Pink Diamond

29 May 2013

Kenali jenis tangisan bayi anda

 

1. Tangisan bayi lapar dan ingin menyusu
Bayi akan menangis jika ia lapar. Tangisan haus terdengar dalam nada berulang-ulang. Pertama, ia menangis lalu berhenti untuk mengambil nafas, kemudian menangis lagi, aktiviti ini terjadi berulang-ulang.
2. Tangisan bayi membuang air besar
Lampin yang basah membuatkan bayi merasa tidak selesa sehingga ia akan menangis. Suara bayi pada awalnya terdengar perlahan, kemudian makin keras. Bayi terlihat menggeliat di tempat tidurnya.

3. Tangisan bayi sakit
Keadaan ini akan membuat bayi terus menangis. Tangisan sakit diawali dengan nada tinggi, hampir seperti jeritan, kemudian bayi termengah-mengah pada saat menarik nafas, lalu menjerit lagi. Segera cari punca sakitnya. Periksa perutnya takut-takut kembung, periksa seluruh badannya untuk mengetahui punca bayi menangis. Mungkin juga ada serangga kecil yang menggigitnya atau macam-macam kemungkinan yang lain.

4. Tangisan bayi bosan
Bayi cenderung bosan jika ia terlalu lama berbaring. Tangisan yang menandakan anak bosan terdengar mirip teriakan. Bayi tak akan berhenti menangis selama ia merasa bosan.

5. Tangisan bayi minta didukung
Kepalanya mungkin terangguk-angguk untuk beberapa detik, dan mungkin Anda melihat bahwa ia menggosok-gosokkan tangannya pada mata serta wajahnya. Cara mengatasinya, ayunlah ia perlahan-lahan sampai ia tertidur.

6. Tangisan bayi Kesepian
Bayi senang jika ibu bapanya berada dekat dengannya. Jika ia merasa kesepian, tangisannya akan terdengar bernada sedih, bukan marah.
(sumber:fb)
p/s:Qaira selalu nak ada orang depan muka die...kalau tak merengek-rengek sebab bosan kot...bile dah dok dekat die, tersengeh-sengeh manjang.. ;)

WW : Searching Nursing T-Shirt

 
 
p/s: yang berkenan ni dah sold out..korang tau kat blogshop mana ada jual lagik??

27 May 2013

majlis aqiqah has done

assalamualaikum...

dengan rasminya selesai la sudah majlis aqiqah anakku...alhamdulillah...

sebelum majlis start Qaira takde buat perangai pun..elok je sampai tido-tido kat riba..

3 princess was ready..hihaa..

Qaira is the young one..tapi badan sama besar je dengan yang 7&9 bulan tu..hahahaiyoooo..

masa dah start bawak Qaira pusing,die tido lagi...tapi bile makcik-makcik tu dah start sapu-sapu air kat muka si kecik,memang bulat la mata die...

mujur die tak nanges je lah...

bila dah siap,Qaira still tak nanges..bila dah lapar baru la die berbunyik semula...

good girl...:)

posted from Bloggeroid

25 May 2013

work in progress

assalamualaikum...

esok..25.5.13...hari kenduri aqiqah Qaira..

jadi kerja-kerja persediaan untuk esok masih berjalan..

3 orang baby..auni husna 9 month..shahira 7 bulan..Qaira Qaisara 3 bulan..heeheee..

tak sempat nak ambil gambar proses penyembelihan petang tadi sebab sibuk dengan su kecik ni...

so...gambar ni je yang dapat amik jap tadi...

keje tak dapat disiapkan lagi sebab esok nak letak pulut kuning dalam paper beg nih!

posted from Bloggeroid

24 May 2013

waaa....i missssssss my Qaira...luv baby!!!

 
Sejak ada anak ni, naluri penyayang aku macam makin tinggi je..haha....dulu takut pegang baby kecik-kecik....sekarang dah suka sangat pegang baby...lepas tu sekarang suka sangat bace post-post pasal baby..
 
 
Baby is very cute!!!!comelnye baby-baby ni kan....
 
 
Lagi-lagi si twin ni.....ee...geramnye....even Qaira masih baby jugak,tapi rasa rindu jugak masa berat Qaira 2.5kg time baru lahir tu..fuhhh.....
 
 
Comelkan baby tu kene mandi..baik je muke macam tak nangis..hehe.....
 
Photo
Ni baru my baby..hehe...my baby yang dah besar....3 month olredi...suke ngoceh sesorang..gelak-gelak..senyum-senyum..kalau mandi tak nangis..seuka sangat main air...
 
be a good daughter ye sayang....
 
p/s: esok kenduri Aqiqah untuk Qaira dan 2 orang sepupu dia..sape yang dekat-dekat dan free takde buat ape jemput la datang ye... =)
 

22 May 2013

Qaira dan hadiah serta majalah pertama

assalamualaikum...

hari ni jumpa dengan akak prudential lagi..ambik insurans+saving untuk si Qaira...

akak tu datang bawak present untuk Qaira..

mujur baju tu size 3-6 month..kalau 0-3 month,komfem tak muat...

kemudian aku beli majalah ni buat kali pertamenye dalam hidup aku..

tapi tak bace lagi..tak sempat!!!weekend ni komfem tak sempat punye...ada kenduri aqiqah untuk 3 sepupu ni...

entah bile yang tak bizi ye???

oh ye....teringin beli ini...

ada sape tau kat mane jual mende alah ni below rm70???

posted from Bloggeroid

20 May 2013

Sudah tiga bulan jadi mama

Assalamualaikum...

Hari ni bawak Qaira g klinik untuk appoiment 3 bulan..

Berat Qaira sudah pun 5.4kg!!yeay...demok-demok anak mama...

Tu pasalla stok susu untuk pengasuh sampai 18oz/hari..tapi sekarang nak kurangkan sikit sebab selalu tu ada susu tak habis sikit...

Semalam bawak Qaira pi hospital untuk cairkan kahak..tapi dia takde nangis pulak walaupun tak selesa kat tekak..menten je berborak dan senyum-senyum..

Hari ni dah okei sikit...

p/s: ada rasa x kepanasan cuace sekarang lain macam kan?

posted from Bloggeroid

19 May 2013

Hobi baru

Assalamualaikum...

Ni hobi baru abah Qaira...

Bela ikan..dah besar nanti boleh goreng buat lauk..ngeeee..:p

posted from Bloggeroid

16 May 2013

Empowering english in communication course

Assalamualaikum...

Atas tu adalah tajuk course yang aku kene join hari ni...suke sangat dapat masuk course...haha...ada makan free 4x sehari..jimat sen....:)

Course sempoi..yang join pun spoting.so x boring..ni carta group kami..

Haa..carik hok mano so gambar kawe??kecek kelate pulok...

Hihi..sambung balik..macam bese..bile ada course mesti ada presentation macam zaman study dedolu...keje berkumpulan...



Bentuk presentation kami sentiasa ada kartun..hehe..

Bile kene present in english,lidah ni macam berputar-putar nak sebut...

Baju kurung aku pakai tu baju zaman study!berbangge rasanye masih boleh disarungkan kat badan pada usia 27 tahun..baju tu baju 5 tahun lepas..

Pape pun course ari ni best!

Nak teman Qaira tido!papai..:)

Tepek jugak muke anak dara aku..heeee...

posted from Bloggeroid

Detik akhir bersama Ketua Menteri Melaka

Assalamualaikum...

Hari ni opis aku buat perhimpunan dengan Ketua Menteri Melaka...merangkap Pengerusi tempat aku keje ni...

Memandangkan beliau sudah pun jadi Ketua Menteri,automatiknye beliau pun jadi Mantan Pengerusi...

So,majlis tadi bermula dengan ucapan beliau..



Lepas habis amanah & wasiat..lampu dipadamkan..suspen n surprise la konon kan...sampai pulak kek birthday untuk beliau..



Lepas tu bersalaman..last chance nak salam Ketua Menteri ni..lepas ni payah la nak dapat salam kan....

Dapat gambar bersame!yeay...

Ni kali kedua bergambar dengan Dato Wira Idris Harun..kali pertama masa family day last year..

Wife beliau sempoi kan???orangnye sporting..simple...

Teringat bulan puasa 2 tahun lepas..unit aku di mintak buat event kat umah Dato Wira Idris Harun kat Melaka tu..

bila nak berbuka kitorang pun ambik meje vip..booking tempat sebelum akak-akak UMNO duduk..tetibe wife beliau ni dok se'table' dengan kitorang...

Lepas tu ramai la nak tompang glemer dok semeja dengan Datin kan...so,kami yang bak semut halus ni slow-slow angkat handbeg dok meje vip lain..

Bile nak balik,salam dengan Datin...beliau pun peluk kitorang...sambil cakap..

"kenapa tukar meja tadi..saya nak duduk sekali dengan awak semua.."

terdiam jap dengar Datin tu cakap gitu..beliau tersangat la tak kisah duduk dengan staff bawahan macam kitorang..

Tak mcm sesetengah Datin lain yang berlagak..huh..baru jadi Datin wanabe dah jalan dongak ke langit tak pandang bawah...

Eh..ada Datin wanabe yang tengah bace entry ni ke?hihihi...:p

posted from Bloggeroid

14 May 2013

Size S dah tak muaaaatttttt

Assalamualaikum...

Pengasuh bagitau pampers Qaira dah ketat..so memang aku dah standby pampers size S..

Brand pureen..pack besor..75pcs per pack..ada 2 pack..1pack baru bukak semalam untuk bagi pengasuh hari ni..

1pack tak bukak lagi..so,dengan bebesar ati hantar kat pengasuh 6 keping untuk stok siang tadi...

Balik je dari koje..pi ambik Qaira...pengasuh kate ketat lagi!!aiyoyoyoyo....

Kene pakai M!!!

so,sape nak pakai stok size S yang beratus keping ni?????

ada sape mau??meh akak jual murah-murah dikkk...

posted from Bloggeroid

13 May 2013

Shoping shawl di alhumaira contemporary

Assalamualaikum...

Semalam akak aku dari Kuantan datang umah..tetibe ajak gi Alhumaira Contemporary plak..tak tau sejak bile die tau pasal brand tudung dan shawl ni..aku pulak,memang fanatik gile dengan tudung kat situ sejak dorang belum bukak butik lagi..tapi since harge dah makin mahal,aku tutup mate je la..haha..

So,dengan jayanya kami selamat sampai kat butik alhumaira..

Muke paling depan muka anak buah aku..hihi..test tudung nak bawak gi tuisyen katenye...

Pusing-pusing aku pun sambar 3 helai...akak pulak 4,5 helai kot...(walaupun die free hair) tapi bagi semangat untuk die....orang tengah belajar nak pakai tudung kan...tiap kali die test tudung..aku pun puji...cantik ngah..die test tudung lain..pun aku puji cantik..ngehehe...

Selesai merabakkan duit belanje aku (gaji lambat g..huwaaa..) kitorang pi makan...

Lepas tu my sister pun meminta izin nak balik Kuantan.eceh...:)

dan kami pulak meneruskan perjalanan bawak Qaira jejalan kat tasik titiwangsa..

Penat pusing..balik umah..aku demam...hadoii..

Korang pi mana cuti weekend semalam??

posted from Bloggeroid

8 May 2013

Wordless Wed cara membekalkan susu bb

Assalamualaikum..



Semoga info ini memberi manfaat kepada anda!! :))

posted from Bloggeroid

6 May 2013

Cerita PRU semalam

Assalamualaikum...

Buat pertama kali mengundi semalam...daftar jadi pemilih dah berzaman..tapi 5 tahun lepas tak sempat mengundi..

Sape yang dah daftar tapi tak mengundi??isk isk...rugi-rugi...

Semalam bangun awal semangat nak mengundi..sebab takut ramai orang kalau gi lambat..Qaira tinggal kat umah dengan abah dia..

Semalam aku mengundi kat sekolah rendah masa aku belajar dedolu..rindu rasa bile tengok kelas tempat aku duduk di zaman kanak-kanak..

Semua terbayang di depan mata..heee...rehat bawah pokok...main cop tiang..kejar mengejar...yang paling takde perubahan kat tempat ini...

Padang sekolah dan rumah sukan..rumah sukan tu dari aku darjah 1 sampai ank aku dah kuar ni macam tu je..haishh....

Masa tunggu giliran mengundi,jumpa bff masa darjah 6.zaman tergila-gilakan kumpulan nasyid saujana...sampai bawak 'walkman' gi sekolah...

Kawan aku ni ayah die meniaga 'kaset' kat pasar masa dulu.die bawak kaset..lepas tu dengar kat walkman..dulu sape ada walkman kira up to date la.haha..

Ops..ni bukan cite PRU yang gadoh-gadoh kalah menang..just cite aku gi ngundi semalam je..heheeee..

posted from Bloggeroid

2 May 2013

Aku Dia dan Qaira

Assalamualaikum...

Macam biasa...lama tak hapdet belog comot nih..kesibukan diri melanda-landa sejak masuk opis last week..

Masuk keje je blurr sebentar...maklumla...2 bulan cuti...

Hari pertama hantar Qaira kat pengasuh rasa sedih nak berpisah..tu dia...macam tinggal nak pi obesi...

Hari pertame call pengasuh 3x..tanya Qaira nanges tak..tido ke tak..susu aku bekalkan cukup ke tak..hari kedua ketiga aku call pengasuh 2x..lepas2 tu 1x..kadang tu tak sempat nak call.alhamdulillah Qaira ok ok je dengan 'Ibu' dia..

Rutin harian sekarang pun dah tak macam dulu...sekarang balik je dari opis terus sambung keje kat umah sampei tengah malam..fuh...

Dulu balik je dari opis dah tengah malam..sekarang cube balik awal..awal pun takde awal sangat.seperti kurang manis balik on time kat unit ni..tapi,ari-ari tak sabar nak balik umah n bawak si kecik balik.hihi..

Gambar masa gi kuar jejalan on labour day ari tu..

Lepas amik Qaira,kene tengok 'beg sekolah' dia..baju kotor kene rendam..botol susu yang dah guna kat rumah Ibu cuci semula....ganti baju baru n pampers baru untuk esok plak..

Lepas tu turunkan susu pam untuk dicairkan...

Gigih mama pam kat opis sebab Qaira minum 18oz sehari..untuk pastikan stok susu tak putus,pam lagi sebelum tido..

Lepas tu masak untuk si abah dan mama. Aku sekarang yang makan banyak!!huhu..tak boleh diet da...tapi budak opis cakap dah selim...:)

tapi tak taula itu adalah pujian ikhlas atau amik ati aku aje..haha..

Lepas makan,basuh baju si kecik ni..handwash je buat masa ini..lepas tu keje melipat & iron baju pulak..fuhh...rasa masa di rumah skang sangat padat...tup-tup sudah pukul 12...mate dah layu...baru masuk tido sebelah Qaira..

Sekarang pipi die dah molat molat..haha...

Sebelah malam pulak Qaira terjaga bila lapar..biasa pukul 3am dan 530am..biasa la...baby mesti bangun punye tengah malam....

Tu pun die bangun sekejap sangat...bila aku bukak mata dia dah kenyang n tertidor semula..

Tu je la rutin harian skang sampai tak sempat nak hapdet blog ni...huhu..

Sekarang die tengah gigih nak pusingkan badan..suka senyum dan dah nak ajak sembang-sembang dengan bahasa bayi yang memang aku tak paham..

Bile diagah-agah pun dah gelak kuat..gembira je melihat perkembangan si anak.


Banyak pulak tepek gambar bile bekurun tak update blog!hahaaa..~

p/s: entry ni dapat dipublish setelah hampir seminggu buat karangan sambung-bersambung..hehehe....

posted from Bloggeroid
 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page