Pink Diamond

28 November 2013

Hari kedua di cawangan Laguna Biru

Assalamualaikum...

Hari kedua kat opis cawangan baru..

Semalam dah berpakat dengan kawan opis untuk tumpang dia gi kerja.. So, aku orang ketiga la join menumpang dia gi keje..

Untuk kos minyak dan total ulang alik gi keje sekarang rm130 seorang.. Okei la tu..

Sekarang tengah lepak tepi tasik biru..

Sebab opis tutup lagi.. Yang pegang kunci lambat sampai pulak...

Tadi dah puas lepak kat kedai nasik lomak.. Makan nasik lomak + milo panas hanya rm2.30.

Nasik lomak banyak gile. Siap boleh tambah sambal kalau tak cukup..Milo sengget!

Murah sangat oke...best best best..

posted from Bloggeroid

27 November 2013

New opis!new opismet!new new new!!

Assalamualaikum...

Gud morning. Seawal pagi nak update blog. Sebelum kerja baru mula masuk.. Kite relax-relax dulu.. Santai-santai.. Goyang-goyang kaki.. Lalala...

Eh,aku bukan benti keje tukar keje ok. Masih di SPNB ku sayang... Cuma aku mintak transfer!!! Yeay!!!! Duduk hulu!!! Jadi orang kampung.. Hirup udara segar... Sekarang aku dah pindag cawangan yang masih under renovation. Lokasi di Kuang, Sg.Buloh...

Hari ni hari pertama aku merempit sejauh 45minit dengan incik somi.. Tegang muke aku.. Hari-hari gini runcing nanti muka aku.. Haha..

Opis belum siap sepenuhnya lagi..

Tengah tunggu new scope of work!! Takuttttt...huhu..

Rumah pulak? Aku dah beli rumah kat sini. Tapi cadangnya nak tunggu buat renovation dulu baru nak pindah masuk.. Tengah tunggu kunci...

Yipppiii.. Dapat masuk umah sendiri nanti... Bestnye.. Tak sabar tak sabar!!

Tapi, currently terpaksa lah berulang dari Ampang.. Huwaaa.. Menanges!!!

Qaira..... Mama Miss u!!!

posted from Bloggeroid

24 November 2013

Daging masak blackpepper bersama kicap pekat Jalen!!

Assalamualaikum...

Resepi daging blackpepper pulak.. Baru buat masa e.l jaga Qaira demam baru-baru ni.. Tapi,biasa la.. Prepare bahan tetengahari, lepas abah Qaira sampai umah baru boleh masak sebab Qaira merengek je nak aku di sisi dia.. T_T

Bahan perap:
Daging potong nipis
Kicap pekat Jalen
Sos blackpepper
2 biji Bawang merah kisar
3 biji bawang putih kisar
Halia kisar
Lada*option kalau nak pedas
1 batang serai

Bahan tumis:
Bawang putih *ketuk
Blackpepper yang ditumbuk halus

Cara-cara:
1)Perap dulu daging dengan bahan perap dalam 1 jam atau lebih
2)tumis bawang putih
3)masukkan daging yang dah diperap bersama sosnye.
4)tabur serbuk blackpepper
5)garam secukup rasa
6) tambah air jika perlu.

Buat lauk dinner ni.memang boleh tahan..kurang kawww blackpepper je..hihi..kalau kasik extra blackpepper...hurm....bayangkan..

Yang penting, ada penggunaan kicap Jalen tu.. Tapi,Jalen ni bukan keluarkan kicap je rupe-rupenye. Ada banyaakk lagi produk Jalen. Tak percaya,jom tengok blog Jalen sekarang!!

Aku memang sengaja buat entry ni sebab nak mencuba nasib bersama Jalen.hihi..kalau korang nak tau apekah nasib yang sedang aku perjuangkan kini,sila lah lawati page rasmi facebook Jalen dan laman sesawang Jalen..mesti korang nak try jugak untuk dapatkan hadiah dari Jalen..;) yeay! Hopefully, aku pun dapat jugak adiah dari Jalen!!!

Good luck all!!
posted from Bloggeroid

21 November 2013

Kali pertama di Zuhairni Homeopathy, Kg Baru KL

Assalamualaikum...

Risau hati mama tengok demam Qaira yang kejap ok..kejap je temparature tinggi mencanak... Hari selasa pukul 1030pm bawak Qaira gi hospital pakar perubatan islam kg baru.

Doktor bagi antibiotik, obat bontot, obat demam, obat batuk... Malam tu badan Qaira okei.. Esok paginya panas pulak.. Tengahari tu aku bagi obat bontot... Demam Qaira pun reda. Petang tu bukan main aktif.. Bergolek sana sini..

Lepas tu malam tadi panas pulak.. Sampai tak tido.. Hurm.. Ingatkan dah sembuh.. Baru plan nak gi keje ari ni.. Baju Qaira pun dah pack.susu pun dah turunkan ke peti bawah.. Tengok suhu badan Qaira tinggi sangat, tak jadi keje.. Risau anything happen to her..

Tetiba abah Qaira kata nak bawak pi hospital gov... Dengar nafas dia bunyik.. Dada pun macam berkahak.. Suhu pun dah lebih 38°c..

Aku pun tanya abah Qaira.. Jom try kaedah perubatan homeopathy..? Lepas sesiap terus pi homeopathy kg baru..

Bila jumpa doc tu, (i dun know nak panggil ape.. Belasah panggil doc je) aku pun explen qaira start demam isnin..berkahak..batuk..seseme..cirit start semalam.. Malam tadi kurang tido..

Then aku tanya detail pasal kaedah homeopathy ni.. Dia pun explen.. Blablablabla...... Puas tanya macam-macam baru aku kuar dari bilik tu...

Lepas tu, amik ubat kat kaunter..

Tu dia.... 5 botol kawww. Terkojut kak ton! Tanye budak staff tu. Kene makan semua ke?? Then dia bagitau.. Dia dah label no 1-5 kat botol.. Memula minum yang botol no 1 sampai habis.. Baru pi botol no.2.. Dan seterusnya...

Oo.. Gitu.. :) then, 1 krim sapu kat dada..

Lepas tu bayar.. Rm55 only.. Tak tau la mahal ke tak.. Sebab tak survey untuk rate homeopathy tempat lain.. Rasa okei la.. Sebab tak cecah 3 angka.

Masuk je kereta terus aku sapu krim tu kat dada Qaira.. Sampai umah pulak terus bagi Qaira minum botol no.1.. Then dia tido lena.. Takde batuk kerap macam sebelum ni..

Nafas pun takde bunyi.. Ok kot rawatan homeopathy ni kan?? Suhu badan Qaira pun takde mencanak naik..

Sape yang biasa dengan rawatan homeopathy ni???

Psst! Maaf entry panjang. Nanti kalau ada good feedback, aku up entry lagi..hihi..

posted from Bloggeroid

20 November 2013

Hasil rembatan baju di Clearance Sale Poney

Assalamualaikum...

Ini cerita minggu lepas punye, hari ni baru nak up entry.. Hohohoo... Kisah bermula masa aku share pasal clearance sale baby kiko kat Facebook..

Then, sorang member kat Shah Alam ngomen.. Pegi la Poney sale katenye. Kat SACC Mall..Rambang mata tengok baju-baju gugurl...cun cun katenye...

Kebetulan, kami memang ada gi Shah Alam.. Singgah la kejap kat SACC Mall..

Baju  menang  memang ada disc sampai 70%. Tapi still mehel sebab baju & seluar seperate harga. So, rembat sesikit je..

Simpan duit sikit untuk memborong kat Baby Kiko minggu ni.. Tu pun kalau laki den nak pi!!!

Huhu..

Masa kat Poney ni, aku beli baju yang extra besar sikit..sebab harga agak mehel kot.takkan nak pakai 2x je.. Sebab baby kan cepat besor...

Ada 1 baju cum skirt bertopi tu abah Qaira berkenan. Tapi besor, dia amik jugak.. Katenye nanti dah besor tak payah beli banyak baju.. T_T

Okei abah... Lama sikit la baju tu duduk kat lipatan.. ;p

So,hasil rembatan ari tu 6 pasang je.. Save rm180... boledh la pakai gi jenjalan nanti...

Tu je nak cerite... Huhu..

Psst! Qaira dah kebah dari demam.. Yipiii!! Boleh kite gi jalan minggu ni..
posted from Bloggeroid

19 November 2013

181113 Qaira 9 month, full breastfeed

Assalamualaikum...

Semalam genap 9 bulan si Qaira...

Yeay!!hepi belated bday..ngeh ngeh ngeh...;p


Makan kentang lenyek kepsi wooo..hoho..

Tapi demam pulak dari malam tadi..hurm..suhu paling tinggi 37.6°… tapi aku decide el je..nak jaga Qaira kat umah..

Asyik merengek je..tak lena tido..

Aku bagi breastfeed sekerap mungkin.. Kadang dia muntah.. Takpe la.. Kalau aku, bila muntah rasa lega..

Oh ye! Alhamdulillah... Aku masih mampu memberikan full breastfeed kepada Qaira sampai sekarang... Susu pun masih meriah..

Dulu, pernah aku berniat nak bagi Qaira breastfeed sampai umor 6 bulan je. Sebab kengkonon takut Qaira ada gigi dan gigit.. Tapi, lama-lama rasa seronok dapat bagi Qaira breastfeed.. Permintaan Qaira pun tinggi.. Hihi..tu sampai sekarang alhamdulillah bila pam susu ramai yang jeles tengok hasilnya.. ;)

Bila dah seronok bagi Qaira breastfeed, aku selalu berdoa, janganla Dia kurangkan susu aku sebab niat aku masa pantang dedulu nak bagi Qaira takat 6 bulan je.. Doa ibu kan selalu dimakbulkan.. Aku risau je susu merudum bila Qaira lebih 6 bulan.. Macam kengkawan aku lain yang dah stop pam bila anak 8,9 bulan sebab 'hasil' dah kurang..

Lega, untill now masih boleh bagi Qaira nenen di mana-mana. Macam gambar di atas. Hihihiii..

Hepi breastfeeding fren!!

posted from Bloggeroid

17 November 2013

Mandi-manda di Ulu Yam

Assalamualaikum..

Ini cerite semalam..bermandi-manda di air terjun.

Family day katenye.tapi tak banyak gambar pun.

Sebab sebok pegang Qaira.. Aku tak mandi pun..sejukkk..

Qaira?mandi kejap je.. Sebab dah menangis kesejukan..hihii..

Gi reramai dengan family husband...balik tu kepenatan..fuuhhh....

Ada kejadian sebelum balik..anak buah husband nyaris kene hanyut air..punye syiok dia dok dalam pelampung..tetibe tengok dia pun layan je ikut arus air..husband yang nampak terus lari dalam air dengan langkah panjang. Aku nampak dia lari dalam air. Ingatkan eksaited terlebih sampai tahap berlari tu.. Rupanya kejar si anak buah yang hanyut tu..

So, takde ape berlaku.. Alhamdulillah selamat..

Sesapa ada anak kecik, jaga-jaga main air ye!!

posted from Bloggeroid

14 November 2013

Baby KIKO clearance sale

Assalamualaikum...

Saje la nak share dengan korang korang yang datang baca entry ni...

Minggu depan ada clearance sale...

Macam nak pi je..macam nak pi je..mungkin hari sabtu...

Korang pi hari lain tau!! Bukan tak nak jumpe korang..tapi,tak la jem sangat nanti..

Eceh..boley macam tu?????

posted from Bloggeroid

Kek choc moist pulak

Assalamualaikum...

Yang ni, tak ingat dah buat bile...last week rasanya...dah 2x buat...



Tapi macam kurang mendapat tempat di mulut suamiku.sebab dia kurang sikit manis-manis... Kuih-kuih manis tertentu je boleh masuk mulut dia macam AKOK.hihi..

Sebab incek suami tak gemar, maleh nak buat dah.hihi...

Dia macam lagi suke puding caramel & puding roti bakar yang aku buat je..huhu...
posted from Bloggeroid

13 November 2013

Puding roti kukus bakar

Assalamualaikum...

Resepi ni aku dah buat 2x baru nak up entry..aci dop??

Sebenarnye sesaje carik resepi berkenaan untuk perabihkan roti kat umah..kalau idok masuk bakul jawabnye...

Jom try,senang je!


Bahan-bahan
Untuk puding roti
-beberapa keping roti.aku guna roti gardenia dalam 5/6keping
-500ml fresh milk.aku guna susu tepung everyday sebab husband beli susu tu.. T_T
-3 sudu gula
-2 sudu besar butter dicairkan
-2 biji telur
-kismis

Untus sos custard
-1 tin susu cair
-2 sudu tepung custard
-2 sudu gula

*sapu loyang dengan butter

1)aku bancuh 6 sudu susu tepung everyday untuk sukatan 500ml air
2)masukkan gula,butter yang cair,telur
3)kacau
4)sekeping roti kerat 2@3 bahagian, letak dalam bancuhan susu tadi.bagi susu meresap ke dalam roti.buat sampai agak muat loyang tu.
5)tabur kismis
6)masukkan roti dan susu lebihan dari serapan roti ke dalam loyang yang dah dapu butter.tabur baki kismis kat atas tu.
7)masuk dalam oven selama 50 minit suhu 160°-180° .bese aku guna suhu 180°

Sementara tu boleh prepare sos untuk puding tadi.cara-caranya:

1)tuang 1 tin susu cair dalam periuk
2)masukkan gula & kacau
3)masukkan tepung custard dan kacau.

Kepekatan bergantung kepada selera korang.

Siap!

Bile yang dalam oven dah masak, boleh potong ke dalam pinggan dan tuang sos tadi..

Masuk mulut.nyummy..rupe tak seberapa..tapi yang penting enak..hihi...

Siap suap kat Qaira sikit sebab manis sedang-sedang..selamat mencube!

posted from Bloggeroid

11 November 2013

Qaira visit tugu negara

Assalamualaikum..


Petang semalam bawak Qaira visit tugu.hihi.sebab last minit punye projek la ni..

Susah ok nak tengok kamera.hadoii..

Lepak sambil berbual je dengan member abah Qaira.

Lepas tu gi makan kepsi.

Sampai umah 10pm!!

Fenat. Qaira tido lena sesangat!

posted from Bloggeroid

10 November 2013

Cuti-cuti di Icity,Shah Alam

Assalamualaikum...

Ni adalah cerite minggu lepas..yang tertangguh-tangguh nak di publish...

Last week my sista datang dari Kuantan nsk jejalan kat Icity sempena Pahang dapat cuti free!Ahad dia sampai KL..tido dan rehat kat umah aku..Isnin aku gi kije.Dia gerak ke Shah Alam dari umah aku...

My sista pi main snow world,waterpark icity dulu dengan anak-anak..plannye aku nak lepak sama dengan dia malam tu.tapi tak dan.so,aku dan family aku gerak ke Shah Alam ari selasa..malam ke dua tu,akak aku dah check in hotel..

So,aku sampai hotel dengan perut lapar.kami memerut sejenak kat kedai makan.lepas kenyang,pi masuk Icity.tempat 1st g umah hantu.

Aku malas masuk umah hantu..nak kate penakut tak jugak. Haha... Tapi, anak buah aku yang bongsu tu menangis-nangis kene kejar hantu sampai hantu tu menyorok..haha..nak gelak guling-guling dengar cite dari my sista.tapi,muke anak buah aku ni nampak macam takde ape berlaku je.very innocent..

Lepas tu pi tengok 5D room.masuk rm10.limited 6 orang per entry..mujur kami 7 orang. Akak aku volunteer jaga Qaira sebab dia takmo masuk.. Memang real masuk bilik ni. Rasa macam naik rollet coaster..fuh...feeling memang lebih..

Lepas tu masuk muzium trick 3D art rm10/person.. Kat tempat ni memang lama sebab memasing hantu bergambo!









Banyak lagi gambarnye!!hihihi..

Dalam pukul 5pm kitorang pi minum kat kedai upin ipin..saje lepak sini.upin ipin kan kegemaran Qaira!


Lepas tu balik.rehat!!

Korang buat pe cuti wiken?

posted from Bloggeroid

Bile dah pandai berdiri

Assalamualaikum..

Bila anak pandai duduk,bangun sendiri..mama tak senang duduk..haha

Pandai berdiri sendiri..pegang itu ini..berjaya.lepas tu goyang kaki.

Adoii..kene la standby tepi tu.takut dia goyang..n terbalik ke belakang.hihi

Gi tesco pun..

Nampak tu..ohoiiiii..la dak tecit...

posted from Bloggeroid

7 November 2013

Promo Versi Qaira Face : Promosi VIVIX Beli 6 Percuma 1

 
Hai korang!!!Lame gile tak update blog ni rasanya....bizi sangat rasa sejak anak dah bertambah akalnya ni...dah laju merangkak! dah sebok nak berdiri! dah sebok nak masuk kan semua benda dalam mulut!!!
 
 
Badan pun letih..msti nak tido awal!lepas tu si anak pulak pukul 4 dah bangun eksaited memanjat..hadoiiii...pukul 6am baru tido balik dengan lena!hohooiiiii la anak! mama dah kene bangun nak mandi pulak time ko baru nak lena!!!
 
Photo: Tunggu kete siap cuci..moh g icity..mak ngah dah tunggu kite..;)
 
Ni gambar terbaru Qaira buat mereka yang rindu okei...eceh! (ada ke?)
 
Okei..now nak bagitau...ada penawar di sebalik kesibukan sebagai mama...wanita bekerjaya...dan bermacam-macam lagi..dengan biz online lah!jom kite try Vivix!!
ahaaa.......banyak kebaikan vivix ni..especially untuk mereka yang sangat menjage kejelitaan dan kemudaan..hehe...tapi nak bagi parents pun sangat digalakkan okei....


Untuk detail lagi lanjut khasiat vivix ni,klik gambar je...okei...

Harge???pm aku untuk super murah..lagi murah dari harga ahli kot???? tak nak beli 6 pun boleh..beli 1 pun akk bagi best price...okei...jom dapatkan seakrang....
 
 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page