Pink Diamond

24 July 2013

Bila si anak demam, hati mama tidak senang


Lame perap entry ni dalam hati... *__*

Baru ni si kecik Qaira demam.suhu badan tersangat la panas..malam pertama badan dia panas, aku dah sapu badan Qaira dengan air asam jawa..

Tak kurang jugak panasnya...tidur pun siap ada music iringan..selalu tu tido & silent je..tak lena tido si mama & abah..jap-jap pegang badan Qaira nak rasa tahap kepanasan..

Esoknye aku pun emergency leave...jaga anak kat umah...

Whats app dengan kak Rai..kata kak Rai pakaikan baju belobang-lobang...mandikan air suam-suam je..not to cold & not so hot...

Aku bertindak mengikut arahan... =)
Lepas tu mesej akak opis bagitau aku amik e.l..dia pun cakap jangan pakaikan baby dengan baju...letak towel basah je kat badan...

Aku pun menurut perintah..bukak baju Qaira...amik towel basahkan dan bungkus Qaira dengan towel basah..heee....

Petang tu aku mandikan lagi si kecik yang bam bam tu...tapi Qaira tak nangis pun...senyum je...sambil mulutnye laju pulak berbunyik..

"aba bababababababababa... aumm.."

Tu jela Qaira ulang-ulang..

Tersenyum mama tengok keletah si anak..tapi dalam hati masih risau...takut dengan suhu badannya yang tinggi...sampai mencecah 38.6 darjah celcius...

Petang si abah balik kerja, terus bawak gi hospital...mula-mula si abah cakap gi G.H...aku pulak?arr?serious??biar betul...mau sampai malam pulak kang..

So, kami pi private hospital...Hospital Perubatan Islam Kg. Baru...

Baru nak isi form register, dah kene panggil masuk bilik doc!gara-gara takda patient!huhu..

Doc tengok suhu sudah pun 38.5 darjah celcius...
ni cek suhu masa kat umah jek.. ;)
Doc bagi antibiotik dan ubat flu..& ubat titis dalam hidung..lepas tu kami sekeluarga berdiri depan hospital sampai pegang plastik ubat..tengah piki mana nak gi sebab waktu berbuka lagi sejam..termenung punye lama,terus duduk dalam kereta je..

Sebelum balik, bukak puasa kat Restoren Thai Phat Kg Baru..tempat kali terakhir aku makan sebelum bersalin!heee...

Sampai umah terus suap ubat kat Qaira...malam tu suhu die pun turun..lega.. =) tapi masih letak towel basah kat kepala Qaira..bak kata kak Rai, use cool fever just waste your money!baik pakai towel basah! heh...

Thanx kak Rai untuk Tips & nasihat! =)




5 comments:

  1. arfan smlm pon panas jgk kepala dia..kat umh pengasuh, dia muntah byk btl..trs mila EL smlm..bwk dia p klinik..Tp suhu dia x tinggi sgt bwh 38..sm gk doc bg ubat titis idung, ubat dmm..mlm td bagi ubat..pgi ni nmpk mcm dh kebah..dia demam2 pon aktif je..Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  2. gundah gulana si ibu...harus tuam2 bdn dia..klinik mesti pg sbb perlu juga antibiotk..

    sbb dmm akn dtg balik..

    semoga qaira cpt baik ye...

    ReplyDelete
  3. Dlm group momies ramai btau kalau ank demam jerlum dgn air suam, kain pun bshkan dgn air suam..jgn pkaikan baju atau pkai bju lobang2..tp skrg qaira dh ok kan, alhamdulillah.

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah..sihat dah dak qaira eh..

    kami pun berkotak2 beli cool fever dulu..memang pakai towel basah lagi cepat turun demam..membazir je.. hihi

    ReplyDelete
  5. cool fever tu kalau anak yang jenis lari sana sini boleh la pakai..baby2 ni elok nya pakai kain je..

    ReplyDelete

tinggalkan jejak banyak-banyak tau!!
Terima Kasih Daun Keladi,
Nanti-nanti datang la lagi.. =)

 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page