9 September 2013

Cara pantas menyediakan bubur nasik untuk baby ku.. ;)

Assalamualaikum...
 
 
Dah beberapa minggu ni aku dah start bagi Qaira makan bubur nasik..pepagi bangun tido sebelum gi mandi tu, aku buat bubur kat Qaira dulu...

Untuk kali pertama, aku buat bubur ikan bilis...ini adalah cara pantas untuk ibu yang bekerja menyediakan bubur untuk anak setiap hari..hehehe...


Cara-caranya adalah :

Malam tu, aku basuh 1 cup beras...biar beras tu kering..then aku goreng tanpa minyak..dan blend...tapi tak halus sangat...lepas tu aku simpan dalam bekas yang kedap..simpan dalam peti..


Bila bangun subuh esok tu, lebih kurang pukul 615am, aku amik 1 sudu beras yang dah blend, letak dalam periuk..kemudian, aku ambil ikan bilis sikit basuh dan blend...tuang dalam beras tadi..tambah air agak-agak banyak....


Lepas tu, aku tinggal pi mandi..hehe...


Lepas siap mandi, aku tengok periuk balik..kacau-kacau...kecikkan api sikit..aku pun gi solat...lepas solat tengok balik periuk..kacau lagi...lepas tu masuk bilik gi bersiap nak pakai bedak bagai...kejut si Qaira bangun..lepas tu..


Tengok bubur dalam periuk balik..gitu la seadanya...dalam pukul 7am gitu dah siap dah bubur nasik untuk bekal ke umah ibu..hehe..masuk dalam thermos comel Qaira.


Setiap hari gitu lah rutin pagi sekarang...kadang tu aku campur lobak + ikan bilis...kadang tu lobak je...dan hari ni aku buat bubur nasi dengan labu...


Senang je kan..takde alasan untuk tak nak buat bubur untuk baby kan..haha...1 cup beras yang aku blend tu boleh tahan dalam 2 minggu jugak...sebab tiap hari aku letak 1 susu beras blend je..buat banyak kang takut anak aku tak nak..praktis sikit demi sikit je...


Tapi, weekend malas giler nak buat bubur...kejamnye.. T___T
 
 
bese aku letak gula sikit..bagi rasa manis-manis...sebab aku perasan Qaira ni kalau makan benda yang takde rasa, dahi dia berkerut-kerut..lepas tu mulut dia nak uweek..takpun dia tutup mulut rapat-rapat bila dia takmo makanan tu masuk mulut dia lagi..contoh : labu tu aku rebus bagi empuk..kemudian blend.. (ikut resepi internet) aku pun rasa..macam tawar-tawar...bila bagi Qaira, kerut-kerut dahi tanda benda tu tak sedap...lepas tu buat muka pelik depan aku...
 
 
 
err....takpe ke letak gula sikit untuk baby ye??/

6 comments:

  1. start bagi Mikhail makan makanan ada gula masa umur 9 bulan.sebelum tu tak pernah pulak..tu pun sikit2 je bagi..tak de rasa manis pun.tapi bagi pun tak hari2..seminggu 2,3 kali je,..tak berani..mungkin setengah orang tak pe kot..akak pun tak tahu sangt la..

    ReplyDelete
  2. apa kata ganti ngn kurma? buat puree kurma n tmbh sikit dlm bubur.ni aku baca kat group la.

    diorg suggest avoid gula n garam dlm mknan baby bwh 2 tahun

    ReplyDelete
  3. sy xpenah cuba blend beras camtu..biasanya sy masakkan nasi sampai dia masak dan hancur sikit..campur la skali ngn ayam ke,ikan ke, sayur-sayuran cam carrot, kubis, labu etc..pastu blend...itulah resepi yg sy buat dr ank 1 smpai skrg 3..yg kecik dh 9bln mmg gigih buat nasi utk dia =) garam n gula mmg sy avoid..xsilap lps sthn baru blh ltak garam tp sikit2 la...lgpun baby bwh sthn xtau kelazatan makanan tu cmna..jd bg dorg mknan yg twar tu adalah mknan yg paling sedap bg dorg heheh...lgpun kalau blend ngn buah2 kan ade rsa manis2...

    ReplyDelete
  4. salam may,
    baby tak elok bagi gula..sikit pun jangan. garam pun tak payah. bagi je.. kerut kerut bukan sbb takde rasa ke apa..sbb benda tu benda baru kat dia. so dia test bite. mmg macam tu gayanya..kalau introduce manis terlalu awal tak elok untuk sistem penghadaman..

    the best pasal makanan baby adalah.. tak payah risau sangat pasal nak bagi perisa ngan gula garam bagai..

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum May...sudah semakin membesar Qaira yer...:)

    ReplyDelete
  6. X payah letak gula atau garam. Biar kosong je. Yg penting letak sayur sikit dgn ikan bilis tu dah cukup.

    ReplyDelete

tinggalkan jejak banyak-banyak tau!!
Terima Kasih Daun Keladi,
Nanti-nanti datang la lagi.. =)

Pink Diamond
 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page