Pink Diamond

5 July 2012

Pil kuatkan rahim

Assalamualaikum..

Semalam aku g clinic untuk dapatkan rehat lagi..tak larat la nak keje dengan rasa mual-mual ni.hurm..tak suka rasa ni..

Then,doc tanya ape ubat yang hospital bagi?aku bagitau la asid folic je..doc pun pelik kenapa pihak hospital tak bagi ubat kuatkan rahim..so,die pun bagi stok untuk seminggu..

Lepas tu,malam tadi aku pun berwhats app dengan member aku yang bekerja kat farmasi klinik kesihatan kerajaan (die baru je mengalami keguguran dalam bulan apr ari tu.gugur lepas balik dari kenduri kawen aku plak tu!rasa besalah giler).aku cakap kat dia dapat ubat kuat rahim.die pulak pelik sebab dia tak pernah ada stok ubat kuat rahim tu..

Err..ubat untuk kuat rahim ni memang ada di private clinic je ek??sape tau?sila beri tunjuk ajar..:)

Updated : untuk yang tak tahu, aku baru je ade little bit bleeding last sunday...
posted from Bloggeroid

17 comments:

  1. kenapa doc kasi ubt kuatkn rahim klw x de masalah? sepjg anak 3 ni akk x pernah mkn ubt ni. makan vit asid folic tu je.

    have a gud rest ye..

    ReplyDelete
  2. xpenah makan .. cuma dulu penah ambik ubat tradisional utk kuatkan rahim ..

    ReplyDelete
  3. aku pun takk pernah makan ubat tu..tak tau pun ada...huhu

    ReplyDelete
  4. memang sy penah pasal ubat ni... cube awk bg nama scientific ubat kuat rahim tu.maybe kwn awk thu nama scientific dia je kot.hehe...

    ReplyDelete
  5. memang sy penah pasal ubat ni... cube awk bg nama scientific ubat kuat rahim tu.maybe kwn awk thu nama scientific dia je kot.hehe...

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Tahniah.. Moga semuanya selamat yer.. :)

    ReplyDelete
  8. Tahniah...tapi setahu akak sepanjang pregnancy dan mengandung seumur hidup tak pernah dapat ubat kuat rahim kecuali kalau ada tanda2 stain (darah) yg keluar..so far doctor hanya akan bagi asid folic dan obimin bila kandungan dah meningkat 4 or 5 bulan keatas..paling pun minum susu dan kalau awak rajin boleh jugak ambil pil minyak ikan utk kesihatan ibu mengandung....

    ReplyDelete
  9. Take care May.. Jgn buat keje kuat sangat..suruh wan jer yg masak.. Hehehe

    ReplyDelete
  10. setahu sy dan pengalaman sy, pernah dpt ubat kuat rahim ni dr klinik, tp bila check jenis ubat tu..rupanya asid folic jgk, cuma doc tulis dkt sampul ubat tue ubat kuat rahim, padahal sama je dgn asid folic.. selalunya awal2 kandungan nie, cuma asid folic ja yg doc bg..

    ReplyDelete
  11. kalo yg belom peknen tu boleh ke amalkan ubat ni utk bg peknen??

    ReplyDelete
  12. ye ke,selalunya kalau kandungan tak ada apa2 masalah,tak perlu ubat kuatkan rahim..lain kalau asyik gugur aje..tak tahu pulak..anyway jaga kesihatan ye..byk2 mkn kurma,kismis,buah delima..tambah2 bulan puasa ni...byk jual kurma..kak selalu mengandung masa puasa..berbakul mkn kurma..alhamdulillah anak2 menurut kata..dan terang hati..alhamdulillah

    ReplyDelete
  13. jge diri n baby ye kak. jgn bnyk2 buat kerja sangat. ea? hope everythg will be fine. :)

    ReplyDelete
  14. saya tak tau psal ubat ni.. ni first time saya dengar.. tapi awak bagi saya ilham utk buat satu entri pasal ubat ni..hehehehe

    ReplyDelete
  15. nape bleeding tu dear? dah cek ke blom? harap tak pepe, jgn kerja berat n penting jgn stress k... take care

    ReplyDelete
  16. aku plak yg risau ni.awal2 cmni ko cuti je la byk2 may, tido je kat umah smp dh kuat sikit

    ReplyDelete
  17. wahhhhh susahnya jadi ibu mengandung eh....huhu...makan mknan yg mgndungi bnyk folate (asid folic) macam sayuran hijau kekacang dan whole grain cereal...untuk elakkan spina bifida baby iaitu pnyakit tunjang saraf tak bersama dengan tulang belakang...*sekadar yg farah tahu la... lagi pun folic asid bgus untuk pembentukan cell darah merah cell baru dan DNA...
    ^^jage diri taw sis... hehehe...untung jadi follower ke 999..:)

    ReplyDelete

tinggalkan jejak banyak-banyak tau!!
Terima Kasih Daun Keladi,
Nanti-nanti datang la lagi.. =)

 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page