Pink Diamond

3 December 2012

Kenduri manggis la pulak


 
Hi alls..hari ni gigh tak gi lunch sebab nak tepek 1 entry je..time lain dah tak sempat nak berblog sangat kan...
 
 
Semalam bersamaan hari Ahad, gigih si suami panjat pokok manggis...sebab buah yang tinggal hanya la kat puncak pokok..yang bawah-bawah tu, parents in law dah petik bawak gi KL berbakul-bakul hari tu..so, dorang suruh panjat pokok kasi clear terus..hehe....

Hasilnye?memang berbakul-bakul la...sampai tak boleh la bawak kereta laju..hehe..sebab bonet terlalu berat...sarat dengan buah manggis dengan rambutan...kalau bukak bonet kereta tepi highway pun dah boleh buat niaga dah..




Buah durian pun ada jugak..pagi-pagi buta si suami gi belakang umah, kutip durian.nasib baik, banyak yang gugur pulak pagi sabtu tu.petang sabtu pun ada gugur lagi...dengan selamba aku pilih sebijik, si suami bukak kan, aku makan sesorang..konon sebijik tu kira dah beringat la tengah mengandong..hohoho....
 
 
Tapi, durian tu tidak le bawak balik ke KL..sebab nanti kereta berbau..pening woo..macam-macam cadangan keluar dari parents in law..letak dalam tuppaware la...letak arang la..tak berjaya pukuk si suami pun..nak-nak si suami memang jenis jaga kereta..hehe...tak merasa la kak khaili makan durian minggu ni..doa-doa la balik kampung minggu depan ada durian gugur lagi ye..hehe..
 
 
Tapi, cik sizuka komfem puas makan buah manggis ari ni..hehe...

14 comments:

  1. sedapnya manggis..fav saya tu....

    ReplyDelete
  2. hana suka manggis.. xpernah nampak lagi gerai2 jual buah manggis

    ReplyDelete
  3. masa preggy kali pertama dulu, memg ngidam sgt dgn manggis...tp bukan musimnya lagi, lps abis pantang gugur, hubby belikan..sedih sgt rasa, wpun dh gugur tp hubby sgup cari jgk buah manggis tue..

    ReplyDelete
  4. enaknya.petik2 mkn..pg belakang rumah kutip durian..indahnya suasana..nak juga!..tadi kak beli manggis kat pasar 3 kilo rm10..suasananya tak sama mcm may..

    ReplyDelete
  5. muja pun kenduri buah sekarang,, plus langsat, duku bagai,, hehe http://mujadafewa.blogspot.com/2012/12/biarkan-sahaja-dia-dengan-kekecewaannya.html

    ReplyDelete
  6. kesukaan akak tu manggis...ari tu makan..tak hengat duniaaaa

    ReplyDelete
  7. belum berkesempatan mkn manggis..asyik2 durian je.

    ReplyDelete
  8. banyaknya manggis itu????? terasa nak makan dah ni..hadoi

    ReplyDelete
  9. manggis aku ok, durian blum lg. mlm td try mkn seulas, mak bawak dr kmpung...pastu aku penin..haha

    ReplyDelete

tinggalkan jejak banyak-banyak tau!!
Terima Kasih Daun Keladi,
Nanti-nanti datang la lagi.. =)

 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page