18 July 2012

Dinner daging masak kicap

Assalamualaikum...

Last week ada beli sedikit daging...hari ni nak perabis stok daging tu..tak tau nak masak pe..mule-mule berangan nak buat rendang daging..tapi bile google resipi,banyak barang pulak takde.terus buat resepi ringkas je..hehe..daging masak kicap..

bahan-bahan pun mudah..bawang merah,bawang putih, dan halia serta lada sikit diblend..lepas tu tumis dalam kuali yang ada minyak telah panas..tumis bersama kayu manis,bunga lawang sampai naik bau..letak bawang besar hiris nipis sikit.then aku letak cili boh sikit..saje nak bagi pedas..campur air dan letak daging..letak garam dan gula secukup rasa...siap..semua bahan tu aku anggarkan untuk 2 orang makan je..

Oh..panduan memasak tu hanya untuk reference aku di masa akan datang ataupun mereka yang baru belajar masak macam aku..hehehe..kalau ada yang terer bab memasak ni,sila la sumbangkan rahsia keenakan masak kicap anda di dalam petak komen di bawah ini supaya boleh la aii mencubanya! =) sharing is caring kan??

p/s:daging tu rebus dulu ye..jangan buat macam masak ayam plak!heheee...korang makan pe malam ni??
posted from Bloggeroid

6 comments:

  1. da lma xmkn dgg msk kicap..huhu..rindu mskn mak....nak balek umah:(

    ReplyDelete
  2. sdap tu:) dila br je wat rendang dging simple..asal ada krisik..hihi

    ReplyDelete
  3. wah.. daging masak kicap tu... mak aih. lama tak merasa

    ReplyDelete

tinggalkan jejak banyak-banyak tau!!
Terima Kasih Daun Keladi,
Nanti-nanti datang la lagi.. =)

Pink Diamond
 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page