Pink Diamond

10 July 2014

Roti karipap inti sardin - stepbystep

Assalamualaikum..

Mood rajin noooo menggoogle resepi. Alkisahnye, husband wasap gambar ini..

Macam nak suruh aku buat. Tapi tak suruh pun. Kire macam wordless la.. Biarkan gambar bercerite.. Hamboiiih!

So,berbekalkan RM3.40 gi beli roti gardenia yang jumbo.. Baru tersedar,roti ni dah mahal. Dulu RM2.90 kot yang jumbo ni. Hurm.. Dunia-dunia. Kene bekerja keras untuk mendapatkan roti ni lagi 10 taon akan datang.. Pffft~

Ini antara bahan yang diperlukan.
Aku buat inti sardin je. Nak cepat katenye..
Untuk inti sardin size kecil jenama Adabi :
-1/2 bawang besar-dadu
-1 bawang kecik-dadu
-3 biji bawang putih-dadu
-1 biji kentang -dadu
-1 sudu cili yang dah blend*-(jika suka)
-lada kecik*-dadu (optional.aku tak guna sebab anak kecik.kang meraung pulak tergigit lada)

Untuk karipap:
-roti-brand pape je.ikut selera korang.aku pakai gardenia jumbo size.
-acuan karipap
-penggelek -kalau takde,guna la cawan.janji roti boleh leper.
-garfu*

Langkah 1: Tumis bawang2 sekalian sehingga layu. Masuk cili boh kalau suka. Taknak pun takpe.. Bila dah pecah minyak,masukkan kentang dadu. Tumis sampai lembut. Dan baru masuk sardin. Sardin ni,aku ambik ikan je.kuah buang. Hasilnya,seperti di dalam gambarajah 1 seperti di atas.. Biarkan sejuk seketika. Sambil itu buat kerja untuk roti pulak.

Langkah 2 : ambil roti dan gelek sampai la leper..

Langkah 3 : letak roti yang dah leper ke dalam acuan karipap dan bubuh inti tadi..

Sebenarnya acuan karipap aku beli ni kecik. Walaupun ada 2 size, size 1 lagi tu laaaaaaagi kecik.. Untuk buat termosa ok la kot? Tapi aku guna je..hehee. Guna ape yang hadoo kekdahnye...
Langkah 4:lipat acuan serapat mungkin. Dan buang lebihan roti keliling acuan.

Langkah 5: bukak acuan roti tu.. Taraaaa

Macam comel je! Macam commmel je! Macam cantik je.. Haha! Versi gedik nada tu.

Tu untuk buat roti karipap. 1 lagi design aku buat pakai garfu.. Design kooooo.. Kan main... Haha.. Untuk ni guna kekdah segitiga macam sandwich bese u ols buat tu!

Langkah 1 : buang kulit roti yang ada di keliling roti tu..ambil roti dan gelek sampai leper..

Langkah 2 : isi inti di tengah-tengahnye.

Langkah 3 : lipat jadi segi tiga. Dan gelek di bahagian hujung roti tu..

So,bila bahagian hujung tu dah leper,ambik garfu, picit-picit untuk bagi effect yang begitu kreatif! Bahahaaaa..

Maka,terhasillah sandwich & karipap roti sardin!!

Sebungkus roti dapat banyak tu je...

So, aku simpan dalam tuppaware & simpan dalam peti.. Masa sahur tadi, aku goreng la sikit.. Goreng sekejap je tau! Kalau lama, hangus! Bila dah goreng, sedia untuk di makan.

Ni gambar fresh sahur tadi. Bila kala si anak kecik pun sebok bersahur jugekkk... Hurm.. Sila la makan princess hati mama & abah. Haha..

Amacam? Ok kan menu ni? Hihi.. Ekceliy , menu ni sangat berguna bila roti dah nak expired, tapi sekeping pun tak makan lagi. Sebab tu la dapat hasil roti karipap sardin. Heheheeee..

Selamat mencuba! Eceh. Macam chef3 pulak.. :)

posted from Bloggeroid

5 comments:

  1. boleh try ni..tak payah susah-susah uli tepung,,

    ReplyDelete
  2. Wah menariknya..x pernah tawu bleh buat karipap roti gardenir nie..roti tu last skali x celup telur ke? Kalau x lagi menarik kan..tq for the recepi =)

    ReplyDelete
  3. Senang jer, tk pyh uli2 tepung...

    qaira tu puasa tak...?tak sabar nmpk tu..

    ReplyDelete

tinggalkan jejak banyak-banyak tau!!
Terima Kasih Daun Keladi,
Nanti-nanti datang la lagi.. =)

 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page