8 February 2013

Orang bawah umah marah sebab hantu flat!

 
Pagi rabu baru-baru ni...masa turun tangga nak gi keje..tetibe akak bawah umah aku tu panggil...
 
"Dik!dik!"
 
Aku buat tak tau je..ingatkan die panggil anak die..lepas tu die panggil lagi..aku pun toleh belakang...
 
"Ha..awak la...nak tanye sikit boleh?"
 
Aku pun datang depan pintu umah die..
 
"Tanya pe kak?" aku senyum je...
 
"Malam tadi awak buat pe kat umah bunyik bertukang kuat sangat?"
 
Aku pulak pelik...aik..bile pulak laki aku betukang ni...rasa malam tu die tengok tv dan pc je..aku pulak...balik umah..masak-masak...makan..mandi..tido...zzz..
 
"takde tukang pape kak...malam tadi memang tengok tv dengan tengok komputer je..husband pun tengok tv sampai tido depan tv." penuh jujur aku bagi penerangan..
 
"Eh..akak dengar bunyik awak mengetok dalam pukul 11 malam gitu..akak tak boleh tido tau...kuat sangat bunyik.."
 
Penuh bersungguh-sungguh aku menidakkan ape yang dia cakap..sebab rasa last laki aku buat kerja tukang kat umah tu 2,3 minggu lepas..hand drill yang dipinjam tu pun die dah hantar balik umah abang dia.
 
"Akak dengar bunyik ape lagi?ade akak dengar bunyi orang tarik katil atau baling guli? " saje aku nak tanye...sebab teringat masa bujang dulu, si suami pernah suruh aku google pasal hantu rumah flat..sebab biasa orang tingkat bawah akan dengar bunyik orang tarik katil, kerusi dari tingkat atas..ataupun main guli..tapi sebenarnye takde pun orang atas buat..tak kan la hari-hari main guli kan?masa aku bujang dulu hari-hari dengar bunyik guli dari tingkat atas...
 
"Ade jugak..tapi, akak tak kisah sangat la kan.kot-kot ada budak main kat atas..cume yang bunyi bertukang semalam tu bising sangat sampai akak tak boleh tidur..tu akak naik kat atas pukul 11.55pm tengok awak buat pe..tapi umah awak dah gelap.."
 
Aku pun paham la...aku terus cakap..
 
"umah flat memang akan dengar macam tu kot kak..sebab saya pukul 11 memang dah lena..pukul 12 saya terbangun kejut husband die tertido kat depan tv..lagipun kak..umah saya tu dari ruang tamu dan 3 biji bilik tu memang fully carpet..takde lantai...memang tak logik la dengar bunyik guli tu..lepas tu tingkat saya mana ada budak-budak kak..."
 
"Eh..tapi akak dengar jelas..bunyik macam awak tarik beg troli kat lantai..zig zag bunyik...."
 
"Ish..kak...kalau saya tarik troli beg, akak tak dengar punye..umah saya berkapet..tapi saya dah seram sejuk dengar cite akak..tapi mungkin sebab saya duduk tingkat atas, so, saya memang tak dengar bunyik tu..tapi masa saya bujang dulu dok umah tingkat bawah, memang saya dengar bunyik macam akak cite ni."
 
Masuk je dalam kereta terus cite kat si suami...die pun buat tak tau je...sambil cakap..."hantu flat la tu."
 
Hm..dulu aku pernah buat entry pasal cite ni...dalam entry lama ni..Bangunan Bertingkat &....
 
Sile gi tengok dan bace pengalaman mereka di sana..
 
Korang?ade pengalaman ni??kalau yang dok bangunan bertingkat dan perasan bunyik-bunyik tu selama ni tapi anggap bunyik tu macam orang tingkat atas buat, mesti lepas ni pemikiran anda akan berubah..hehe..

12 comments:

  1. selalu je kot...

    buat tak tau dah ler...

    ReplyDelete
  2. saya duk atas sekali..pernah ada dengar bunyi guli kat rumah sebelah.. masa dia baru pindah.. pukul 2-3 pagi..esok pagi tengok2 ada batu kecik2 depan pintu rumah dia.. rasanya dia susun2 batu tu kot bunyi camtu.. hehe..

    aritu dengar bunyi drill jugak kat rumah bawah..tapi siang2 buta la.. takut anak2.. hahaha..

    ReplyDelete
  3. huuh, seram bunyinya.. takut pulak nk beli rumah bertingkat2 nie.. hee

    ReplyDelete
  4. Biasanya kalau g hotel lah selalu dengar benda2 camtu.. Hehehe Hantu Hotel :)

    ReplyDelete
  5. ada pengalaman..tapi panjang citer nye...:P

    ReplyDelete
  6. ye ke hantu flat? mmmm...first time dengar nieH.....

    ReplyDelete
  7. salam kenal... May

    rumah saya pun sama... kadang2 saya buat tak tahu, kalau tak boleh tahan bulu roma dah tegak saya pasang cd surah yasin atau surah al-baqarah

    ReplyDelete
  8. mase duduk flat dulu tiap2 mlm dengar... heran jugak apelahnyg ditukangkannorg atas tengah2 malam.. guli pun slalu main.. seret meja kerusi pun tiap2 malam.. dannia bermula dkt2 pukul 12 gitu.. mase tu mmg xtau ni adalah gangguan... lps bersalin, bwk anak pegi darul syifa, baru tau.. tp mase tu dh pindah rumah lain pun... tu tnda2 gangguan..kena buat rawatan rumah kalaux silap.. dan ustaz tu jugak ckp rumah tu rase seram je... mmg rumah flat akka tu seram.. mcm mane la akakbole bertahan kat rumah tu selama 6 bulan..huhuhu kalau bukan sbb lift rosak, x pindah lg kot..kikiki

    ReplyDelete
  9. Erkkk selalu dengar cite gini...rumah setingkatpun kena lacau ngan bunyi guli cam neh n kekadang bunyi cam orang tabur pasir..kerja sapa tuh mlm2 buta...hihihihi

    ReplyDelete
  10. fiza duk appartment ..slalu dgr bunyi bunyi camtu.. mula tu fikir jgk..apa la org atas buat malam malam buta ni..main guli..bunyi trik lemari..tp lama lama dh biasa..

    ReplyDelete
  11. fiza duk appartment ..slalu dgr bunyi bunyi camtu.. mula tu fikir jgk..apa la org atas buat malam malam buta ni..main guli..bunyi trik lemari..tp lama lama dh biasa..

    ReplyDelete

tinggalkan jejak banyak-banyak tau!!
Terima Kasih Daun Keladi,
Nanti-nanti datang la lagi.. =)

Pink Diamond
 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page