21 August 2014

Hutang oh hutang

Assalamualaikum..

Alkisah... Aku dan kekawan... Hehe... Semalam si polan call.. Tanya kabar...

Sambil nak tau pasal loan kami masa study dulu ape cerita.. Sebab dia dapat surat saman dari peguam.. Sedangkan dia bayar setiap bulan. Cuma tak ikut jadual sebenar pembayaran bulanan. Contoh: sepatutnya bayar rm150 tapi dia bayar rm100 je..

So dia nak tau la aku buat macamne... Bayar berapa..

Aku pun bagitau, loan yayasan aku dah selesai. Aku dah setel hutang tu tahun lepas lagi.. Lepas dapat warning dari lawyer jugak. Haha.. Tapi masa dapat warning tu aku tengah sebok nak kawen.

Aku pun tak suka berhutang lama,every month bayar lebih.. Nak habiskan cecepat.. Setahun gitu, selesai..

Dia pun macam termangu dengar aku cakap dah habis hutang belajar..

Then,dia decide malas layan surat lawyer tu..

Aku pun cakap,wei..hutang bayor laaa... Aku suruh call yayasan pahang cek kenape dapat surat lawyer g walau bayar tiap bulan.

So,dia tak nak buat benda aku suruh. Dia nk bayar rm100 je..

Haii..lantak hang la.. Haha... Hang yang menanggung..

P/s: biarla aku tak dapat gi bercuti obesi pun janji dapat selesai hutang zaman study tu dulu. Ops!

posted from Bloggeroid

6 comments:

  1. pelik sugguh malaya ni..kesian..
    belajar hutang..
    org malayu ni dpt duit pinjaman..gi shooping plk...beli mcm2 bagai..

    no..no..no

    ReplyDelete
  2. memang kalau berhutang..kena bayar.nak bayar tu la yg liat

    ReplyDelete
  3. hutang kena la bayar..lagi2 hutang masa belajar.kita dah kerja ada gaji sila la bayar..tak elok la gitu kalau nak diabaikan je..

    ReplyDelete
  4. hai....
    sy tau entry nie agak lama dah kan...
    cuma nk tnye sikit...
    if kita bayar sikit2 tunggakan tuh boleh ke..??
    means mcm hutang 1000 tpi kita bayar 200 sebulan boleh ke..???
    atau kne baya lump sum terus...???

    tq. :)

    ReplyDelete
  5. hai....
    sy tau entry nie agak lama...
    sy nk tnye sikit...
    if kita ada tunggakan dalam 1000..
    pastuh kita bayar 200 sebulan boleh ke..???
    atau kne bayar lump sum 1000 tuh..???

    tq. :)

    ReplyDelete

tinggalkan jejak banyak-banyak tau!!
Terima Kasih Daun Keladi,
Nanti-nanti datang la lagi.. =)

Pink Diamond
 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page