Pink Diamond

11 November 2012

Sambungan fakta tentang air gula dan aku 6 month

Assalamualaikum...


Untuk entry sebelum ini sila tengok kat sini..



So,checkup baru ni aku minum air gula dengan jayanya...fuh..berjaya jugak aku menghabiskan 1 cup air gula tu..kuantiti air gula tu bersamaan dengan 1 cup air yang jual kat pasar malam tu...banyak gilos!!



Apekah fakta pasal air gula di kalangan ibu mengandung??


Sebelum minum air gula,kene puasa malam sebelum minum air gula tu..sebelum minum air gula,darah kene ambik dulu..baru la nurse tu bagi minum air gula tu..lepas tu kene tunggu 2 jam...then nurse ambik darah balik..


Ramai yang tau air gula ni kene minum untuk detect penyakit kencing manis sepanjang mengandung...biasanye mommy yang kene minum air gula ni mommy yang berat badannya naik mendadak dalam sebulan...masa kat klinik tu aku tanye mommy kat sane..majoriti berat dorang naik 4kg dalam 2 minggu..wawwwiii..so,golongan macam ni memang diwajibkan minum air gula...



Tapi,untuk kes aku ni pulak kene minum air gula bukan sebab berat badan naik mendadak..sebab berat aku naik teratur gitu..eceh...kes aku ni pulak adalah sebab mengandung pada umur melebihi 25 tahun...jadi secare otomatiknye memang kene minum la...



Tapi,ada akak opis aku tu ngandong umur 32 tahun,tapi nurse tak suruh minum pun..nasib die baikla pegi klinik yang tak terlalu strict dengan patient..


Hm..tadi sempat jalan kat Jusco.tengok-tengok barang baby..hikhikhik..

Tengok-tengok je ye..awal sangat kalau nak beli pon..kan..kan..


Sebelum balik,sempat la aku meng'enterframe' kan diri sendirik!!huhu..saje buat kenangan aku di kala 6 month!

Peyot dah moncit!hihi..berat sekarang ni same dengan berat aku di kala study kat Kelate dulu...gemoknye aku dulu...lala..~
posted from Bloggeroid

17 comments:

  1. Masih hot walaupon 6 bulan. Thanks for the info dear...yes...benar telahanku pasal air gula itu.

    Take care ye! Tak sabar tunggu entry bulan berikutnye:)

    ReplyDelete
  2. air gula ni sebenarnya macam insulin laa juga kan ? hehe..nice beb ..

    ReplyDelete
  3. sy plak bln ke 7 nt doc dh pesan awal2 kne minum air gula sbb mak sy ad kencing manis.huhu....

    ReplyDelete
  4. serius,ibu mengandung ni sangat comel :)

    mama dulu nagndung alesya umur 28.nasib baik tak minum air gula..hehehe.

    ramai yang termuntah2 mama tengok pas minum air gula tu..hehehe.

    ReplyDelete
  5. owhh..berbeza pulak kat sini, memg bila otomatik wat buku, kena minum air gula sekurangnya sekali..wajib minum hahaha..xde sebab2 tertentu..

    ReplyDelete
  6. agk2 aku ada harapan ke nk minum air gula ni? harap2 tak la...berat menten, umur pun menten...hihihihhihi

    ReplyDelete
  7. Akk tak pernah minum air gula. Ker private memang tak der ☺☺

    Take care. Jaga pemakanan. Semoga di permudahkan olehNYA. Berseri2 muka mak yung nih.

    ReplyDelete
  8. owh gitew..
    sememangnya awak sangat comel dengan peyot yang moncit itu..hihi ^_^

    ReplyDelete
  9. kiuttt NA tatw kenapa bg naa perempuan yg bawak perut besar (mengandung) is so SEXY!

    kak jaga diri bebaik ye ;)

    ReplyDelete
  10. ala2 tomeynya ibu mengandung..

    ReplyDelete
  11. mmg cmtu ek mengandung umur lebih 25 tahun kena minum air gula.. antibody lemah kot (apa kena megena plak ni)

    ReplyDelete
  12. yeke..baru saya tau ni yang bila mengandung umur lebih 25 tahun kena minum air gula..

    ReplyDelete
  13. salam super sahabat,
    tetap semangat dan sukses selalu ya
    ditunggu kunjungan baliknya :)

    ReplyDelete
  14. perot dh besar..hihihi...comey je lg :)

    ReplyDelete
  15. alamak.. kena ke.. da masuk kali ketiga ni belum pernah kena lagi..

    ReplyDelete
  16. hye baby...nanti waktu lahir jangan nakal2 taw...huhu..akak dah nampak dah sket perot memboyot 2..hehehe..xp baru macam 3 bulan..:)

    ReplyDelete

tinggalkan jejak banyak-banyak tau!!
Terima Kasih Daun Keladi,
Nanti-nanti datang la lagi.. =)

 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page