Pink Diamond

31 July 2013

Rendang Ayam Pre Raya!

Hari-hari dok pikir, mau masak pe untuk  berbuka...dalam hati berkira-kira nak try buat rendang ayam..

Tetiba abah Qaira cakap, buat rendang ayam nak tak...aku pun cakap ok..sebenarnya tak pernah buat rendang ayam..selalu tu tengok je mak buat..hehehe....

So,aku pun buat listing, ape yang perlu di beli...

Pukul 5pm baru dok dapo menyediakan peralatan&persiapan untuk rendang ayam...macam nak berperang sudah.. ;)


Then, rendang ayam ready untuk dihidang...aku plan nak hidang lepas waktu berbuka masuk sebab nak try test rasa ok tak geram semua...

Tetiba abah si Qaira dah letak dalam mangkuk sesiap..adoiyai...

Di hidang bersama roti jala & nasik himpit...roti jala tu di jala oleh abah Qaira...ngap-ngap...

eh..sedang-sedang pulak rasanya..secukup rasa.. =)  walaupun tak rasa masa tengah kacau dalam kuali tuh..puasakan...

Makanan berbuka kami biasanya tak banyak menu pun....tapi cukup mengenyangkan..air pulak air cincau...pun homemade..pendek kate di bulan Ramadhan ni banyak yang homemade lah!

so, jangan berlebih sangat makanan waktu berbuka ye...sederhana sudah...nanti jadi membazir pulak..

29 July 2013

Iftar di Rahman Palace BBQ & Steamboat wif Qiara

Baru-baru ni, aku dan bebudak opis bercadang nak bukak pose sama-sama kat Rahman Palace BBQ & Steamboat..sebab utama??murah!!hehe

RM24.90 untuk dewasa..macam-macam ada selain dari menu-menu seafood yang sedia ada untuk di bakar dan di stim botkan...hihi..nasik lemak ada..laksa ada..nasik goreng ada..bihun ada...nasik berlauk ada...air pun banyak jenis..

Kedai ni kat tepi highway je...highway nak hala ke Kuantan tuh..kedai ni berhampiran dengan Shell sebelum exit ke highway Kuantan...boleh kata belakang Shell je la..so, korang kene masuk ikut Shell tu dulu untuk mengelakkan terlajak jalan..kalau dah terlajak, jauh pulak nak u turn..yer dak???

Macam bese, tak dan nak amik gambar makanan-makanan tu sebab sibuk dukung Qaira...tak bawak Qaira punya stroller sebab bonet kete penuh dengan kuih raya budak opis tempah..hehe...

Kami reserved 2 table..
Photo

Abah si Qaira ni mestila joint jugak..hehe....dia sibuk bakar-bakar...kalau dia tak sua kat pinggan aku hasil 'masakan' dia, tak makan la aku gamaknye..heee..

Kesian si Qaira jadi mangsa gomolan semua orang..muahahahaha....semua dok puji si Qaira yang murah senyuman...haiiii.. ;)
Kelam kabut memasing nak merasa pegang Qaira yang bam-bam tuh!Qaira memang tak ngamok pe la..dah puas tido...

Alhamdulillah, Qaira boleh tido even tengah bising dan ramai orang..kalau Qaira ngamok, pening jugak rasa tengah ramai orang tu kan...aku memang dah bersiap -sedia balik umah dulu untuk tukar Nursing Wear..hehe...senang nak Nursing In Public..

Lambat jugak memasin gerak balik..pukul 9 malam kot majlis bersurai...masing-masing kekenyangan..


28 July 2013

Qaira Qaisara 5 month!

Bulan ni Qaira sudah pun 5 bulan..baru ni bawak Qaira gi checkup 5 bulan kat klinik...Qaira sekarang pun takde dah ngamok-ngamok macam dedolu...baik je.... =)
Sementara tunggu giliran, amik gambar dengan si bam-bam ni...
Tapi sekarang tak mo dok diam dah.sebok terloncat-loncat time pegang Qaira kat riba..eksaited je si bam-bam ni..
Bila nurse panggil, terus masuk dalam bilik, bukak baju & pampers Qaira sebab nak timbangkan,,,tengok-tengok, 6.9kg...naik 900gram je...mungkin sebab demam hari tu...so, ada susut sikit la berat Qaira..
Qaira tak dicucuk pun sebab still makan antibiotik dari hospital...so, cepat la kami balik..
Hantar Qaira gi umah ibu dia..then, aku pun gerak ke opis..pukul 915 dah siap bersedia di opis!

25 July 2013

Dah berpikir habis ke untuk berbogel di khalayak?

 
 
Tak sangka masih ada lagi orang yang buat status macam ni..tak tau la ni memang status dia atau orang lain gune account dia..tak nak pikir negetif sangat...secara positif, mungkin orang lain guna acc dia kot..hehe....
 
 
Tapi, setiap orang dikurniakan akal untuk berfikir..sekian..

24 July 2013

Bila si anak demam, hati mama tidak senang


Lame perap entry ni dalam hati... *__*

Baru ni si kecik Qaira demam.suhu badan tersangat la panas..malam pertama badan dia panas, aku dah sapu badan Qaira dengan air asam jawa..

Tak kurang jugak panasnya...tidur pun siap ada music iringan..selalu tu tido & silent je..tak lena tido si mama & abah..jap-jap pegang badan Qaira nak rasa tahap kepanasan..

Esoknye aku pun emergency leave...jaga anak kat umah...

Whats app dengan kak Rai..kata kak Rai pakaikan baju belobang-lobang...mandikan air suam-suam je..not to cold & not so hot...

Aku bertindak mengikut arahan... =)
Lepas tu mesej akak opis bagitau aku amik e.l..dia pun cakap jangan pakaikan baby dengan baju...letak towel basah je kat badan...

Aku pun menurut perintah..bukak baju Qaira...amik towel basahkan dan bungkus Qaira dengan towel basah..heee....

Petang tu aku mandikan lagi si kecik yang bam bam tu...tapi Qaira tak nangis pun...senyum je...sambil mulutnye laju pulak berbunyik..

"aba bababababababababa... aumm.."

Tu jela Qaira ulang-ulang..

Tersenyum mama tengok keletah si anak..tapi dalam hati masih risau...takut dengan suhu badannya yang tinggi...sampai mencecah 38.6 darjah celcius...

Petang si abah balik kerja, terus bawak gi hospital...mula-mula si abah cakap gi G.H...aku pulak?arr?serious??biar betul...mau sampai malam pulak kang..

So, kami pi private hospital...Hospital Perubatan Islam Kg. Baru...

Baru nak isi form register, dah kene panggil masuk bilik doc!gara-gara takda patient!huhu..

Doc tengok suhu sudah pun 38.5 darjah celcius...
ni cek suhu masa kat umah jek.. ;)
Doc bagi antibiotik dan ubat flu..& ubat titis dalam hidung..lepas tu kami sekeluarga berdiri depan hospital sampai pegang plastik ubat..tengah piki mana nak gi sebab waktu berbuka lagi sejam..termenung punye lama,terus duduk dalam kereta je..

Sebelum balik, bukak puasa kat Restoren Thai Phat Kg Baru..tempat kali terakhir aku makan sebelum bersalin!heee...

Sampai umah terus suap ubat kat Qaira...malam tu suhu die pun turun..lega.. =) tapi masih letak towel basah kat kepala Qaira..bak kata kak Rai, use cool fever just waste your money!baik pakai towel basah! heh...

Thanx kak Rai untuk Tips & nasihat! =)




22 July 2013

keyword tak bole bla la...


Pagi-pagi sampai opis terus bukak acc nuffnang..sebab dah banyak hari tak update blog... Y____Y

Mula-mule op koz la tengok earning dulu..hikhikhik..tinggal 2 ketol je BE...nasib ko  la labu.. hehe...ada 2 ketol tu lebih bagus dari takde..kennnn....~

lepas tu gi tengok keyword...

Aik...keyword tu pun ada orang google ke???

Baik-baik kak..ni bulan ramadhan...ehehekkkkkk.....

Lain yang die search,tetibe kuar entry resepi telur bungkus...yer dok????bulan puasa ni, entry resepi je la paling hit!

p/s:konfiden je 'akak-akak' yang search tu kan...sebab ayat dia 'telor laki aku 2 bijik' .. tak gitu??? hehehe

 

16 July 2013

Salam Ramadhan!!Biskut raya!!

Assalamualaikum..
 
Baru nak bagi salam ramadan...padahal dah hari ke-7 berpuasa kot...
 
Maaf-maaf...tertinggal gerabak ketapi.. =) tersangat sibuk sampai tak sempat nak update blog..relevankah alasan itu?padahal aku cuti dari ari rabu lagi sebab pengasuh nak cuti...
 
Kalau masa berdua dulu mungkin la free kot..=) dah ada si kecik yang tengah aktif dan menembamkan dirinya ni, tak dan dah...hehe..tengah jemur kain dengar dah suara anak menjerit-jerit dalam bilik...
Photo: Untuk tatapan mommi kat s.alam..
Minggu pertama ramadhan,pe lagi..balik kampung lah...mula-mula balik umah mak aku kejap...bukan main seronok dia masak sebab anak balik...lepas tu dukung cucunya yang bam bam itu...
 
Lepas tu balik umah mertua pulak...meriah pulak bile dua orang si kecik ada dalam umah tu...sorang dah pandai merangkak.tu anak akak ipar..anak aku meniarap je..baru angkat-angkat bontot nak merangkak..
ni sepupu Qaira.. ;)
 
So,minggu ni sampai nak raya nanti la baru balik kampung lagi kot...tak lama lagi je nak raya kan!!!
 
Baju Raya
 
Tahun ni buat baju raya sedondon..semangat mak jemah sebab ada anak dara...baju si kecik tu mak mertua dah jahitkan...tapi, bila nak balik KL tu, kemas-kemas beg tak jumpa baju tu...tak tau ke mana ia pergi..puas mencari...huawaaa....sedih hati..tacing sangat...padahal dah letak atas beg je...
Malam tadi ibu mertua ku text tanya dah jumpa tak baju..kot-kot terselit kat beg katenye...habis seisi beg aku dah punggah..tidak ketemu...rasa nak g cari lagi kain tu beli 1meter untuk si kecik..
 
Sahur
 
Tahun ni memang semangat aku bangun sahur..semangat sangat katenya..tapi mau atau tidak mesti nak sahur sebab aku breastfeed si Qaira..bila kat opis kene la pam...nasik perlu ada..tapi yang penting MILO+ESP..tanpa ESP memang lemah gemalai bile tengahari...
 
Ikut hati aku memang jenis jarang sahur..masa bujang takat minum air masak udah..sambung tido...tupun air botol dah letak siap-siap dalam bilik..punye pemaleh!tapi dah jadi mak-mak ni kan...kene bangun jugekkk....hikhik...ESP memang membantu sangat..kuantiti susu pun lebih kurang sama je dengan bulan tak pose...dalam 4 botol gitu..alhamdulillah...~
 
Biskut Raya
 
Ha, sapa mau order biskut raya??lai lai lai...COD kat Wisma Perkeso, Jalan Tun Razak KL..okei....boleh order before 25hb Julai...
 
Ada chocolate cookies,peanut cookies and oreo cookies..harga 1 balang RM15..dalam tu ada 100pcs..
Photo: Jom order cookies untuk raya!!

ada chocolate cookies,peanut cookies & oreo cookies!
harga rm15/balang.sebalang ada 100pcs cookies.lailailai...pm cpt.dijamin sedap!
Sempat lagi berpromosi bagai...
 
Haa..amekaw...sekali buat entry berjela-jela....all in one...sebenarnye banyak bende nak cite via blogerdroid..tapi tak tau kenapa...tak boleh publish pakai henpong plak...nak henpong baru la tu kot...

SELAMAT BERPUASA!!!

15 July 2013

Less is More by Sutera Shawl!sapa berminat nak jadi agent atau nak beli untuk kegunaan sendiri???

Hi all!berhari-hari ku tinggalkan blog ini tanpa pesan..(macam lirik lagu la pulek..)
Banyak hari dah nak update entry..dari semalam lagi sebab mak jemah tak keje semalam..tapi punye la busywomen..sedang menerima order-order untuk vitamin dan shawls!
Ha!bercakap pasal shawls, ni mak jemah nak cite (tetiba dah bertukar nama jadi mak jemah) baru ni dapat stok sutera shawl..sangat cantik okei...;)
macam biasalah...ambil direct dari tempat pengeluaran utama sutera..banyak jugak stok nye..tapi tak sempat nak ambik gambar semua koleksi yang ada...dengan si Qaira merengek lagi nak di pegang aje..hehe...
Model dah ada..hehe...antara yang sempat aku share untuk korang ialah..
Kaler ni still available!
colour blue turqoise ni sold!
Photo: Lessismore by sutera at Islamic Fashion Festival :).....bgya sguh hsbnd n wife ni memperagakn Lessismore by sutera...
colour yang model pompuan pakai tu still available..
Cantik tak model mak jemah??hehehe....
Photo
Yellow lessismore by sutera
Photo
Pinky creamy 2 tone lessismore by sutera
Photo
grey purplicious 2 tone lessismore by sutera are sold!
Photo
purplelicious 1 tone less is more by sutera
Antara yang masih available..yang opismet dah sambar pagi tadi, ada yang tak sempat ambik gambar tapi dorang dah beli!!..tapi nanti akan update semula which colour available okei.sebab ada banyak sangat stok!
Shawl ni adalah 100% silk...lembut..sejuk sangat..mudah jugak nak bentuk ombak-ombak gitu...ar..contohnye adalah macam model kat bawah ni pakai..
Maaf,kualiti gambar agak kurang memuaskan kerana masalah jerebu di luar bangunan!eh..eh...hehehe.sebenarnya tuan gambar yang memang kelabu-kelabu gitu...kikiki..
Ok..harganya sekarang adalah RM30 untuk 1pcs....manakala RM55 untuk 2pcs....dan RM80 untuk 3 pcs!!semua harga belum lagi termasuk postage cost by pos laju...
Nak bagitau semua, harga di atas adalah harga pengenalan bagi product sutera shawl ni..kerana harga sebenar bagi sutera shawl adalah RM49.90/pcs!
Jadi, untuk kamu-kamu yang suka buat site income dengan bisnes kecilan dan ingin menjadi pengedar bagi product sutera shawl ni boleh la emel (mayzura@ymail.com) terus kepada mak jemah ok...takpun tinggalkan emel korang kat komen ni..tapi lambat sikit mak jemah respon..kalau emel cepat sikit..sebab memang sentiasa on email..
Keuntungan?pasti berlipat ganda untuk pengedar sah less is more by sutera sahaja!cepat okei.. =)

7 July 2013

Cara untuk kempiskan perut buncit!

 
 
Heheheheheheheheheee...
 
 
Happy Sunday!! =)

5 July 2013

sape setuju?katakan ya di kotak komen!

 
Photo: 100% SETUJU dengan kata-kata Prof Dr Muhaya !

2 July 2013

FLORAL MASK WITH LAVENDER

 
FLORAL MASK ( 100ml)

untuk tempahan boleh email di mayzura@ymail.com

HARGA PENGENALAN RM59.90 (harga tidak termauk postage)
HARGA PADA BOTOL RM64.00 SEMENANJUNG / RM74.00 SABAH SARAWAK


KEISTIMEWAAN UTAMA PRODUK Mask ( peel off) yang berwarna 'purple' dengan haruman lavender merupakan satu - satunya dalam pasaran Malaysia 99.99% pasaran mask Malaysia harini adalah mask berwarna hitam atau putih dan tidak mempunyai sebarang bau


FUNGSI PRODUK :
melindungi kulit dari pencemaran lembut tanpa menipiskan kulit
*EFFECTIVE UNTUK MENGHAPUSKAN bintik hitam & kekotoran yang degil
*MENGAWAL MASALAH KULIT muka berminyak !
*MENYAH TOKSIK PADA WAJAH yg jd punca jerawat
*SANGAT DI GALAK KAN UNTUK KULIT muka sensitif & berjerawat

7 BAHAN AKTIF PRODUK :
terdapat 7 bahan aktif yang berfungsi untuk membersihkan serta mencantikkan kulit anda

* Mempunyai MOISTURE COMPLEX untuk kulit kering dan kusam

* Vitamin A, B3, C, E untuk merawat kulit jerawat dan jeragat

* Q10 berfungsi menegangkan kulit dan mengurangkan kedutan

* HYALURONIC ACID melindungi kulit dari pencemaran dan radiasi uv

INFO LAIN : *jauhi dari kanak - kanak *

boleh di gunakan oleh lelaki dan wanita seawal 12tahun

*halal dan muslim product
 
 
 
 
Jom emel dan dapatkan segera!!

1 July 2013

Selamat Bertunang Auntie Yana

Semalam pergi majlis pertunangan opismet kat jalan iph KL...patutnya majlis start pukul 12~3pm...tapi aku sampai umah opismet aku pukul 3pm..padanla orang dah takde pun..hehe....
 
Konon nak pi pukul 12 tengahari..tapi anak tido pulak..dia bangun pukul 1230 terus siapkan..lepas zohor baru gerak..bila dah sampai kat alamat dia bagi,pusing-pusing cari umah Yana ni...
 
Call akak opis yang otw jugak..katanye umah Yana paling besar kat area tu...memang jumpa dah umah paling besar.ramai gile tamunya.tapi macam segan pulak nak masuk..tunggu akak opis tu sampai lah...
 
Rupanye aku salah rumah!mujur tak masuk umah tu..haha...akak tu tunggu aku kat umah yang lagi satu dalam kawasan yang sama..aiseymenn..kalau aku redah je umah tu,komfem kene bahan setahun dengan laki den...
 
Sampai umah yana, tengok dah tak ramai orang..hehe....tu la..datang time majlis end dah kan...
 
Si kawan tu kelam kabut bawak makanan masuk dalam umah tok kami-kami...lepas tu dia pi bergambar sat kat atas buumbung tingkat atas sementara aku makan-makan...
 
Dah siap makan, dia tak turun lagi..pe lagi..melaram tak hengat la..
Hehehe....sejak ada anak ni, abah Qaira sepoting sikit ambik gambar bersama..hehe..ooh...gebusnya anak mama ni.. =)
 
Bila Yana turun balik, kitorang ready nak balik dah.akak opis tu nak balik Balakong.aku pulak, nak sambung bawak Qaira pusing Tasik...so, abadikan kenangan bersama tunang orang... =)
 
 
Aku rasa tiap kali berjalan hujung minggu macam pakai baju same je..muahahahha...sebab tak banyak sangat nursing wear...adalah 3~4 lai...tapi baju ni je macam senang sikit nak nursing in public!
 
Tapi, semalam rasa baju ni sangat longgar...gelebeh je pakai...mula la nak singsing lengan sampai siku...pun melurut lagi baju tu..aku yang kurus kah ataupun baju yang mengembangkan dirinya sendiri???
 
p/s : feeling-feeling dah selim katenye keeennnnnnn!
 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page