3 February 2012

:: D.I.Y. BUNGA TISU ::

Good evening!!taraa....DIY datang lagi..ahaaaa...hahaha..sebenarnya aku bukanlah kategori manusia yang bertangan seni.tapi aku ade la keinginan untuk mencube...walaupun...hangat-hangat taik ayam!! kih kih kih...
 
Ekcelli aku masih jugak mencari idea macam B2B lain yang sangat gigih mempersembahkan hasil DIY dorang untuk perkahwinan dorang nanti..Incek tunang pulak kata, beli je sudah..hoho...
 
Tapi hari tu aku ada jugak try buat DIY sendiri..DIY pertama aku buat..haha..lepas siap tu tak buat-buat dah..iaitu sarung gula-gula atau telur..=)
 
So, tadi aku berchit-chat dengan blogger Moon ni ha..sebab ari tu dah jumpa die masa photoshoot..so, rasa macam dah kamceng la kononnye..hihihi..ingat nak mintak die tolong buatkan sesuatu untuk aku..kiranye pada mata aku , Moon ni agak seni la jugak..
 
Then PC boss aku pulak tibe-tibe corrupted hari ni..tah kenapa..so,sume benda jem..tak boleh buat keje..(sukanye hati aku..haha..).dari buat bodo baik aku practise buat bunga tisu ni..
 
aku pun bukak la DIY Moon ni ha...terdetik la nak try DIY bunga tisu ni..item yang diperlukan untuk percubaan pun senang je..
  • Tisu yang gulung-gulung macam kat toilet tu ( terus aku gi amik kat toilet..hehe)
  • Gunting
  • Highlighter (kat aku ada kaler ijau ni je..)
  • Stapler
 

Step 1: aku amik 7 helai tisu..tapi sehelai tu ada 2 keping..jadi dah ada 14 helai tisu la kan..Moon kate nak lagi tebal pun boleh jugak...

Step 2 : aku guna sesuatu yang bulat untuk lukis bulatan kat atas tisu tu..lukis gune pen je..;)

Step 3: aku guna highlighter pen tu dan buat keliling tisu tu macam gambar kat atas.ulang untuk mewarna semua helaian yang ada ye...berhati-hati..tisu tu sangat lembut untuk dikasari..hehehe..

Step 4: stapler kat tengah-tengah bulatan tu..

Step 5 : konyok kan tisu tu sehelai demi sehelai...kene berhati-hati jugak.nanti koyak..kuncupkan ke atas macam gambar kat atas tu ye??

Step 6: Dah siap kuncup dan konyokkan tisu tu...hehe..gambar agak blurr..sebab salah setting kamera tadi..

Step 7: Bila dah kuncup tu, kembangkan pulak kelopak bunga tisu tu..macam kat atas..
Jelas tak gambar tu?kalau kurang tengok kat bawah pulak..

Ahaaa..ni la bunga tisu..tara...eh..jadi pulak aku buat ye..hehe..walaupun tangan keras macam kayu, tak sangka boleh buat benda seni ni...lala...~ cuti 4 hari ni boleh buat kat umah ni..ahaaaa.....takde la aku menggemukkan badan je...

Tapi boleh tengok yang Moon buat...cantik kan..picit INI kalau nak tengok..;)

pss..TQ Moon..jadi bahan rujukan aku..=)

6 comments:

  1. wah3...tu kira jd dh tu may...boleh je buat =)

    nnti betulkan feed url tu...xpasal2 blog aku ddk kat pages..haha

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum May...dah siap semuanya ke utk majlis nanti...:)

    ReplyDelete
  3. cam best je... ade ms nnt nak try la.. :)

    ReplyDelete
  4. Terbaik... tgh fikir td cam mn nak wat demokt adik.
    Thanks
    www.prettyraudhah.com

    ReplyDelete
  5. Tgn kayu2 pon berseni jugak ni may..1st trial pon dh menjadi..

    ReplyDelete

tinggalkan jejak banyak-banyak tau!!
Terima Kasih Daun Keladi,
Nanti-nanti datang la lagi.. =)

Pink Diamond
 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page