Pink Diamond

3 June 2012

Wedding pertama selepas bergelar puan di Hutan Melintang, Perak


Sekian lama ketandusan idea untuk menghapdet entry, akhirnye hari ni ade perisian untuk dikongsi bersama..tapi bukan perkongsian ilmu..haha..perkongsian gambar aku menghadiri wedding sepupu aku selepas aku selamat bergelar puan pada 21hb apr 20012 dengan sekali lafaz..ecewah... ;)..sebelum ni banyak sangat jemputan yang aku tak dapat attend..sebab aku kene keje on weekend lah..incik suami ade job shoot gambar kawen lah...dan macam-macam lagi lah..

Awal pagi sabtu,sebelum subuh lagi family aku dari Pahang dah sampai KL..hajatnye nak mandi-manda kat umah aku sebelum bergerak ke Perak..tapi, disebabkan mak aku tak nak naik umah aku yang tinggi ni, makanye plan bertukar untuk mandi-manda di Sg. Besar..

Lepas tu sambung perjalanan ke Hutan Melintang, Perak..kuar je dari kete, terus aku suruh anak buah aku amik gambar aku dengan incik suami..sebab, rasenye lepas kawen takde gi gambar ala-ala berdating gini dengan beliau..hehe...gambar tangkap sendiri tak syiokkk....=p

 Harusla nak tempel besau-besau gambar aku kan..hihi..aku ni memang seorang kazen yang sangat 'bagus' kan..tak nyempat-nyempat nak wrapping adiah kawen..letak je dalam paper beg Sogo tu..punye la malaskan..siap tampal dengan selofin tape lagi kat bahagian atas..

Anak buah aku yang tangkap gambar di atas kate, "makcik!paman peluk makcik!" aku pun cakap.."ye ke?mane de.." dengan penuh semangat die view balik gambar tu..dan tunjuk..."haa..ni..tangan paman kat bahu makcik.." betape caringnye anak buah aku ni kan...
 wif my sis!kitorang ni memang sakan bergambar...pantang free sikit..nak posing je..jadi, tak payah la aku tempel banyak-banyak gambar kami berposing sakan di pelamin ye...
Ni pulak gambar dengan family aku...ade sepupu dan ibu saudaraku jugak di situ...
 Bersama sepupu yang kami raikan di pelamin...hehe....sepupu aku yang pompuan tuh..


Sebelum balik, amik gambar kat depan umah kampung ni..umah ni banyak sangat kenangan waktu aku dan adik beradik serta sepupu sepapat aku kecik..

pernah jatuh tergolek kat tangge...pernah main meriam kat laman umah ni..pernah lari dari umah dengan beskal sebab merajuk dengan makcik yang suke cubit aku sebab anak die yang suke mengadu..pernah kene menapak nak  balik umah ni time raya sebab kete tak boleh masuk bile musim hujan..pernah kene iron baju pakai iron arang..pernah jugak minum air yang masuk gune kayu api..dan of koz la aku pernah mencari kayu api untuk arwah embah@ nenek aku masak..

yang paling tak boleh lupe kenangan tahan perut supaya tak membuang air besar kat kampung...punccanye..umah tu dulu takde jamban..jadi bile sakit perut, mesti tunggu geng..lepas tu bawak ubat nyamuk masuk hutan...carik port pokok yang strategik...lepas tu akan kedengaran suara-suare sumbang.."wei..dah ke belum?"  "jap jap..belum lagi" lepas tu ade plak sepupu yang lain.. "cepat la woii...nyamuk banyak ni!" lepas tu ade g dialog mase 'termenung' tu.."woi!ade kura-kura la kat sini.." ngahahahahahahaha...tapi memang ade kura-kura..kan dalam hutan..

Topic perbualan dengan sepupu sepanjang ari kenduri tu pasal kenangan masa zaman kanak-kanak..memang terbahak-bahak gelak...tu baru sikit berkumpul..sepupu yang sampai lambat tu, tak sempat nak join bercite kisah zaman kanak-kanak..hehe..

korang ade cite yang sukar dilupakan masa zaman kanak-kanak bile balik beraya di kampung?



13 comments:

  1. kena kejar babi hutan..hehehe

    ReplyDelete
  2. best kan bila berkumpul ramai2? boley berkongsi cter dlu2. Hee ^^

    Fiza memang dibesarkan di kg n stay pon kat kg. dekat je ngn umah tok. boley d katakan 1 kawasan 2, sedara2 kami je, hee. so, memang selalu bercerita lah :DD

    ReplyDelete
  3. macam macam kenangan dekat situ ea? ;D hehe, tak pernah ada pengalaman lagi main meriam :)

    ReplyDelete
  4. cik may berjalan2 hujugn minggu ke..huhuh

    ReplyDelete
  5. hee. nak jd sponsor? boley je CikMay ! ^^ Dialu2kan~ :DD

    Nanti Cik Fiza inform laen ek. GA d jangka berlangsung bln 9. ngee. lambat lg ^^

    ReplyDelete
  6. penglmn y lbh kurg same , hehehe , dlu pkai lampu gas , hehehe , bile mkn mlm, keadaan suram jep , umah tayah pakai kipas , dah sedia sejuk darr , tp mase tuh da pakai dapur gas ,hehehe , tade la pakai kayu api , then mandi air hujan, telaga , perigi ... hehehe , buang air kena korek tanah , hahahaha ! ta pakai seterika arang , sebab tade seterika pown , hahaha ... hehehehe ~

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum May...manis je pasangan pengantin baru ni...:)

    ReplyDelete
  8. terimbau kenangan dolu-dolu.. merasalah jugak buat apa yang awak buat tu.. paling best time nak raya, malam raya tukang gosok baju untuk semua mesti dapat kat ai.. tetiap tahun mesti cenggitu sebelum adanya elektrik..

    ReplyDelete
  9. kalau takde jamban tu semua melepas kat dlm semak ke? lepas tu timbus ngan tanah ke ape? eh? blur plak aku..hahaha

    ReplyDelete
  10. best nye dpt pergi tgk kazen kahwin...alin xdpt pergi tgk kazen kahwin..sbb x cuti...huhu..

    btw, da follow blog akak ^^

    ReplyDelete
  11. haha bestnya entry ni..k.zi pun teringat masa kecik2 dulu,umah tok mana ade toilet nak membuang.so ramai2 la bertenggek tepi tebing sungai hahaha..tp cian mai x sempat nak merasa semua 2 hehehe

    ReplyDelete

tinggalkan jejak banyak-banyak tau!!
Terima Kasih Daun Keladi,
Nanti-nanti datang la lagi.. =)

 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page