18 December 2012

Betul ke preggy mommy x blh mkn megi

Assalamualaikum...


Nak tanye u ols di sane..kalau preggy boleh mkn megi?kalau x blh knp??


tadi aku baru mkn megi cup kat opis lepas magrib..

Laki den mmg x bagi mkn megi ni.tapi dah lapar sangat..patut time ni kat umah makan atau masak lauk untuk makan.tapi masih bekerje pulak..


Honestly,aku dah x nak mengeluh lagi.tapi setiap hari ada je yang buat aku rasa down dengan kerja ni.hm..


Orang lain yang kesian tengok aku balik keje lewat ari-ari.tapi aku yang mcm tak kesian diri sendiri..


Aku terpaksa..tiada pilihan..kesian si suami di rumah..:(

posted from Bloggeroid

14 comments:

  1. mkn slalu yg bhya kot..bkn pe..byk bhn persa..xkr megi or mknn sgera.. mmg xbrpe bgs utk bby..

    mak qienah prnh cite, de kwn 2 time pregnant suke mkn megi..mmg acap mkn megi.. bby lhir lps bbrpe bln dtect buah pinggan.huhu..

    2pntg jg mkn time pregnant..:)

    ReplyDelete
  2. boleh makan la..
    apasal lak tak bolehkan??
    kawan akak dulu hari2 makan megi.keluar anak sihat je..kuning pun tak de..akak tak makan sebab masa mengandung tak selera tengok megi.
    dah besalin jangan la makan.setahun baru boleh makan..megi,laksa,bihun,mee,apa2 jenis mee..

    ReplyDelete
  3. ni url baru akak..
    www.dianarashid.my

    ReplyDelete
  4. opss sy yg tak preggy pun tak makan megi.....

    ReplyDelete
  5. xpasti utk komen nie, tp sy jgk pernah tnya pd pakar...dia kata memg x elok kalo selalu amalkan, sekali sekala xpe..tp pastikan serbuk tue jgn letak abis, buat cair2 je kalo tingin sgt pun. Kata pakar tue, kandungan msg dlm megi nie tinggi, ia boleh efect pd hati baby kalo selalu amalkan..dan ada kes dimana baby meninggal lps bape ari lahir, sbb kerosakan hati..bila doc tnya mkn apa, ibu tue ckp dia kerap mkn megi..sy pun masa awal2 dulu tingin gak megi, tp masak cair2 jer...hubby memg xkasi mkn,

    ReplyDelete
  6. X elok May, lagikan kt yy x pregnant pun memang x elok amalkan makan megi, sebab perencah dia tu kan penuh dgn ramuan + masin, x baik untuk mommy & baby..

    jgn kuat keje sgt, kena pentingkan diri MAy.. Take care.. x de pembantu ker May??

    ReplyDelete
  7. kite pun ada dgr xbole makan. tp makan jugak~

    ReplyDelete
  8. As'salam.
    Tengah blog-hopping, tersinggah plak kat sini.

    Pasal megi tu, ada pro's n cons lah.

    kalau ikutkan, megi mmg pun tak elok, apatah lagi untuk preggy mom.

    tapi macam Dr. saya penah ckp dulu, megi mmg tak elok, tapi ada banyak cara untuk kita bagi meggi tu jadi berkhasiat.

    Contohnya, masukkan banyak sayur and kurangkan penggunaan perencah dia tu.
    Kalau rajin, boleh celur and tos dulu megi tu, sebab megi ni ada wax. wax tu actually mmg boleh makan, tapi kalau nak lebih berkhasiat, kene la rajin sikit.

    saya pun makan jugak megi time preggy dulu, tapi moderate lah.
    kadang-kadang tu, boleh lah.
    tapi jangan jadikan habit plak.

    especially megi rendam.

    ada banyak option lain yang lebih sihat.

    take care ;)

    ReplyDelete
  9. kaki awk dh start sembab x may? kaki sy bengkak gile mcm org tgh sarat da..nk pakai selipar pon dh xmuat huhu....nak jln pn xselesa sbb rsa kaki cm tebal je.hihi.

    mak sy ad pesan, jgn mkn jajunk,jgn mkn benda2 dlm tin/plastik..tu pn leh jadi faktor bengkak2..so awk jgn amal sll ye..x elok utk bb

    ReplyDelete
  10. aduss,,, tiada jawapan,, haha btw,, do take care of yourself k,,,

    ReplyDelete
  11. boleh...cuma tidak digalakkan..ibu preggy kenala makan makanan yang berkhasiat kan?

    ReplyDelete
  12. jangan makan selalu.. tak baik untuk baby dalam perut tu.. lagi pun, kandungan dalam maggy ni banyak bahan kimia..

    ReplyDelete
  13. aku mkn bila time betul2 teringin je..terbaru aku mkn megi asam laksa...lisa surihani punya pasal. tu pun lps puas merengek kat laki aku bru dia belikan aku sbungkus.sebungkus je tau.

    mmg tak elok, tp bleh je mkn...jgn kerap sgt lah. kesian ko, sian lg kat laki ko...nnti kesian kat anak pulak.. :(

    ReplyDelete
  14. sedapnye tgk magi hotcup ptg2 camnie..yummy sangat!!

    tapi klu sekali dalam setahun takde ape kot mkn maggi kan?? jgn la tiap2 hari pulak.. :)

    ReplyDelete

tinggalkan jejak banyak-banyak tau!!
Terima Kasih Daun Keladi,
Nanti-nanti datang la lagi.. =)

Pink Diamond
 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page