Bahan-bahan untuk 2-3 orang:
- 2 keping ikan merah(aper2 pon bole) - aku gune ikan selar sebab ikan tu je ada dalam peti
- serbuk kunyit
- 1/2 bawang besar(dimayang)
- 2 ulas bawang putih(dimayang)
- 1 biji cili merah(mayang)
- 3 sudu besar sos cili
- 3 sudu besar sos tomato
- 1 sudu kecil gula
- 1/2 sudu kecil garam
- 2 sudu minyak
- 1/2 cawan air
- mixed vegetables (bole jugak gune) - aku gune ni sebab kebetulan ada dalam peti
Cara-cara
- Bersihkan ikan. Sapu serbuk kunyit dan garam, kemudian goreng.(Boleh juga diganti dgn tepung jagung dan garam. sapu garam pada ikan kemudian tabur tepung rata atas ikan)
- Sementara menunggu ikan masak, tumis bawang putih dan bawang besar hingga garing. kemudian masukkan sos cili dan sos tomato. kacau kejap dan masukkan air.masukkan cili besar. masukkan garam dan gula. tunggu kuah menjadi pekat barulah masukkan ikan.. siap!
- jika gune mixed vegetables, masukkan ia sebelum masuk ikan.
Senang je kan?selamat mencube!!heheheheeeee...
cun dah ne, nak buat dinner ne la ! hehe
ReplyDeletewah,makin bijak memasak ye..
ReplyDeletethumb up':)
boleh masuk masterchef dh ni :P
ReplyDeletenanti kalau zera cuba, cik may kena try rasa taw taw taw! :)
ReplyDeleteguna ikan siakap lagi cedap nih... heheheh
ReplyDeletewahhhh nak kena salin nii.
ReplyDeletenak masak nnti senanggg
<3
pandai masak...sdap nmpk gmbr kt entry tu...mengugat jiwa yg lama xmkn ikan..huhu
ReplyDeletecik may dah bagi resepi ni jom la kita pakat2 cuba..
ReplyDeletekedai mee kari tu kak fieda tak pernah pulak cuba..sedap ye..
Mesti sedap... nanti masak untuk nurul k.. ;)
ReplyDelete