Pink Diamond

19 October 2012

Iron tablet tak diterima dalam my body

Assalamualaikum...


Hye!!hari ni ada chance balik awal!!yeay..:)


ada terlebih masa tadi,aku mengemaskini isi kandungan handbeg...terjumpa ubat ni.

Ni namenye iron tablet ye..kalau yang preggy mesti dah biasa tengok...sebab biasanya iron tablet di beri bersama asid folic,vit C dan vit B Complex...


Masa awal-awal aku preggy ari tu kan aku ada kene checkup di Hospital Ampang...doctor pompuan yang scan aku tu cakap jangan makan iron tablet tu kalau ada rase mabuk teruk macam muntah-muntah bile makan atau tak makan...


Sebab iron tablet tu akan buat muntah dan loya tu lagi dasat..so,aku pun tak makan la even stok ada banyak g...


Lain pulak cite bile aku pegi checkup kat Klinik Kesihatan..die suruh aku makan pulak iron tablet tu sebelum makan..


Aku pun makan balik..baru makan sekali,tak sampai setengah jam aku muntah teruk..3 round kot ulang alik gi toilet dalam masa tak sampai setengah jam lepas telan iron tablet tu..hadei..lembik badan..


Lepas tu memang aku stop terus makan iron tablet..bile next checkup tu aku cite kat nurse...aku memang tak boleh makan iron tablet lagi.baru la die bagi obimin..

Lega sikit bile dapat stok obimin free..hehe...tak payah makan macam-macam size vit lagik..

posted from Bloggeroid

19 comments:

  1. so far ok ag makan iron nie..mayb xsesuai dgn may kot

    ReplyDelete
  2. dugaan nk bergelar ibu kan:)take care k

    ReplyDelete
  3. Kuat jugak kesan iron tablet ni..

    ReplyDelete
  4. erk..da bape ari skip mkn obimin ni..tgok ni terus capai obimin..ehheeee..yana lahamdulillah segala ape bole je sumbat..haha

    ReplyDelete
  5. Ada jgk yg tk bleh mkn ion tablet tu?oo blh ganti ngan obimin ye..kira ckup smua vit dlm obimin tu la..

    ReplyDelete
  6. oo klu preggy pn kna mkn vit gk eh..hihi

    ReplyDelete
  7. eh ko tau x.klinik yg mula aku check up tu awal2 dh kasi obimin suh aku mkn. aku pun mkn je la skali ngn acid folic ngn kalsium.skrg bru aku tau obimin tu utk apa..mmg xsesuai lgsung utk aku mkn skrg.hampeh...buat pnt aku je bcinta tiap kali nk mkn semua tu.. -.-*

    ReplyDelete
  8. same lah saya...mmg x leh mkn 3 jenis nih...meloya tahap gaban nak termuntah....bleh makan pun obimin aje...huhuhuhu

    ReplyDelete
  9. first time tengok n tau... xde pengalaman lg.. hihi.. info berguna ni...

    ReplyDelete
  10. first time tengok n tau... xde pengalaman lg.. hihi.. info berguna ni...

    ReplyDelete
  11. mcm2 ubat ada upe yer..jrg amek ubat..tau panadol je.hihi

    ReplyDelete
  12. tahniah dik... semoga kandungan sihat

    hiii akak alegik ubat, time pregnant sampai kena cucuk darah kat ponggong, sakiitttt... tp dah x leh makan ubat dan darah cair,...

    ReplyDelete
  13. oh...ada juga yang tak boleh masuk dengan badan ye?

    ReplyDelete
  14. mkin hari makin takut nk kawin,, haha

    ReplyDelete
  15. saya dl..memula jer makan asid folic..pastu malam dah nak telan apa2 vitamin ke apa ker...

    tak pernah tau pasal iron tablet ni..

    ReplyDelete
  16. Sy pn x bleh mkn iron tablet ni, rasa mual, perut rasa kejang mcm gastric, pening kepala... so, dokter tanya dah makan.. i ckp x boleh je, sbb x tahan sakit perut & muntah2.. dah tu doktor suruh stop je.. doktor suruh mkn makanan yg tinggi serat zat besi.. huhu..

    ReplyDelete

tinggalkan jejak banyak-banyak tau!!
Terima Kasih Daun Keladi,
Nanti-nanti datang la lagi.. =)

 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page