Pink Diamond

14 April 2014

Hasil rembatan tumbuhan hijau dari kampung..

Assalamualaikum...


Ehem.. Buat ape tu? Takde mood nak keje ye.. Jom baca celoteh aku. Hiks..


Last week we ols balik kampung.. Kali ni kampung abah Qaira . sebab ada wedding exschoolmate kami zaman sekolah dedolu.. Tahun 1999-2001..



Ini jugak sebagai membalas kehadiran dorang masa wedding kami 2 taon lepas.. Siap bawak lesung batu tau. Hakhak.


Balik kenduri just rehat kat umah. Sebab penat sangat..


Hari ahad, macam bese mak mertua tanya nak bawak balik kelapa tak.. Aisey.. Sebab kat kampung pun tak habis guna kan.. So,mak memang selalu bawak bila datang rumah anak menantu.


Tetiba aku cakap nak serai,lengkuas,daun pisang,daun limau. Haa. Sekali bagi listing.. Mak cakap gi cari sendiri kat tanah..


Aku pun gi korek serai.. Petik daun limau.. Mak pulak korek serai lengkuas.. Abah Qaira amik daun pisang. Ni kengkonon projek memasak la. Nak buat ikan bakar dalam daun pisang katenyeeee... Haha..


Hasil duduk belakang umah.. Dapat la ini. !!!



Haa. Stok sebulan ni.. Lalala.. Kebetulan,durian belanda sedang meranum. Mak tanya nak ke? Aku cakap boleh je... Lepas tu ada belimbing buluh.. Mak dah petik sesiap.. Aku ambik.. Haha..


Sempat la mak bagi tips nak kekalkan semua tumbuhan tu segar.. Almaklumlah... Niat nak masak memang ada. Takut lambat pulak guna,rosak pulak tumbuhan hijau tu.heeee..



Ok,dok kampung memang best dapat tanam menanam ni.

3 comments:

  1. bestnya...lama tak buat gulai letak belimbing buluh..kalau beli mahal ni..

    ReplyDelete
  2. ya Allah..best nya...dah terbanyang2 nak masak pajeri nenas..hahah

    ReplyDelete
  3. Klu knor pun..ambil apa yg nk...segar dr ldg ktakn...bestnya..msk ikn bkr dgn dun pisang...hrum baunya tau may...hiris2 daun kunyit bkr skli...fuhhh

    ReplyDelete

tinggalkan jejak banyak-banyak tau!!
Terima Kasih Daun Keladi,
Nanti-nanti datang la lagi.. =)

 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page