan.
30. Alat permainan tergantung yang berpusing juga membantu bayi tidur dengan mudah. Sesuai untuk bayi baru lahir.
  1. Lalukan aktiviti permainan di atas katil secara tetap sebelum tidur. Jangan terlalu lama. Kemudian ajak bayi tidur.
32. Ubah posisi tidur bayi jika terjaga di tengah malam. Mungkin bayi sukar menggerakkan badannya lalu menangis. Pastika ia memberi keselesaan pada si manja.
  1. Hidunh bayi yang tersumbat akibat selsema menggangu pernafasannya. Bantal yang tinggi diperlukan supaya hidung dapat bernafas dengan baik.
34. Tilam yang empuk yang diperbuat dari getah asli adalah pilihan yang terbaik. Ia menggalakkan bayi tidur lena.
  1. Bilik yang bersih memberi kesan psikologi yang baik pada bayi.
36. Dakapan yang penuh dengan kasih sayang perlu dilakukan dengan kerap akan membuatkan bayi berasa dirinya dihargai.
  1. Katil yang kuat dan selesa dan tilam khas digunakan untuk membantu bayi tidur dengan lena.
38. Galakkan aktiviti di siang hari separti bermain, bercakap atau menyanyikan lagu. Ia membantu bayi tidur lebih diwaktu malam.
  1. Dekorasi bilik tidurnya yang menarik juga membantu bayi suka akan tempat tidurnya.
40. Jika bayi menangis diwaktu malam dan tidur kembali mungkin ia tidak selesa dengan posisi tidurnya. Tenangkan ia sehingga ia tidur kembali.


Sumber: FB

15 June 2013

Makan bersama jiran sebelum ramadhan

Assalamualaikum...

Hari ni penghuni blok tempat aku tinggal buat majlis bacaan yaasin dan makan-makan sempena menyambut ketibaan Ramadhan..

Incik suami tercinta turun awal untuk baca yaasin..aku turun lepas zohor untuk makan..ekekekeke...

Ada anak kecik tak boleh la nak turun awal..nanti 'tak dan' makan dah kene balik umah kalau Qaira ngamok..

Tapi,alhamdulillah.Qaira is a good girl..tak nanges pun...

Ada jiran yang baik tolong jaga Qaira dan aku gi makan laju-laju...

Abah Qaira pulak, tak pandang langsung kitorang.punye khusyuk mamam ikan siakap 3 rasa..tomyam..ikan patin..ayam goreng berempah..memang best la menu tadi.

Tu haa abah Qaira yang pakai kopiah putih..tak tau khusyuk makan ke seronok bergosip..ngehngeh...

Pukul 3 kitorang balik.

Korang buat pe ari ni?

posted from Bloggeroid

14 June 2013

Doa Untuk Anak Semasa Dia Tidur

 
 
Semoga anak mama jadi anak yang solehah, pintar akalnya, menghormati orang yang lebih tua dan dikurniakan sifat-sifat mahmudah...aminnnn.....

12 June 2013

Petua bagi serai tahan lama dalam simpanan

Assalamualaikum...

Ni petua bukan sekadar petua.petua ini benar belaka...sebab aku dah cuba!!!haha..gelak bangga...

Petua ni aku ambik dari majalah Keluarga edisi ada gambar ziana zain kat front page..ala..magazine yang aku beli ari tu..tapi selepas 2 minggu baru sempat baca..

Berbalik pada topik awal,dalam majalah tu ada info petua untuk bagi serai tahan lama.selalu aku simpan dalam peti.komfem kecut..

Petuanya adalah simpan serai tu dalam air..kerat bahagian yang nak guna je.

Aku pun tadah air dalam mug..aku letak 4 batang serai dalam tu...dalam tempoh 2 minggu kot,tinggal sebatang serai lagi tak pakai..dah berakar pun..tapi bukan takat berakar je...tapi dah ada tumbuh anak serai dengan daun lagik..

Wahh...aku pun mula berpikir..lepas ni boleh letak banyak lagi serai dalam mug.tunggu sampai besar..boleh la guna bila nak masak..tak payah pi kedai..hahahaha.
Weeee...hihihi....

Sape nak share petua dengan aku???meh sini tinggalkan dalam kotak komen!! :)
posted from Bloggeroid

Buffered Earning melekat!

 
Sekarang tak sempat dah nak update blog macam dulu kala....macam sebelum kawin...haaa...macam sebelum kawen tu maknenye dah setahun yang lepas la...lepas tu, sibuk kaw-kaw punye...sibuk bekeje sampai balik malam ari-ari...
 
bila dah mengandung, masih sibuk...masih bekerje sampai malam kat opis...blog pun update dalam sehari 1 entry atau 2 hari 1 entry..janji untuk blog kesayangan ni kan....tapi buffered earning tetap muncul..betapa setianye..cuma,gerakan amount tu agak slow sikit kalau nak compare dengan situasi sebelum kawen...hehehe..
 
Bile dah bersalin???lagi best..sebulan dalam 4 entry sahaje.....ngahahaha....masalah internet slow kat kampung...badan penat lagi...sibuk perihal dalam pantang lagi...buffered earning masih bertenggek jugak...seminggu masuk seketol...2 bulan pantang ada la berketul-ketul buffered earningnye..hehehee....alhamdulillah...
 
Bila dah bekerja sambil sibuk melayan si kenit.bukannye si kenit tu pandai merayap pun...tapi kalau boleh nak spend time dengan dia..cium-cium dia...peluk-peluk dia..bila balik keje,sekejap je bersama si kenit...tapi,masih ada buffered earning menjenguk di sini...
 
Nampak tak...3 jun, 6jun, 10 jun dan 11 jun....terkejut kak ton tengok...
 
Ni memberi lebih semangat untuk meneruskan karier berbloging..karier sangat katenye....hahaha...
 
Papepun,alhamdulillah...masih mendapat kempen-kempen ni..walaupun sekarang memang tak sempat nak blogwalking kat semua bloger yang datang sini...
 
kalau nak compare dengan masa bujang, orang datang singgah, tak lame tu aku pun singgah blog dia..hehe..
 
sekarang tak sempat...kadang-kadang up entry untuk maklumkan kat korang semua, owner blog ni masih wujud je..hehe....time kasih kat mereka yang setia datang kat umah aku ni....dah mereka yang google jugekk...
 
Banyak benda nak cerita, tapi ada kekangan masa...sejak menjadi seorang isteri,seorang mama dan seorang pekerja...
 
Papepun, aku tak cashout lagi..masih mengumpul..hehe..kasi banyak sikit...cashout masa nak raya nanti...hehe...
 
For more tips buffered earning klik [INI]

9 June 2013

Promosi Bedak Arab

Nak cantik tak di hari raya aidilfitri nanti???jom try pakai bedak arab..harga murah banget ni...tengah promosi pengenalan produk baru..promosi dengan harga di bawah akan tamat pada 30hb Jun 2013.
Banyak kelebihan bedak arab ni..

Bedak arab terdiri daripada warna-warna :


  • Cerry Pink=sesuai untuk kulit cerah untuk mendapatkan pipi kemerah-merahan
  • Orange Blush=sesuai untuk kulit sederhana cerah
  • Russet=sesuai untuk semua warna kulit
  • Cerry=sesuai untuk kulit cera
  • Roshelle=sesuai untuk kulit kuning langsat
  • HARGA
  • SM=RM 45 (Normal Price RM50)
  • SS=RM 50 (Normal Price : RM53)
  • PERCUMA POS LAJU 
  • PERCUMA SPAN 
Jom dapatkan segera dengan LIKE dan PM di Mayandhanis atau email : mayzura@ymail.com

6 June 2013

Ceritera termometer untuk Qaira

Assalamualaikum...

Hari tu aku pegi watson...beli barang sikit..then..teringat nak beli termometer untuk cek suhu baby & cool fever...


Incik suami tanye nak buat hape???aku cakap..stanby je..kot nak guna..die pun buat muka...aku sengeh je...mesti dia nak cakap benda tak perlu pun gatal gi beli..

Nak jadi al-kisah...Qaira aktif macam biasa..tapi flu sikit.gara-gara si mama minum ais masa kenduri kawen ahad baru ni ler....

Cian si anak...tapi pegang badan tak panas.macam kompius..demam ke tak demam ni..terus amik termometer tu.nak rasmi..hikhikhik...

Kepit kat ketiak Qaira..macam nurse buat tu..hihihi...

Mama Qaira feeling-feeling jadi nurse!

Tengok bacaan hokei je.tak pernah lebih dari 36.6°..budak kenit ni pun siap tersengih aje..wajah riang penyejuk ati..

Debob tak Qaira sekarang??kikiki..

Bising je mulut die jerit-jerit..hepi sangat bile kene agah..

p/s: hilang penat bile tengok senyuman Qaira..

posted from Bloggeroid

4 June 2013

modify medela swing single pump to double pump

assalamualaikum...

baru ni aku pos gambar hasil susu aku pam lepas modify medela swing aku jadi double pump....

lepas tu berpusu-pusu orang inbox tanye macam-macam..terus mak rasa macam tengah meniaga jual pump nok....haha...

jadi rasa macam nak tunjuk step by step kat sini..nanti kalau orang tanye lagi,senang koje aku..copy link je...

memula mesti dapatkan aksesori yang berkaitan untuk modify...contohnye ialah:

1)tubing extra

2)connector 1

3)corong 1

4)T connector-boleh didapati dari kedai hardware atau kedai aquarium berdekatan..


macam tubing medela tu harga paling murah aku survey rm25..connector rm40 lebih..corong tak survey harga...

connector dan corong tu kene dapatkan jugak..sebab pump swing cume bagi 1 unit je item tersebut..so,setelah dikaji harganye....aku buat keputusan beli medela harmony manual...at least ada extra pump..nak tandem ke kan..:)

tubing pulak,aku tak pakai brand medela..pakai yang tak hadoo brand beli kat hardware oleh incik suami..time kasih incik suamiku..:)

okehh.memule sambung tiub yang beli dari hardware tu ke tubing medela...aku sayang nak kerat tubing medela yang macam dalam youtube tu..hihi...

tak payah sambung pepanjang sangat.buat pendek je..lepas tu letak connector T kat hujung...

bila dah letak T tu,sambung lagi tiub untuk 2 cabang tu..

sebab tiub yang beli kat hardware ni besar cikit dari tubing medela,aku tak gune clip kat hujung tu..terus cocok kat connector botol..

haa..nampak tak...boleh la mulakan diy mommi yang nak buat jugak..:)

pasal suction tu...aku tak rasa makin slow.rasa ok je..

selamat mencuba!!!!

posted from Bloggeroid

3 June 2013

Hari ni bukan monday blues

Assalamualaikum..


Sebab....aku cuti...monday not blues anymore..hehe...

Pengasuh nak cuti...aku pun approved..hihi..aku pun apply cuti plak..sape nak jage Qaira???kalau aku keje...

Isnin yang nyaman ni..teman Qaira borak jap atas katil...penat die bebel..die pun tido...

Aku tak tido..tak boleh tido la dah bangun ni..

Qaira sekarang dah pandai tido sendiri...takpayah enjut dalam buai baru tido..

Bese kalau dia sesorang,die isap jari..nyot nyot nyot....

Lepas tu tertido...

Macam cian je tido sorang...tapi ok jugak...independent ok..hihi...

Ape la khabar bloger mun...indahnya kamu..yang baru deliver baby tu kan..kan..hummm..:)

posted from Bloggeroid

Pink Diamond
 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page