Pink Diamond

5 July 2012

Tomyam campur cara aku

Assalamualaikum.

Hari ni dah masuk opis.tapi mood tak berapa okei.jap-jap rasa mual dan macam nak wek-wek..lepas tu rasa berdenyut-denyut kat bahagian kiri bawah perut.kenape ek?baru 6 minggu tapi gayanya macam dah sarat sangat..huhu..

Lunch hour kat opis tadi macam teringin makan tomyam.gi cafe tadi takde pulak tomyam untuk menu ari ni..=_=

dengan penuh semangat dan tekad,malam ni nak jugak makan tomyam..hehe...balik keje terus tengok pe yang ada..udang,sotong dan ayam ada.cantek.tadi just mintak incik suami beli serai dengan daun limau je..hasilnya..

Puas hati dapat makan tomyam banyak-banyak...hurm...(sambil tersenyum lebar)

sempat google resipi tomyam.tapi,malas nak serabut dengan macam-macam gaya resipi dalam internet tu.aku masak dengan cara aku je iaitu tak gune minyak.hehe..

*Bawang besar-dihiris
*Bawang putih-hiris
*ayam
*udang
*sotong
*serai 2 batang diketuk
*lengkuas 1/2 inch
*halia separuh ibu jari di ketuk je
*daun limau purut
*lada kecik dalam 5 pcs diketuk
*sayur:jagung kecik,tomato,kobis
*2 kiub tomyam knorr

Cara-cara aii masak yang ala-ala malas badan tak sihat ni..
Letak air dlm periuk.anggarkan la nak kuah banyak mana.bawang besar dan bawang putih yang dihiris,ayam,halia,lengkuas dimasuk dalam periuk.agak dah menggelegak,aku masukkan batang serai,udang,lada yang diketuk,daun limau,kiub tomyam.last sekali masuk sayur dan sotong.

Sotong tu aku masuk kan last sekali sebab kalau terlalu lama dalam periuk,sotong akan liat.

Then,baru masukkan garam secukup rasa..ngam..nampak banyak gile 1 periuk penuh,bile transfer,dapat semangkuk penuh.hehe..cukupla untuk makan berdua je pon..

p/s;lega dapat makan tomyam.ilang sekejap sakit-sakit pembawakan baby ni.hehe..
posted from Bloggeroid

12 comments:

  1. bkak puasa td makan tom yam... nyum3! sedap =))

    ReplyDelete
  2. Congrate dh pregnant 6 minggu ye..ok la tu blh je mkn lagi tak alahan teruk la kn..

    ReplyDelete
  3. deqla kalo nk mkn tom yam campor, udang mesti xnk letak..sbb nnti manis..hihihi... boleh lak cam gitu...

    ReplyDelete
  4. cik may sedap nih..
    nnt post ke atie k..^_^
    lame x singgah cni..:)

    ReplyDelete
  5. then, awak berjaya melaparkan saya pepagi buta ni.ahahahaha

    ReplyDelete
  6. sdapnye:) mkn bnyk2 ye time xalahan ni..biar baby sht:)

    ReplyDelete
  7. time pegnen ni kalau tekak dah rasa nak makan tu mmg takleh tangguh2 dah...hheee

    ReplyDelete
  8. hehehe..sweet je.aku dh kawen 20hari, sekali pun tak pnh masak lagi..hahahahaha

    ReplyDelete
  9. teruknya alahan my.. sama cam budak office nurul, teruk masa awl2 pregnant dulu..makan ap2 pun dia akan muntahkan balik, asyik mc jer.. sian dia, tapi kejap jer.. bila masuk bulan 4, 5 semua makanan dia boleh makan..

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum May....nyummmmmy sedapnya ni yg buat abg makin sayang ni kan...:)

    ReplyDelete
  11. Tomyamlah masakan paling simple tapi sedap yang semua orang leh buat. Main campak2 .... mesti jadi punya. :)

    Pandailah cik May masak...suka ..suka.

    www.hasrulhassan.com

    ReplyDelete

tinggalkan jejak banyak-banyak tau!!
Terima Kasih Daun Keladi,
Nanti-nanti datang la lagi.. =)

 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page