Pink Diamond

8 October 2014

Tips menurunkan suhu badan yang panas

Assalamualaikum.. 

Sebelum share tips, nak share gambar qaira yang tah pape di pagi hari ni..

Tak tau le hangen apa. Tak nak tdo atas katil. Aku angkat naik, dia turun balik. Sukeati la qaira.. Boleh mama bolot 1 katil!

Ok, kembali kepada tips!

Bila badan anak panas, cecepat mandikan dia dengan air asam jawa.

Bese aku guna air suam. Tapi kalau malas , guna air biasa je..

Biasa guna kaedah ni dekat Qaira.. Selalunya berkesan..

Quantity tu agak-agak sendiri. Biasa aku pakai lebih kurang 3 sudu asam jawa. Ramas-ramas dalam air. Buang bijik asam tu untuk elak salur bilik air tersumbat ye.

Lepas tu aku jirus dari kepala Qaira.. Satu badan mandi air asam.

Then, terus keringkan dengan towel.. 

Aku jarang ajar Qaira makan ubat-ubat..

Hurm, repeat cara ini sehingga suhu badan betul-betul reda ye.. Sehari 3x ke...

Selamat mencuba!



3 comments:

  1. sedap sejuk kt tidur kt lantai ni... elok ada tikar tu... tklh mengigil qira tu nti...

    samalh air asam jawa atau air daun bga raya.. cpt jer kebahnya

    cpt2 baik ye qaira

    ReplyDelete
  2. kalau akak pun bagi air asam jawa jugak...satu lagi bagi mandi dengan daun pokok nona..masa sekolah dulu kalau demam mak akak sellau bagi akak mandi dengan daun nona..

    ReplyDelete
  3. kalau akak pun bagi air asam jawa jugak...satu lagi bagi mandi dengan daun pokok nona..masa sekolah dulu kalau demam mak akak sellau bagi akak mandi dengan daun nona..

    ReplyDelete

tinggalkan jejak banyak-banyak tau!!
Terima Kasih Daun Keladi,
Nanti-nanti datang la lagi.. =)

 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page