2 October 2012

Hasil Check Up Hari Ini..

 
Hari ni aku pergi check up di Klinik Kesihatan a.k.a KK..monthly checkup..bukan weekly checkup lagi sebab hari tu berat aku dah naik sikit...
Hasil sebulan selepas check up terakhir amat lah mengejutkan!berat naik 2.1kg!!huhu...banyaknye aku makan..ngeeeee. =p nurse kate dalam tempoh sebulan kalau berat naik 2kg adalah normal...tapi kalau 2.5kg ke atas tu baru bermasalah dan pelik...aku pun tau yang itu sebab aku ada terbaca kalau berat wanita yang mengandung naik mendadak dalam satu-satu tempoh tu, beliau adalah disaspek menghidap diabetis...ee....tamau tamau...jadi, walaupun ngandong still kene jage makan hokeiii...
aku sekarang ni pun dah 'kurang' sikit 'mabuk'...kurang ye..bukan dah tak mabuk..sebab still muntah dan mual kat tekak ni..kadang-kadang muntah hijau..u know tak muntah hijau??eeewww..geli je kan..sebab perut kosong...takde ape nak terluah oleh perut..tapi, perut kate nak buang sesuatu jugak walaupun perut kosong..hasilnye..lembik aku..tapi biasanya seminggu dalam sekali dua je kejadian ini berlaku...
Tekanan darah pun masih normal...urine test masih normal..alhamdulillah..cuak jugak masa buat urine test tu..sebab hari kelmarin aku gi bantai minum air soda sebanyak 3 teguk dari dalam peti tuh!takut pulak tibe-tibe hari ni buat urine test jadi kencing manis pulak ke kan..tengah ngandong ni,silap sikit je terus jadi macam-macam penyakit..
Paling tak suka kene check HB...jari kene cucuk..walaupun sakit sikit je, tapi terasa jugak untuk 2~3 hari..hm..HB pun masih under control...tapi turun sedikit...nurse suruh maintainkan bacaan 11 ke atas sehingga bersalin nanti..tapi, ramai yang cite semakin sarat HB semakin menurun...
Nurse check size perut..an then die cek kaki..die cakap kaki aku dah bengkak sikit..eh..ye ke?aku tak perasan pulak..rasa macam normal je..sebab kaki aku ni memang size gajah...ngeheeheee..kaki aii tak comel la macam kaki u ollss..aku ni kalau beli sandals mau size 8 gitu..selalu jeles tengok orang pakai kasut size 5~6 je..
Eh~ape kah aku melalut ni...keluar dari topic pulak...hehe..okei la..lunch hour dah habis...entry Tambun masih tak dapat dikeluarkan lagi sebab USB kamera tertinggal kat dalam beg travel..hehe.....
Oh ye..latest of US!hehehe...now kandungan aku dah hampir 5 bulan..jeng jeng...erk..ekcelli masih 4 bulan dan 3 minggu..hehe..belum 5 lagi..saje nak menggenapkan angke..
Gambar kat Tambun...ehsan dari opismet..kikikiki...
p/s: aku dah order vitamin shaklee bagi menambah kalsium di tulang belulang ini..supaya tulang pinggang tak sakit lagi...hehe..

19 comments:

  1. jaga diri ye!!!

    anywayz, love ur top dalam pix tu...rasa2nya 9 months nanti bole pakai lagi ke?

    ReplyDelete
  2. time ngandung mmg kne jge mkn kan....sbb tgk membe2 yg preggy tkut amat klu berat naik sbb xmo minum air gula..hihi.....

    **btw, seri ibu mngandung terserlah d ctu..hihi

    ReplyDelete
  3. semoga cik may n baby sihat selalu :)

    ReplyDelete
  4. muntah hijau?? paling x sukeeee especially time nak gosok gigi pagi tu confirm muntah uhuhuuu...

    tapi bila dh bersalin & tgk baby, lupa semua tu ehehehe

    take care dear~~

    ReplyDelete
  5. may dh 5 bulan, masih xnmpk perut..sy baru 3bulan, org dh tegur mcm 5 bulan huhuhuhuhu...

    ReplyDelete
  6. comel laa pic tu...seri bertambah-tambah

    ReplyDelete
  7. muntah hijo?hahahamcm hulk plak..
    take care k..x nmpak pun peyot??

    ReplyDelete
  8. dh 5 bulan dh ya? cptnya..rasa mcm bru je may kawen :)) semoga may dgn baby sihat walafiat :D

    ReplyDelete
  9. Tak de smpai muntah hijau ms pregnant dulu..5 bulan ye..tk nmpak lg perut..

    ReplyDelete
  10. Z dulu masa last mgndg berat naik.memang kenalh.chekup selng 2 hari

    ReplyDelete
  11. anak sulung..masuk anak yg ke 2 atau 3..dah jadi normal..

    bengkak2 kaki tu bahaya sikit..normal juga ketika mengandung..kurang garam kut..

    p/s kejadian HALO tengahari tadi dlm pukul 12 gitu..

    ReplyDelete
  12. moga cm and baby sentiasa baik sahaja,,, tak sabar nak tngok baby cm,, msti cute macam his/her parents kan,, :D

    ReplyDelete
  13. wah tengah preggy jgak eh..dah lama x msuk sini sbab dah lm kite x update blog...hihihihihi...papepun tahniah...jg ksihatan molek deh...

    ReplyDelete
  14. muntah hijau tu wujud sebenarnya ye??

    ReplyDelete
  15. Hello!
    After visiting your blog, I invite you to join us in the "International Directory Blogspot".
    "International Directory Blogspot" It's 159 Countries and 5519 Websites !
    Missing yours join us
    If you join us and follow our blog, you will have many more visitors.
    It's very simple, you just have to follow our blog, enter your Country and your blog url in a comment, and you will be automatically integrate into the Country list.
    We are fortunate to be on the Blogspot platform that offers the opportunity to speak to the world and to share different passions, fashion, paintings, art works, photos, poems.
    So you will be able to find in different countries other people with passions similar to your ones.
    I think this community could also interest you.
    We ask you to follow the blog "Directory" because it will give you twice as many possibilities of visits to your blog!
    Thank you for your understanding.
    Please follow our blog, it will be very appreciate.
    I wish you a great day, with the hope that you will follow our blog "Directory".
    After your approval to join us, you will receive your badge
    We ask that you follow our blog and place a badge of your choice on your blog, in order to introduce the "directory" to your friends.
    Regards
    Chris
    I follow your blog, I hope it will please you
    To find out more about us, click on the link below:
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/

    ReplyDelete
  16. jg dri bek2 yer...smga mak bakal mak dan kandungan sehat slalu :)

    ReplyDelete

tinggalkan jejak banyak-banyak tau!!
Terima Kasih Daun Keladi,
Nanti-nanti datang la lagi.. =)

Pink Diamond
 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page