30 September 2013

Spontan Monday : No More Monday Blues Okey!!

 

29 September 2013

Home made Air Barli

Assalamualaikum...

Ada orang kate,kalau tengok baby macam berak keras sebab dalaman dia panas..aku kurang pasti ketepatan fakta ini..untuk panas dalam,mommy la kene minum air barli.supaya dapat disalurkan kepada breastfeed baby..


Tapi,takpe la..aku pun suka air barli..kali ni buat sendiri kat umah..beli barli kat speedmart..baru 6 kupang..

Lebih kurang sebesar bungkusan garam...

1st step..basuh barli tu macam basuh beras dan toskan.

2nd step,rebus air dalam periuk..sampai dah menggelegak tu masukkan barli tadi..

3rd step,masukkan daun pandan.sebab aku buat untuk bajet segelas air,aku masukkan sikit je daun pandan..kang terkelat pulak rasanya.

Bila aku tengok biji barli tu agak kembang,baru aku masukkan gula..

Kacau2...rasa sikit..sedang-sedang manisnya...terus curah dalam gelas..

Oh ye..memandangkan gula pun nak naik hrga jugak...jangan taruk banyak sangat gula dalam minuman..sedang-sedang je k..sebagai langkah penjimatan...

P/s: kepada penggemar air barli,baik korang buat sendiri kat umah air ni..barli 6 kupang tu aku rasa boleh bt berjug2 kat umah..lagi jimat..bermodalkan tak sampai 4 hengget poonnnn...boleh jamu seisi keluarge gituuuuuu...~ jimat minyak kete tak payah gi kedai yang mungkin buat air barli tu 2 hengget segelas!

Kan???!!

posted from Bloggeroid

27 September 2013

Potong betul la burger ni

Assalamualaikum..

Kat opis tadi kejadiannya..lama tak makan burger..

Teringin..

Gi kedai bawah opis..beli burger..

Naik opis balik.ready nak makan burger tersebut...

Sekali tengok...

Nampak tak ape aku nampak??tak nampak??meh mak jemah bagi tengok lagi..

Pe yang korang nampak?moh komen sikit!!!


*terus masuk bakul sampah.failed!!!*

posted from Bloggeroid

Wahai Isteri!Jom Baca Ni...

25 September 2013

Entry Syukur!Dapat B.E!Dapat Partner Biz!

Assalamualaikum...

Alhamdulillah...murah rezeki sesangat hari ni...ada orang belanje Domino's....gaji masuk pun hari ni...hehe.. alhamdulillah Ya Allah...kain pasang pun ramai order ni....rezeki Shaklee pun berganda-ganda...semakin ramai yang mintak konsultansi dari aku....alhamdulillah...benda baik kongsi bersama-sama kan..walaupun orang dok kata pengedar shaklee ni tumbuh macam cendawan kan..tapi, rezeki tu ada di mana-mana..usaha dulu baru tengok hasil kan.


erk..sebelum tu....Welcome to kawan alam blogger aku..si Munn... :) welcome dalam dunia Shaklee k!!



Lunch hour ni ada banyak sangat free time sebab dah lunch Domino awal tadi...rajin-rajin aku bukak nuffnang tengahari gini..tup-tup ada 2 buffered earning melekat....sehari 1 buffered earning...lagi aku bersyukur...rezeki anak..


kene usaha lebih lagi..minyak dah naik harga..gula pun dah naik harga..tepung pun nak naik harga...sempena semua naik...kene la usahakan naikkan income!hahahaha...
Ape-apepun, jangan lupa bersedekah.... :)


Korang dah cek nuffnang?mesti dapat jugak kan?Nuffnang ni kekadang tu macam musim..bila dia nak bagi buffered earning, semua blog dapat buffered earning mencurah-curah punyo!!!

23 September 2013

Buffered Earning Melekat Sampai 3 Ketol!!!

Assalamualaikum...
 
 
Hari ni banyak kelapangan masa sebab Big Boss MC..dia tak masuk opis..lega jugak sebab ape yang dia mintak last week semua aku dah siapkan terus letak kat meja bos aku...pagi tadi adalah dia text tanye kerja-kerja dia nak tu..dengan penuh bangganya aku cakap semua ada kat meja boss by last thursday...hehe....lega...
 
 
Hari ni bukak acc Nuffnang, tengok-tengok ada 3 Buffered Earning melekat bertepek di sana..fuh..lega....sebab beberapa ketoi Buffered Earning dah pun dikreditkan dalam acc aku...hehehe...tenkiu to Nuffnang.. ;)
So, buffered earning yang terrrrlatest adalah start 18hb,21hb dan 22 hb september..kalau melihatkan pada jumlah visitor dalam blog ni dah tak seramai dedolu..zaman nak kawen..baru kawen..hehe....zaman rajin blogwalking...tapi, tak diduga ada jugak buffered earning masuk menggantikan yang dah habis kempen tuh..hehe....


So,tenkiu to Nuffnang..korang?cer klik iklan-iklan yang berlegar-legar di sekitar blog ni.. ;)

22 September 2013

Kuih bakar pandan in da houseeee

Assalamualaikum...


Missi semalam nak menghabiskan daun pandan..google resepi..terjumpa resepi kuih bakar pandan ni..


Eh..kacang goreng je bahan-bahannye...fuhh..nak try la...


G bilik,keluarkan oven...nampak tak permainan kat situ?oven simpan dalam bilik.menggambarkan betape lame aku tak guna..muahahaha...berabuk..lap-lap kasi besih..mintak-mintak boleh pakai..kakaka...


Aku blend air pandan+tepung gandum+tepung blue key+telur 2 bijik+butter 2 sudu+gula dlm 6 sudu kot+santan kotak 200ml+susu pekat sikit+sedikit garam+air sikit+pewarna..


Sapu loyang dengan minyak masak..curah segala mak nenek dalam mesin blender tu...hasilnya....

Wallllaaaaa..nyummyy..belemak..manis sedang-sedang..


makan panas-panas rangup wooo...


Alkisah pewarna..umah aku takde pewarne ijau..ada merah dengan kuning je...aku pikir,kalau warna kuning ok kot dari merah..hihihi...


Tapi..berkat air pandan jadi jugak kaler ijau..hakhakhak...


Ari ni abah Qaira tanye,kuih semalam ada lagi?

posted from Bloggeroid

21 September 2013

Tikar katun untuk anak

Assalamualaikum...

Hari tu dok cite pasal beli tikar untuk Qaira bergolek sepuas hati...ni la rupe paras tikar tu..

Aku siap susun bear..remote..depan Qaira.haha..bagi perangsang untuk Qaira maju ke depan..hihi...

Okeila sejak beli tikar ni..aku biarkan Qaira bergolek bebas..kepala dia pun selamat kalau dia pusing-pusing...

Hari ni aku perasan,qaira dah start angkat badan untuk merangkak..

Tapi tang dia angkat badan tu tak dapat snap! rugi-rugi.qaira angkat jap-jap aje...

the sweet moment tuh!

Hari ni Qaira tak banyak peel ngada...banyak tengok upin ipin je...


Lega..kebetulan hari ni ramai pulak pm tanye pasal shaklee..alhamdulillah...sambil dok umh layan anak...buat keje umah...pun masih ada rezeki lain masuk..;)

Jap g nak pi order barang customer dari Lipis & Kuantan...


P/s : nak melipat kain baju sebakul jap..huhu..

posted from Bloggeroid

19 September 2013

santai di Port Dickson

Assalamualaikum...

Cuti sempena sambutan Hari Malaysia baru ni,aku pergi Port Dickson..idea abah Qaira..:)

Santai ala-ala picnic giteeww...

Dah namanya picnic mesti la bawak bekal...malam tu aku masak rendang ayam..kiranya dinner malam tu makan rendang tapi masak extra lebih untuk picnic...pagi sebelum gerak adik ipar buat sandwic...aku tambah menu iaitu sambal ikan bilis..nak padankan dengan nasik himpit..:)

tapi..takde gambar makanan pun.! haha..

sampai je tepi pantai,dah sebok nak mencekik..lapoorr!!

lepas tu bawak Qaira main air..

Sangat eksaited oke main tepi pantai dengan anak umor 7 bulan!hihihi...

Sebok je aku cangkung kat tepi tu sambil pegang Qaira,ombak tetibe naik tinggi..basah sikit baju aku..

Bila dah penat,bawak Qaira baring dalam stroller dia..

Tapi..tak lama la dok diam dalam tu..kalau orang pegang dan dukung baru Qaira tak ngamok..

Petang baru gerak ke Nilai..cari tikar Qaira!!!hihihi...

missi mencari tikar saje..sambil usha karpet lawo!
posted from Bloggeroid

18 September 2013

18.9.13 Qaira 7 bulan...dekat 8kg dah!

Assalamualaikum...
 
 
Tanggal 18.9.13..eceh..tanggal ye.. ;) jangan marah kengkawan..;)
 
 
Hari ni genap umur Qaira Qaisara 7 bulan...sudah 7 bulan jugak la aku jadi mama...alhamdulillah..
 
 
 
Semangat aku amik gambar Qaira pagi tadi semata-mata genap 7 bulan...gambar busyuk macam gitu..baru bangun tido..ngehngehngeh....
 
 
Pe'eelnya pun berbagai-bagai dah sekarang..nak orang pegang dia je..kalau letak kat bawah nangis lelaju macam kene cubit..adui...air mata laju macam air paip..mencurah-curah seiring dengan tangisan...bile angkat dan dukung terus senyap....ngade ye!!haip!
 
 
Sekarang pun dah pandai memilih....kalau kat umah aku, memang susah sikit nak buat kerja sekarang...nak aku yang pegang dia..kalau abah Qaira pegang, Qaira tak nampak aku takpe..bila nampak je aku terus meraung!pening si mama...bila beralih ke tangan aku je terus senyap..
 
 
Kuasa seorang mama...gituuuuuuu..hahaha...menenangkan si anak...
 
 
Pengasuh pun cite benda yang sama...Qaira nak ibu dia je yang pegang...orang tu nak masak pun susah...sian anak ibu Qaira kelaparan balik sekolah..isk...
 
 
Baru ni Qaira tarik bakul botol susu kat tepi tv...habis bergolek semua botol... T____T
 
 
Nasib la kamu budak kenit...buat kecah umah pun kamu masih nampak comel lagi..tak de rasa nak marah tengok muka anak..hehe....
 
 
 
p/s: hari-hari tak sabar nak balik umah dukung anak!heee...
 
 

17 September 2013

Cerita hujung minggu mencari tikar untuk si Qaira...

Assalamualaikum...
 
 
Selamat hari Malaysia semua...korang gi mana cuti 3 hari???aku di KL saja..tak balik kampung pun...hari sabtu, mengemas umah...lepas tu gi opis sekejap...hantar pendrive kat opis...bawak anak sekali...hehe...sebab budak opis semua dok bising suruh aku bawak Qaira gi opis..so, sape yang ad kat opis dapatla jumpa Qaira..
Muka Qaira blur-blur je tengok dorang semua ni...nak senyum pun tak jadi senyum..hihihi...ternganga je mulut tengok depa semua.. ;)
 
 
Petang tu teman abah Qaira gi servis kereta..sampai tido ternganga sebab jalan jem..hahaha...
 
 
Ahad pulak, projek masak nasik lemak dengan sambal ayam untuk breakfast..lepas tu projek masak rendang, nasi himpit, puding roti untuk picnic kat Port Dickson hari Isnin..semalam lah..hehehe......
 
 
Lepas magrib, adik ipar sampai dari Puncak Alam...nak jugak ikut gi Port Dicksonnye...
 
 
Cite gi Port Dickson tu sat lagi la..gambar semua dalam kamera..
 
 
Tiba-tiba nak cite kejadian lepas balik Port Dickson...kami terus gi Nilai nak cari tikar...sebab Qaira sekarang memang dah terbabas kebabom keliling rumah...disebabkan rumah tu berkarpet, aku tak konfiden nak lepaskan Qaira tawaf ruang tamu tu...takut die jilat karpet...
 
 
Kenapa nak carik kat Nilai?kat KL takde ke?sebab hari tu mak mertua kata murah je kat sana..tapi tak gigih la gi Nilai semata-mata nak cari tikar baby tu kan.....kebetulan lalu Nilai semalam singgah la sekejap.. ;)
Ada banyak choice jugak la kat Nilai...ada yang tebal..ada yang nipis...pandai-pandai la memilih....kami amik yang RM24/pcs...size sederhana..kitorang pegi kat kawasan yang jual lelong...memang dia tak nak bagi murah-murah lagi bila tawar...aku beli 1 je...

Err..gambar ni semua google je..hehe...the real one nanti la amik gambar kat umah..hehe..semalam sampai KL pun dah malam..tak larat nak amik gambar dan sebagainya...sampai umah dok basuh bekas-bekas makanan balik picnic tu..kemas barang-barang si Qaira....turunkan susu Qaira...


mujur baju kerja laki den dah siap iron hari sabtu tu...boleh la tido terus malam tu dengan lena..


p/s : korang buat ape cuti 3 hari??
 

13 September 2013

Cek nuffnang untuk tahun ni

Assalamualaikum...

Meh sini nak buat korang jeles..;)


cek nuffnang aku dah sampai...blog bersawang-sawang pun masih boleh cash out kan cek...

Sikit je amountnye..hihihi...tapi okeila untuk blog yang tak glemer ni....


Erm..korang dah cash out ke?mesti banyak kan!!tahniah untuk korang..:)

posted from Bloggeroid

10 September 2013

Suke suki dengan anak

Assalamualaikum...


Takde koje...main dgn anak...tangkap gambar..

Tangkap dan tangkap..

Anak pun layan kerenah mama..

Heheee....tu la si bam bam udah 6m3w..tak lama gi 7m..

Jadi anak yg solehah ye!heee

posted from Bloggeroid

9 September 2013

Cara pantas menyediakan bubur nasik untuk baby ku.. ;)

Assalamualaikum...
 
 
Dah beberapa minggu ni aku dah start bagi Qaira makan bubur nasik..pepagi bangun tido sebelum gi mandi tu, aku buat bubur kat Qaira dulu...

Untuk kali pertama, aku buat bubur ikan bilis...ini adalah cara pantas untuk ibu yang bekerja menyediakan bubur untuk anak setiap hari..hehehe...


Cara-caranya adalah :

Malam tu, aku basuh 1 cup beras...biar beras tu kering..then aku goreng tanpa minyak..dan blend...tapi tak halus sangat...lepas tu aku simpan dalam bekas yang kedap..simpan dalam peti..


Bila bangun subuh esok tu, lebih kurang pukul 615am, aku amik 1 sudu beras yang dah blend, letak dalam periuk..kemudian, aku ambil ikan bilis sikit basuh dan blend...tuang dalam beras tadi..tambah air agak-agak banyak....


Lepas tu, aku tinggal pi mandi..hehe...


Lepas siap mandi, aku tengok periuk balik..kacau-kacau...kecikkan api sikit..aku pun gi solat...lepas solat tengok balik periuk..kacau lagi...lepas tu masuk bilik gi bersiap nak pakai bedak bagai...kejut si Qaira bangun..lepas tu..


Tengok bubur dalam periuk balik..gitu la seadanya...dalam pukul 7am gitu dah siap dah bubur nasik untuk bekal ke umah ibu..hehe..masuk dalam thermos comel Qaira.


Setiap hari gitu lah rutin pagi sekarang...kadang tu aku campur lobak + ikan bilis...kadang tu lobak je...dan hari ni aku buat bubur nasi dengan labu...


Senang je kan..takde alasan untuk tak nak buat bubur untuk baby kan..haha...1 cup beras yang aku blend tu boleh tahan dalam 2 minggu jugak...sebab tiap hari aku letak 1 susu beras blend je..buat banyak kang takut anak aku tak nak..praktis sikit demi sikit je...


Tapi, weekend malas giler nak buat bubur...kejamnye.. T___T
 
 
bese aku letak gula sikit..bagi rasa manis-manis...sebab aku perasan Qaira ni kalau makan benda yang takde rasa, dahi dia berkerut-kerut..lepas tu mulut dia nak uweek..takpun dia tutup mulut rapat-rapat bila dia takmo makanan tu masuk mulut dia lagi..contoh : labu tu aku rebus bagi empuk..kemudian blend.. (ikut resepi internet) aku pun rasa..macam tawar-tawar...bila bagi Qaira, kerut-kerut dahi tanda benda tu tak sedap...lepas tu buat muka pelik depan aku...
 
 
 
err....takpe ke letak gula sikit untuk baby ye??/

6 September 2013

Riang ria hari raya tingkat 10!

Assalamualaikum...
 
 
Baru-baru ni budak-budak department aku buat jamuan raya...ni jamuan department je..jamuan raya company dah buat kat The Royale Damansara awal syawal ari tu...
 
 
So, memasing collect duit ikut level memasing..buat la jamuan raya..bak kate bebudak department lain..ni la paling grand antara semua floor...hehe..layan je la gambar-gambar ni...
 
 
Awal pagi, buat keje kat pantry...macam potong-potong kuih..potong-potong kek...
 
Photo: Pantry ohh pantry..
 
Then, bila dah tengahari kitorang makan-makan dulu...kasi kenyang..sebab nanti tetamu nak datang beraya kan..takkan tuan rumah melantak sekali..yer dok...
 
 
Aku ditugaskan untuk jaga kaunter lemang dengan rendang daging...ada yang jaga satay..jaga lauk pauk...supaya takde pembaziran..hehe...
 



Suasana memang agak meriah la jugek...semua orang heppi datang beraya kat floor kitorang...sebab ada sesi bergambar lagi u ollsss...hehehe...
 



Dah puas makan...dah puas bergambar...semua dah puas..so, kerja mengemas pun bermula..hangkat jangan tak hangkat kan....



Majlis berakhir dengan jayanya...gambar posing sakan pun ada beratus-ratus keping..hahaha...
 
 
Okei..sekarang dah habis raya!
 
 
p/s : korang semua ada jamuan raya kat opis jugak tak???

Telefon Free Untuk Belia 21-30 Tahun

Assalamualaikum...
 
Hari ni ada ternampak kat FB yang myEG nak bagi telefon free kat semua belia..yeehaaa..sapa nak telefon free???
 
 
 
Ini bukan main-main maaaa..jom isi borang...sonang je..form pun simpel dimpel je....tak payah bukak file sijil-sijil sekolah menengah pun....
 
 
Aku dah isi...korang nak??
 
 
Nah borang untuk daftar MyEG nak bagi telefon free..
 
 
Lepas tu, tunggu lah MyEG call untuk step yang seterusnya okei!
 
 
Gud luck all!!!

4 September 2013

Alhamdulillah..positif....

Assalamualaikum....


Alhamdulillah....dapat perkhabaran perubahan yang positif....hati pun sedikit lega.gembira pun ada...sapa yang tak gembira tengok baby kan??



walaupun bukan anak aku...tapi, hati mudah tersentuh kalau tengok baby yang kene sumbat dengan berbagai wayar...



Eh,..korang yang tengah bace ni ingat positif ape tadi?positif aku mengandung lagi???hahaha......



Ni pasal entry aku ari tu..yang tak tertaip entrynye sebab aku touching sangat..menitis-nitis air mata aku masa buat entry pasal baby kawan aku....adala 2,3x aku dok sob sob sob depan pc...terkesan di hati sangat....



Hari ni baca kat status facebook noli, anak dia dah masuk wad biasa...


sumber dari FB Noli
 
sumber dari fb Noli


Leganye aku rasa..baby kuat sangat dengan dugaan ni bila keluar dari perut mama dia....tapi baby masih perlukan bantuan oksigen...



Tersenyum sendiri aku tengok status tu...tapi apa-apa pun cepat-cepat keluar wad ye sayang..takmo duduk wad lama-lama...tak best...



terime kasih semua yang turut mendoakan...



p/s : hati ibu mana yang tak tersentuh kalau tengok baby sakit kan?????

2 September 2013

Korang?Jom Doakan Kesihatan Untuk Baby Kawan Aku.. ('___')

Assalamualaikum....


Dari semalam aku dok tengok kawan aku ni post gambar dia dengan baby dia...Kawan aku ni kawan masa aku sekolah Teknik dulu..Aku panggil dia Noli...


Memang aku tau, dia baru je selamat deliver baby last week..baby boy..alhamdulillah.tapi, aku tak sangka dugaan ni pulak yang mendatang...
Baby Noli disahkan ada masalah pada paru-paru & pernafasan terlalu laju...


Ya Allah..Kau peliharalah kesihatan bayi ni..Berikan dia kesihatan yang baik...


Tak sanggup aku nak tengok gambar ni....meleleh-leleh air mata...buat entry ni pun air mate mengalir!


Dah! Stop!aku tak boleh panjangkan lagi entry ni..

Please pray for him!
Pink Diamond
 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page