Pink Diamond

12 December 2013

Survey kabinet/lampu untuk my home sweet home!!

Assalamualaikum...

Dalam entry sebelum ni,aku ada bagi hint pasal mencari kabinet untuk rumah baru. Memang eksaited giler wey nak masuk umah sendiri.. Lagi eksaited dari cite kawen dulu.. Hahaa.

Ok.. Untuk yang tertinggal bas, aku sudah pun transfer ke cawangan Selangor. Opis cawangan terletak di Kuang. Dekat Sg. Buloh nun.. Aku beli rumah pun area sana je.. Takpe la terpaksa dok jauh dari bandar metropolitan pun..

Status terkini,loan dah approved, snp dah settle.. Yippii.. Kunci rumah pun dah dapat. Aku tengah panggil kontraktor repair deffect rumah dulu. Sebab ni rumah baru belum ada orang tinggal.

Untuk rumah baru, sebelum masuk je dah lebur lebih kurang rm1000. Huhu.. Rm1000 tu adalah bayaran untuk masuk meter air, meter elektrik, maintainance rumah 4 bulan, kad access gate.. So,kami dapat 1 parking untuk kereta..

So,part tu dah setel..now sedang survey kabinet dapo.. Survey kat Ikea, kat google, kat facebook.

Ni antara yang terbekenan masa kat Ikea..


Boleh pusing-pusing gitu..

Survey-survey je dulu okei.. Lepas tu baru tengok kemampuan kewangan..hihi..

Last week, kami gi kedai lampu.. Survey-survey sebab masa dalam grup deco-deco ada terbace status seseorang yang bagitau lampu kat lighting house puchong murah gile. So,kebetulan last week kawan husband tak jadi jumpa last minit, dan kebetulan (banyak kebetulan ni)ternampak kedai ni masa dalam perjalanan ke Puchong,terus kami singgah..

Masuk dalam tu tengok penuh umat manusia!! Macam ikan sardin!Harga boleh tahan murah..



Kami tengok-tengok je last week.. Kira-kira bajet...

Lepas tu aku setelkan urusan hal nak maduk meter TNB, dan aku dapat kontraktor yang boleh buat wiring umah tu dengan harga mampu milik. Sebab kami nak tambah banyak point kipas, lampu n blablabla.... Sebab kalau boleh nak setel terus.. So,dia promise masuk keje by 12.12.13.. So,tanggal 11.12.13 gigih kami gi beli lampu kipas hantar kat umah baru. Sebab nak senangkan kontraktor buat keje..

Tu dia.. Selambak sekali beli.. Macam beli longgok.. Total kipas lampu tu kurang sikit je genap rm1,600..

Mahal??? Husband nak semua bilik ada kipas siling.. Jadi,kami beli 3 kipas biasa jenama KDK dengan harga rm132/set.. Untuk ruang tamu,kami decide 2 kipas.. Untuk ruang tamu letak kipas santik sikit la.. Lupe pulak berapa hengget per set..lebih kurang rm262 kot.. Yang lain tu lampu bilik air(ada 2 toilet), lampu ruang tamu,lampu tido,dining,balkoni,dapur,laundry part.. Mentol harge berasingan k.. ;)

So,lepas beli bebarang tu , terus pi hantar kat rumah kami.. Tengok-tengok grill dah siap pasang...



Alhamdulillah.. Dipermudahkan olehNya urusan kami.. Cepat orang tu datang buat keje. So, rumah lebih safety.. Kontraktor wiring pun dah mula buat keje walhal deposit belum bayar lagi!

Terus aku buat pembayaran grill sebab perjanjian aku, siap grill, bayar terus bakinya.. Untuk grill totally rm1,600. Semua siap untuk tingkap,pintu..

Tu je dulu entry pasal umah.. Nanti sambung lagi..

Amaran keras! Aku sebut harga dalam entry ni bukan untuk 'show off' ok.. Ini hanya info yang mungkin berguna kalau ada sesape yang tengah blurrr pasal bajet nak masuk umah baru.. Sebab,aku dan husband banyak dapat maklumat melalui google. Jadi, boleh buat bajet dulu kan.. Tu je.

Nanti nak cite pasal pertemuan kami dengan perekabentuk kabinet.. Kelass gitu.. Jumpa pereka.. Hikhikhik...

Korang bekpes pe di pagi kames yang indah ini?? *tetiba*

posted from Bloggeroid

10 comments:

  1. masuk rumah baru mmh best... tapi sy part mendekorasi tu malas lah.... tau nak siap je nak cantik je...hhee

    ReplyDelete
  2. masuk rumah baru mmh best... tapi sy part mendekorasi tu malas lah.... tau nak siap je nak cantik je...hhee

    ReplyDelete
  3. Bestnya nak masuk umah baru. Memang rambang mata nak beli barang2 rumah ni.

    ReplyDelete
  4. eksaited!! teruskan update progress ok nanti.. boleh jadi panduan kami..

    ReplyDelete
  5. Bestnya nak duduk umah baru. Mesti cantik nanti. Akk dulu x pandai nak survey survey brg hiasan rumah ni. Sume ikut ckp hubby je. Skrg ni rs nak tukar baru pulak.

    ReplyDelete
  6. Bestnya! Update la perkembangan terbaru.. boleh sama2 kongsi idea.. :)

    ReplyDelete
  7. Assalaamualaikum boleh saya tau dengan sapa awak amik org buat wiring? boleh email saya no tel org tu? saya pun baru masuk umah baru, nk tmbah plug point banyak.
    z.a.vlora@gmail.com

    tq tq

    ReplyDelete
  8. seronok kan masuk rumah baru, meriah je rasa
    btw, untuk semak kos wiring 2016 bg kwsn kl/slngor blh refer sini ye. tq :)

    ReplyDelete
  9. Salam :) Saya eena. Boleh share contact no org buat wiring dgn grill? Saya tgh mencari2 and nk survey harga sbb saya pun nk pindah rumah nnt. Terima kasih ye :)

    ReplyDelete
  10. Salam :) Saya eena. Boleh share contact no org buat wiring dgn grill? Saya tgh mencari2 and nk survey harga sbb saya pun nk pindah rumah nnt. Terima kasih ye :)

    ReplyDelete

tinggalkan jejak banyak-banyak tau!!
Terima Kasih Daun Keladi,
Nanti-nanti datang la lagi.. =)

 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page