Pink Diamond

5 January 2013

Air Jus Kedondong home made

Assalamualaikum...


Tajuk entry ada homemade tuh..tak nak kalah dengan entry kak muNN...ekekekekee...kalau air jus kedondong asam boi ni digandingkan dengan burger grill homemade kak munn mesti sedap.hihihi...


Aku ni macam kerajinan pulak buat air jus kedondong..tengok si suami suke minum air buah..si suami pun kadang-kadang oder jugak kat kedai..selalu kat kedai hrga air buah ni rm2~rm2.50 kot..


Hanya dengan rm3.50 dapat sebungkus kedondong.dapat sejug!.kalau kat kampung boleh petik terus dari pokok..hehe...

Ni kedondong yang dah basuh dan kupas untuk second round..1st round punye dah selamat jadi jus last week..so,ni just perabis buah kedondong tu je..

Lepas tu blend je semua buah tu.aku masuk 10 sudu gula masa blend..dah blend terus tapis..ada serdak-serdak yang perlu dibuang..


Oh yee..blend aku takde jaring-jaring tu untuk tapis serdak..kene buat penapisan manual la..hehe..tapi pastikan jangan campur aduk blender untuk buat jus buah dengan 'jus bawang' tu ye..kalau tak nak rasa buah tercemar la kan..hihi..macam aku punye ni memang aku khas kan 1 untuk blend buah atau buat ice blended..masa beli ari tu memang dapat 1 blender free.


Bile dah siap tu boleh la minum!!

Aku campurkan sebijik asam boi untuk segelas jus...kalau nak letak lagi banyak pun no hal!ikut selera masing-masing..kadang-kadang tu aku buat khas segelas blend dgn ice!jadi la kedondong ice blended!nyuuummmyyhhh...

Asam boi ni sentiase ada di peti...sebab si suami suke minum air asam boi..bile die balik keje tengok dalam peti ada air asam boi...terus minum...nikmatnye...wallllllllaah...:)


Cepat try!!



p/s:follow blog baru ni dan boleh tengok testimoni mereka! tq..
posted from Bloggeroid

8 comments:

  1. ok la jus buat sendiri memang tau dah tahap bersihnya, tangan kita..kita yg nak minum...puas hati, buat pasangan kita lg tertambat hati, bkn apa...kekadang kat luar tu hurmm paham ja lah.

    ReplyDelete
  2. Sedap tu, campur lagi dengan asam boi, memang terangkat!Nak cuba la juga...

    ReplyDelete
  3. lagi mudah dan jimat buat sendirikan.. lagi sedappp...hehe

    Pencarian blog list. Tak perlu buat entri. mudah bukan? jom join :D
    http://sweetsour93.blogspot.com/2013/01/pencarian-new-blog-list-untuk-tahun-2013.html

    ReplyDelete
  4. Fuh...kalau minum sejuk sejuk bikin terangkat gitew....

    ReplyDelete
  5. sedapnye.... ditambah lagi dengan asam boy.... WOWWWW....


    My recent post : Jom Serta : Projek Bloglist 2013 MQ-Network

    ReplyDelete
  6. wah, kalo panas terik minum memang best...

    ReplyDelete
  7. sedap! aku pun suka air buah.rasanya aku dh kena praktikkan kat umah la...hubby aku suka sgt mknan berMSG, sgt la xsihat. dlu xmkn syur, skrg dh mkn.pasni kena ajar rjin2 minum jus buah plak...

    tengs!

    ReplyDelete

tinggalkan jejak banyak-banyak tau!!
Terima Kasih Daun Keladi,
Nanti-nanti datang la lagi.. =)

 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page