22 July 2014

Resepi lala tumis untuk berbuka semalam

Assalamualaikum..

Ada seorang teman lama mintak resepi ni diabadikan dalam entry blog aku.. Hehee.. So,untuk memenuhi permintaan si teman, nah ni resepinya. Masak jangan tak masak tau!

Bahan-bahan untuk anggaran 1kg lala:
1)setengah biji bawang besar-potong dadu
2)2 biji bawang kecil-hiris
3)3-4 biji bawang putih-hiris
4)2 batang serai-diketuk
5)2 sudu cili boh-aku pakai cili kering yang blend sendiri
6)1 sudu sos tiram
7)1 sudu sos cili
8)1 sudu sos tomato
9)1 biji cili besar-hiris
10)sedikit air
11)garam-secukup rasa
12)gula-secukup rasa
13)lala adalah watak utama dalam resepi ini.

Cara-cara:
1)tumiskan bahan yang dihiris dan di dadu tadi sehingga naik bau.
2)masukkan cili boh,sos tiram,sos tomato,sos cili,serai tadi..
3)buh air ckit,buh lala..buh garam+gula secukup rasa!

Siap..


Heheee..macam ketandusan idea je nak buat entry di bulan puasa ni. Tapi bab masak-masak ni, selalu hit di bulan ramadhan. :))

Belum pernah berbuka kat luar lagi ni.. Fuhhhhhh... Just plan nak masak mee goweng basah petang ini... ;)

5 comments:

  1. nampak sedap, nanti nak cuba lah

    ReplyDelete
  2. lama juga tak mkn lala..anak suka juga..

    mcm sedap jer tu

    ReplyDelete
  3. Sedapnya. Tak pernah masak lala lagi.

    ReplyDelete

tinggalkan jejak banyak-banyak tau!!
Terima Kasih Daun Keladi,
Nanti-nanti datang la lagi.. =)

Pink Diamond
 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page