Pink Diamond

13 February 2015

How to stop her from breastfeeding??

Assalamualaikum.

Next week my dear Qaira Qaisara genap 2 tahun. Persoalan di minda, bila dia nak stop breastfeed????
Gaya nak stop tu macam sukar je.. Sebab dia memang carik bila aku ada dengan dia.

Baru ni adalah aku try bubuh asam jawa la, air garam la. 2 hari je dia stop breastfeed. Hari ketiga, dia dah tak heran dengan hape2 yang aku bubuh.


Pening kepala memikirkan cara untuk ceraikan dia dengan susu badan. 

Korang ada idea?? Share please..



3 comments:

  1. anak kami pun nak dekat 2 tahun dah..tu lah makin gigih dia BF..taktau cemana nak wean off nanti =(

    ReplyDelete
  2. dia minum FM x? anak sy masa 1y8m dh stop terus sebab cik B ni melecet, memang dlm masa seminggu tu mengamuk je mlm2 bila dia cri2 kita x bg ..terpaksa bangun buat susu FM..time tgu tu lah dia ngamuk..sebab biasa selak je terus dpt kan..tp sekejap je...xsmpi seminggu pon dia dh biasa da...arfan x susah sgt nak lepas BF ni..hehe..ati may kena kuat lah masa anak menangis tu...kena ajar dia minum susu botol..

    ReplyDelete
  3. hahaha..makcik~!! bertuah.. boleh terdelete pulak komennya..

    acane dah akak komen tadik? hahaha

    (1) doa supaya dipermudahkan
    (2) cakap kat qaira yang dia dah makin besar.. dah nak kena wean.. pujuk la senang cakap..
    (3) slowly kurangkan kekerapan menyusu tu.. contohnya... waktu siang biasanya kejap2 nak bf.. cuba distract dia dengan makanan ke mainan ke..
    (4) kurangkan mengempeng malam.. ajar supaya dia tidur tanpa menyusu... cuba mintak kerjasama husband utk tidurkan dia.. peluk pastu tepuk2 bagi tidur ke..

    hati kena cekal.. jgn marah marah.. tapi pujuk dia.. peluk selalu.. akak guna kaedah ni utk no 2 dgn no 3.. alhamdulillah.. takde pakai kopi ke asam jawa.. tapi ambik masa la.. cuma kena betul2 cekal..sbb sebenarnya ramai yg kurang berjaya sbb masih tersisa rasa rindu nak bf..

    aisy pun akak dah stop bf aritu sbb pregnant.. sbb sakit sangat.. tapi lepas adik dia lahir dan sampai sekarang pun akak still rasa rindu nak bf dia.. rasa bersalah pun ada sbb tak cukupkan tempoh penyusuan dua tahun mcm kakak dgn abang.. so malam kalau adiknya dah tidur awal, akak peluk2 dia supaya dia tak rasa tersisih.. dan hilangkan rindu tu.. huhu.. sedih tau nak wean sebenarnya..

    good luck..

    ReplyDelete

tinggalkan jejak banyak-banyak tau!!
Terima Kasih Daun Keladi,
Nanti-nanti datang la lagi.. =)

 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page