6 May 2012

Lunch kacang panjang telur + sardin

Hari ni plan nak masak ayam merah dan sayur kacang panjang untuk incik suami..tapi die kata nak makan sardin..so,ok je la..jadi menu lunch tadi adalah...taraa..

Hihi..masak yg simpel dan senang..mangkuk n jug semua tu hadiah kawen!hehe..talam tu je beli sendiri kat tesco ampang malam tadi..

Resipi kacang panjang tu aku google kat internet tadi.saja nak tengok menu kat blog2 mereka yg expert bersilat di dapur.lepas tu jumpa blog yg masak kacang panjang tu dgn telur.

so,memandangkan stok telur banyak dalam peti,terus amik resipi tu untuk lunch tadi..

senang n mudah menu untuk 2 orang makan.
-5batang kacang panjang(betul ke 5 batang?x kan 5 ikat pulak..ke 5 biji?ape-ape la.janji korang paham)
-2biji telur
-1biji bawang merah
-1biji bawang putih
-1biji lada kecik-incik suami aku ni x kuat pedas..kalau korang suka pedas,tambah lagi lada tu..
-Garam sikit
-Kicap sikit
-minyak masak

1)Mula-mula aku tumbuk bawang merah,bawang putih dan lada.guna lesung batu hadiah kawen jygak!heheee.
2)Lepas tu,potong kacang panjang..
3)panaskan minyak dan tumis item no.1.
4)bile dah wangi sikit n kekuningan item no.3,aku campur kicap + garam sikit dan campak kacang yang dah potong tadi..
5)lepas tu baru pecahkan telur dan masukkan dalam item no.4..
6)siap!!

Selamat mencube..

P/s:sekarang update entry masak-memasak pulak kan??theehehee..

8 comments:

  1. walaupun simple, tapi nampak menarik la puan may.. hehehehe

    ReplyDelete
  2. Hihi..ok la tu...pandai dh masak tu;) sdapnye nmpk sayur kcang tu...nk skit...hihi...
    P/s : insyaAllah klu mnjadi doodle tu,ada la untuk puan may...;)

    ReplyDelete
  3. dah start memasak utk suami, bestnyaaaa.. lauk simple pun sedap kalau mkn berdua :))

    ReplyDelete
  4. amboi,, kalau dah namnya b2b, haha

    ReplyDelete
  5. patut la berat sungguh adiah kawen ritu..x tpk plk lesung batu..hahahaha..

    ReplyDelete
  6. hihihihih...sekarang sudah entry masak2 daaaa..

    *weh, aku nak mrh knp? konpius..hihi

    ReplyDelete
  7. lauk pengantin baru la ni.

    teringin pulak nak masak mcm ni..simple aje kan.

    ReplyDelete
  8. eh xde marah lah! masa aku baca entry ko tu, tng aku ada sblh..dia pun gelak..hahahaha

    ReplyDelete

tinggalkan jejak banyak-banyak tau!!
Terima Kasih Daun Keladi,
Nanti-nanti datang la lagi.. =)

Pink Diamond
 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page