Pink Diamond

20 December 2012

Check up 28 & 30 weeks done!

Baru balik dari checkup di klinik..alhamdulilah...hari ni dapat MC..setelah setiap hari gi keje balik malam hari-hari...hari-hari mau bizi..tiada masa update entry...hihi...haa...tu dia intro entry hari ini..hihihihi..




Check Up 28Weeks!

Mule-mule nak cite pasal checkup untuk 28 weeks hari tu..punye lama simpan dalam hati..baru sempat nak hapdet....masa checkup 28 weeks ari tu, result minum AIR GULA dah keluar..haa...kenape kenape kene minum air gula?rujuk entry ini ye...




So, bile sampai je klinik, macam biasa, test air kencing dulu!air kencing OK.tiada masalah dan masih normal...cek berat pulak! erm..tang berat tu aku timbang 2x..haha..sebab tak percaya berat naik 2kg dari kali terakhir checkup sebulan yang lalu..!nurse gelak je tengok aku tak boleh terime kenyataan...berat sudah 65.1kg!pfftt~ masa awal preggy ari tu 56kg jek!hakhakhak...hopefully, masa 9 month nanti takde la berat aku cecah 70kg!gemuk!takuttt!




Nurse kate tu normal..bile selera makan dah ok..berat akan naik 2kg untuk setiap bulan...maknenye setiap minggu ade kenaikan 500g..so, jangan risau katenye...





Cek HB pun masih normal..11.4..tapi nampak dah la penurunannye...awal-awal preggy dulu 11.9...bile dah 28 weeks bacaan hb dah turun...tapi, rasanye HB Mun lagi rendah berdasarkan entry beliau hari tu..hehe..sebab die pun masih peringkat awal preggy lagi...so,nurse cakap banyakkan makan jambu batu..tak pun makan kerang sekilo..larat Mun?hehe...kes aku ni HB turun sebab aku memang tak makan iron tab untuk tambah darah..fobia nak makan lepas muntah teruk ari tu..





Aku pun tanye keputusan air gula..dub dab dub dab...takut wooo....entah-entah ade penyakit tersembunyik???die pun bukak result aku..jeng jeng jeng....'awak takde kencing manis..result normal..'erkh...alhamdulillah...sebab selalu jugak dengar cite preggy moomy yang takde kencing manis pun akan dihinggapi kencing manis masa preggy!aku memang berharap agar dijauhkan penyakit-penyakit macam tu..risau tu tetap ada..sebab masa raya hari tu sakan aku minum air gas..kawan-kawan aku yang lain siap cakap minum sikit je nak rasa...aku ni bukan takat rasa dah...tapi...hahaha...tapi, lepas tu aku minum air masak banyak-banyak!





Lepas tu, seperti yang dijanjikan, sebelum balik kene cucuk kancing gigi dulu..kali terakhir bahu aku dicucuk masa sekolah dulu....kali ni, aku meredhakan lagi bahu di cucuk...erm..mule-mule ok..lepas tu, bahu sakit dan lenguh-lenguh...kawan aku cakap dia sampai tak boleh tidur sebab badan sengal-sengal..aku pulak..tidur je..tapi tak boleh nak mengiring ke kiri sebab sakit wooo! si suami terpegang je tempat cucuk aku dah rasa nak nangis!huwaaa...





Check Up 30Weeks!

Hari ni checkup untuk 30 weeks pulak..appoiment hari ni aku pergi bersendirian je tanpe di temani si suami..sebab appoiment hari ni pukul 10..die pun mungkin risau...takut banyak call..sebab kalau tunggu aku checkup je dah makan setengah hari bekerja..aku je la yang bernasib baik..disamping stok cuti tahunan masih banyak, stok MC pun masih banyak..hehe..MC tahunan berbaki 7 hari lagi..kadang-kadang lepas jumpa doc je,die bagi MC sebab kesian tengok aku yang lemau menunggu giliran..kepale pun dah ting tong..





Aku cakap dengan si suami, aku nak gi klinik bawak motor je..tak nak bawak kereta.sebenarnye malas nak bawak kereta die sebab gear manual!haha...lagipun klinik dekat je dengan umah.alih-alih die pulak bawak motor g keje...die suruh aku bawak kereta.kalau aku naik motor sendiri bahaya katenye.takut hari hujan nanti...adei...dah la die keje jauh nak ke Shah Alam..naik moto pulak..aku pulak yang risau dekat dia.





Macam biasa, awal-awal pagi sampai klinik je terus cek air kencing..result OK lagi..timbang berat pulak, naik 400gram untuk 2 minggu..kali ni dipanggil weekly checkup dah..bukan monthly checkup lagi..so, berat hari ni 65.5kg..lega sikit tengok berat naik 400gram je..hehe..sekarang ni kene gi klinik setiap 2 minggu.hadui..ni lagi lemau rasanye..





Lepas tu, nurse ukur size perut pulak..dan dengarkan degupan jantung baby..wah...kuat pulak die pasang..degupan sangat laju...nurse cakap degupan jantung baby memang laju..tapi degupan yang normal adalah sekitar 140~150 kali..untuk tempoh berapa saat tu aku tak sure pulak...so, die tengok kiraan jantung my baby, normal..140 degupan cukup..




So,die tanye vitamin banyak lagi tak..aku cakap banyak..hehe..sebab aku tak makan-makan vitamin tu, banyak la lagi..hehe..aku cume makan vitamin B Complex (ada asid folic sekali dalam tu), omega guard & Ostematrix untuk tulang dari Shaklee..serta ESP...
sebab aku tak minum susu dah..so, nurse cakap ok..bagus jugak tu.aku pun tunjuk vitamin tu..kebetulan pulak memang ada dalam handbeg..letak dalam handbeg supaye tak miss makan kat pejabat...tapi, die tanya kenapa tak vitamin zinc tablet?aku sengeh je...aku cakap tak nak makan dah yang tu sebab takut muntah...nurse kate tak nak makan takpe..tapi makesure hari-hari ada amik sayur hijau atau jambu batu atau buah-buahan atau makan kerang banyak-banyak!

So, takde masalah..kene datang checkup untuk 2 minggu lagi...after the new year!



So, now baru sedar..aku dah 30 weeks..tibe-tibe rasa dah tak lama masa lagi..nerveous dan takut..barang tak packing lagi...barang baby tak cukup lagi..selalu tu rasa macam baru je lagi preggy..sebab semua orang cakap perut aku ni kecik..macam orang preggy 4 month je..haiyooo..ayat-ayat tu la yang buat aku sentiasa rasa macam baru preggy hehehe..
So, kepada mereka yang ingin dapatkan vitamin dari Shaklee untuk set preggy, kesuburan,kecantikan, kuruskan badan boleh roger ok..hehe..i give the best price untuk bulan ini..untuk bulan ni je ye...
Oh ye..Cammy Lia Hilas..lupe pulak..nak jawab persoalan awak hari tu..kaki saya belum membengkak lagi..kenapa kaki awak bengkak terlalu awal ye?banyak berjalan ke banyak duduk tu?sebab so far, sandal yang saya beli masa awal preggy ari tu pun takde masalah ketat lagi..nurse pun cakap kaki tak bengkak..berjalan pun aktif lagi macam biasa..sampai opismet cakap macam tak ngandong pulak tengok saye jalan laju..tapi, kalau nak baring tu, memang terasa sakit badan...kadang-kadang nak tido macam nak nangis sebab susah nak gerak badan..
Meh la kongsikan pengalaman mommy-mommy yang dah melalui pengalaman preggy dengan saye..hehe...;)

11 comments:

  1. alahai malu sy siap mention nama.ekeke..

    xtahu la may..semua org terkejut tgk kaki sy dh bengkak..sy pn xtahu sbb pe..bengkak dia klo ckit je xpe.ni mmg ketara sgt..

    xtahu la klo dh sarat t cmne rupa kaki ni.haha...

    ReplyDelete
  2. Tu dia. Sekali up entry panjang berjela ☺☺

    Semoga semuanya berjalan dgn lancar & di permudahkan olehNYA.

    ReplyDelete
  3. 1)tahniah sbb kena minum air gula...ngeee nasib baik xde kencing manis. aku tgh tggu turn next check up :(

    2)kancing gigi wajib cucuk ke? adeyy...jarum cucuk kt jari pun aku pejam2 mata...ini kan lak kat bahu :(

    3)errr...jambu yg xde biji tu dlm kategori jambu batu gak ke? jmbu batu biasa tu mane nak carik eh... -.-*

    4)sorry tgguh lg nk buat payment..demam 2 hari,unpaid leave! :(

    5)barang baby dah bnyk beli ke? dah byk prepare? nnti share la ape ko bli...hehehee


    6)mggu dpn aku bru genap 5bln.tp org dh kata aku preg 7bln...ngeh3


    7)panjangnye lah komen aku..hahahaha

    ReplyDelete
  4. due date kita lebih kurang kot.. saya baru je check up semalam.. hari ni genap 31 minggu.. tapi kali ni berat tak naik..kena marah ngan doktor.. hihihi...gula clear tapi protein tak clear..so kena jaga jaga..

    ReplyDelete
  5. semoga dipermudahkan may n baby smpi melahirkan nanti..

    ReplyDelete
  6. cek up ari nie utk 24w, mcm xpercaya berat naik menghampiri 3kg. hb pun menurun sgt. lagi....nurse cek dia kata kaki dh mula membangkak, i notice that..memg dpt rasa kaki bengkak sikit.

    ReplyDelete
  7. tak nak bagui kakai bengkak kena banyak baring dan jangan bagi kaki tergantung bila duduk..

    ReplyDelete
  8. eh!!lupa nak tanya..
    boleh join bloglist may tak???
    boleh la..ye??
    (sambil buat muka comey..)
    www.dianarashid.my

    ReplyDelete
  9. saya pulak yang takut.. saya dah lama gila tak buat medical check up..tak tau penyakit apa yang ada dalam badan ni...

    ReplyDelete
  10. Panjang lebarnya..ape pun semoga selamat smpai brsalin nanti ye..setiap.org lain2..sy dulu lmbt jgak br kaki bengkak..dh 9 bilan kot br bengkak..

    ReplyDelete
  11. dah nak 8 bulan dah kak..x lama lagi 2...kina dah dapat anak buah..:)

    ReplyDelete

tinggalkan jejak banyak-banyak tau!!
Terima Kasih Daun Keladi,
Nanti-nanti datang la lagi.. =)

 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page