Pink Diamond

31 December 2012

Hutang Entry : Coti-coti ke Melaka.

Hari tu cakap nak cite pasal jenjalan kat Melaka dengan my family..lepas tu perap dok perap..gambar tak transfer-transfer..bizi sangat bekerje katenye..
 
 
Agak lama dah plan dengan my sister untuk bercuti ni..nak bercuti dan berkumpul bersama family...susah jugak nak kumpul semua orang..ni baru 4 beradik je..huhu..macam aku dengan akak aku senang la nak cuti..memandangkan cuti kitorang memang tengah melambak...haha..nada riak di situ..macam abang dengan adik aku ni pulak susah sikit nak dapat cuti..sebab dorang keje tempat yang sama..
 
 
 
Plan asal nak ke PD..nak bawak mak duduk kat private room..ada swimming pool dalam bilik tuh..sekali die punye charge rm900++ sempena cuti sekolah ni...aiyo...kalau hari biasa RM500++...tu mengikut survey asal sebelum cuti sekolah bermula.. so, last minit terus tukar plan...gi Melaka..mujur semua setuju...kitorang sewa apartment Jetty Suite Mahkota..rate 1 malam dalam RM460++..kami 4 beradik tong-tong la RM200 sorang...so, ada balance tu buat dinner ikan bakar...makan besar..hehe..

Aku dan si suami gerak dari KL dalam pukul 10am gitu...sampai sane dlm pukul 12 tengahari..panas gile!nak gi jenjalan parking manjang full!akak aku dengan yang lain gerak ikut Tangkak...dorang sampai dalam pukul 2pm gitu..dorang terus g check in sebab nak amik kunci apartment dulu..



so, sementara tu, aku dengan si suami gi makan isi perut yang lapor kat Dataran Pahlawan.lepas tu, pusing-pusing..boring..terus g cari apartment tu nak rest n mandi-manda.anak-anak buah aku dah selamat berendam dalam swimming pool..memang tak hengat benda lain dah dorang tu..jakun air.




Family lain pun tengah berehat-rehat..ada wifi free pulak dalam apartment..hm..masing-masing antisosial terus..sementara tunggu malam, just rest je la kat rumah kan...bagi driver-driver mendapatkan rehat yang cukup..malam tu lepas magrib terus keluar cari kedai..tak tau kedai mane best!sebab kitorang ni malas nak g Umbai..jauh sangat...nanti buang masa di situ...



terus terjah kedai ni..hihihi..mujur masakan sedap gile sampai akak aku teringat-ingat...


Masuk je kedai ni..terus kongker 4 table stret memanjang..family besau katenye..hehe...muke masing-masing dah macam hape kelaparan..



Masa kejadian ni, Malaysia tengah hangen dengan Thailand..masing-masing boikot Tomyam...masa orang kedai tu datang amik order, akak aku cakap macam ni..

"aku tak nak order tomyam malam ni,...sebab  Thailand main kotor.."

Tibe-tibe tukang amik order tu cakap slang thai daaa......nak tulis cara die cakap tu, bukan korang boleh dengar pun kan..tapi, nada die tu memang made in Siam la..Aku dah tergelak terkekek-kekek kat tepi tu..tapi, boikot la sangat katenye kan....last-last order tomyam jugak...macam menu wajib je kalau g makan kat kedai..



3 set tomyam order tau..3 set ikan....3 set daging masak merah...3 set burung puyuh+1 set burung puyuh free orang kedai tu saje buat lebih kot....3 set udang goreng tepung...3 set telur dadar....3 set sayur...3 set ulam..3 set rojak buah..6 jug air jus buah..nasik 14 pinggan..semua sekali RM230..


Memang puas hati dengan harge yang dibayar..sebab lepas tu semua lauk licin...mujur ada adik aku yang tolong licinkan kesemua lauk yang tak habis sikit-sikit tu.hihihi..selera betul die makan...


Lepas perut kenyang, kitorang terus nyah dari kedai tu..tapi sempat lagi mintak beli sebungkus sambal belacan..ngeh3...untuk buat nasik goreng hari esok tu..so, tak payah la tumbuk lada..haha...ni semua idea akak aku yang kreatif sangat..dok apartment mane nak ada breakfast kan...langkah untuk save duit poket, akak aku bawak periuk nasik, aku bawak kuali..tapi, tak tau la save sangat ke tak..sebab kitorang beli beras 5kg lagi..telur..roti...ikan bilis nak bagi sedap nasik goreng..tambah sikit la lada bagi pedas..tak kan nak berharap sambal belacan sepenuhnya.so, bekpes pagi tu ada roti telur...roti kaya...nasik goreng..hehe...





Sudah-sudah...sambung cite lepas nyah dari kedai tu, terus beli tiket nak naik feri a.k.a cruise ye??seploh hengget tiketnye.budak-budak rm5 sorang...mak aku pulak cakap..best jugak ye naik feri ni???



Pada asalnye mak aku tak nak ikut gi jalan tu..konon nak dok umah..bace kitab je katenye..mujur berjaya pujuk untuk keluar merayap..


Lepas turun dari feri, terus naik beca pulak..masa tu dah pukul 1230am..tengok mak aku beria bonar nak naik beca...terus sponser die naik beca dengan cucu...orang beca tu cakap RM20/beca..lepas tu dah turun beca harga jadi RM25 pulak..haiyoo....rasa macam kene tipu pulak oleh rakyat Malaysia sendiri...bukan sikit beca kitorang pakai...7 beca ke 8 beca tah..


Balik naik beca tu, akak aku hantar mak balik...aku dengan laki aku merayap.kononnye die nak naik pirate ferry tu.tapi tak kesampaian..dah tutup...akak aku pulak sambung g Jonkie Walk..aku dah malas nak ikut..nak tido je..




Esok tu, belah pagi tak berjalan pun..sebab budak-budak main air kat swimming pool..akak aku masak..aku tolong makan...kihkihkih..




Dah tengahari baru la sambung perjalanan pegi Menara Taming Sari..aku dah kali ke3 naik.si suami belum pernah lagi kot...bawak mak aku naik...sepanjang menara tu naik dan turun tu mate mak aku pejam je..si cucu siap nak menipu nenek lagi..menara tak turun habis lagi..die tepuk-tepuk nenek die..


"Nenek, nenek.bukak la mata..kita dah sampai bawah" adoi la budak tecik ni..pandai ko nak tipu nenek ko ye...


Oh ye..tunjuk mykad boleh dapat harge tiket RM10 untuk dewasa dan RM5 untuk kanak-kanak ye...



Lepas tu, pegi perigi Hang Tuah..masuk sini free aje...akak aku cakap air dari perigi Hang Tuah ni boleh ubat penyakit kulit..ada orang yang datang situ siap bawak botol lagi...


Dalam kawasan Perigi Hang Tuah tu ada rumah melayu.nak masuk kene bayar RM1..boleh la nak tengok suasana rumah melayu Melaka kat dalam tu..erm..suasana dalam rumah tu lebih kurang sama je dengan Rumah Mahsuri kat Langkawi..

gambar memang banyak..tapi aku malas nak resize dan edit.aku letak yang ada-ada ni je la ye..ni pun aku rasa dah banyak gile gambar...rasanye ni la entry paling banyak gambar dan paling lama aku hadap nak hupdate entry...sebab tu la selalunye entry aku bercerite macam tak habis.sebab malas nak hadap lame-lame.....hihi...nanti korang tengok panjang berjela terus malas nak baca..hahaha...
okeila...nak tido da.berjam-jam rasa nak buat entry ni..sebelum aku lupe...mari la beli ostematrix untuk kebaikan tulang anda...banyak kebaikan tau!harge pun murah je..boleh bertahan untuk 3~4 bulan..lebih detail pasal kalsium ni boleh bace kat sini!

4 comments:

  1. amboi best ye~ plan asal mesti nak tdo dekat grand lexis kan kan kan?

    ReplyDelete
  2. hamboiii..meriah riah eh bercuti ..hihi.fiza hujung tahun ni tak sempat nak pegi bercuti pun..bz memanjang.

    ReplyDelete
  3. wahh banyak tmpt pergi..ayu br blk dr melaka gk..hihi

    ReplyDelete
  4. terkejut gak beli belacan kat restoran..baca2 rupenya beli sambal belacan..hehehhnya

    ReplyDelete

tinggalkan jejak banyak-banyak tau!!
Terima Kasih Daun Keladi,
Nanti-nanti datang la lagi.. =)

 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page