Pink Diamond

28 February 2013

Hospital Ampang je..

Assalamualaikum...

Sekian lama sepi hari ni muncul bersama entry.hehe...ari ni nk cite pasal hospital tempat aku bersalin ari tu..

Macam yang dah sedia tau,aku dah selamat deliver bb qaira last week..yang sambut bb pun alhamdulillah semua doc,nurse pompuan....

Masa preggy ari tu,cadang-cadang nak deliver di private hospital..memandangkan opis aku memang cover untuk bersalin di beberapa hospital swasta..

Tapi,rasanya bersalin di hospital kerajaan atau swasta,sakit bersalin tetap sama je kan...setelah di google pasal hospital Ampang (dekat dengan umah) rasanya macam ok kot hospital ni..family macam x setuju sangat aku nak deliver kat private hospital..

Di hospital Ampang ada sediakan wad ikut class..ada 3rd class..rm15/nite..ada 2nd class..tak sure berapa rm untuk semlman sebab masa aku checkin 2nd class tu die suh bwk GL.tp GL aku untuk hospital swasta je. So die suh bayar deposit rm350 dulu.lepas tu die akan refund semula duit lebih masa check out dari hospital..

untuk bilik 2nd class ada 4 katil..dan 2 toilet..so 1 toilet untuk 2 orang pesakit..pakej ni same dengan hospital perubatan islam kg baru yang aku survey awal dulu..tapi hospital perubatan islam kg baru ni kene bayar rm1300 untuk 2h1m..

Bile malam,sejuk mencengkam..ekon kuat sangat..hujan lagi kat luar.sian bb qaira sampai menggeletar badan dia..

Makanan pun bukan main hebat..sarapan nasik dagang..tengah hari pulak sup bebola la..ikan kari la..buah limau lagi..tapi mil x bagi makan..hehe...mujur mil sampai awal.kalau tak memang aku belasah semua..

Aku checkin kat wad tu tak lama pun..1 malam je sebab bb qaira x de masalah..mama die pun x de masalah..

Husband uruskan benda yang perlu untuk aku n bb qaira keluar..bile die nak g amik duit refund,orang kaunter tu salah letak class wad aku..die letak aku kat 3rd class..total bil rm38 je..hehe..

Tu je la pasal hospital tu.tak reti nak buat review.heh..gambar pun tak hadoooo...

posted from Bloggeroid

21 February 2013

Selamat melahirkan baby girl 180213

Assalamualaikum...

Lame tak nyempat berentry...busy banget deh..semenjak bergelar super mama ni..super sangat la ye..

Due date sebenar untuk baby keluar ialah pada 240213..so sepatutnye lebih kurang seminggu awal la my baby was born..

Disebabkan aku ni takde turun tanda awal sangat macam orang lain seperti bengkak kaki ke,pecah ketuban ke,or turun darah...aku plan pada 180213 tu nak keje lagi..siap iron dah baju kejenye..ari ahad tu cakap kat husbnd nak minum air kelape..petang tu gi minum dulu..lepas tu cakap nak makan big apple..pun terus gi beli..(sebenarnya nak buat entry makan big apple tapi tak sempat) malam tu aku makan sebijik je dulu.kononnye esok lusa nak makan yang lain.

Bungkus bawak balik je donut big apple tu..husbnd tanye nak beli ayam ikan tak?memandangkan aku dah habiskan lauk basah dalam peti untuk masak lunch ari ahad..aku cakap,tak payah la beli pape.macam aku tau-tau je kan aku dah nak besalin..ari isnin..

Hehe...lepas tu balik..makan big apple,cakap kat husband teringin makan megi.lame tak makan..lepas tu pi buat megi sat..pekene semangkuk..burppp..kenyang...alhamdulillah..

Lepas tu dok rehat depan tv aku cakap kat husband nak bukak barang kemas la..takut tak sempat nanti..

Dalam pukul masuk tido...pukul 3am aku terjaga sakit perut..adui...gi toilet tengok takde darah turun..baring balik..sakit lagi.lepas tu ok.bile aku tengok jam,sakit tu datang dalam tiap 10 minit.aiyak!!ni sakit nak besalin ke??pukul 5am g mandi ajak husband gi hospital..sampai je sana doc suh balik dulu.sebab bukaan baru 2cm..ish..da la doc baru..tapi balik jugak la..

Husband cakap nak el pada 180213.aku cakap tak payah.pi keje.nanti anak kuar lambat,takkan die nk el ari2.sebab ada sesetengah orang tu amik masa lama untuk bukaan tu sampai ke 10cm..tapi bile tengah ari aku da tak senang duduk.sakit tu datang makin kerap..pukul 1pm aku suh husband balik..dia sampai dalam pukul 2pm..then aku besiap jap.sebab badan dah tak larat nak gerak..

Terus ke hospital..sampai hospital dalam 230pm..doc tengah layan patient lain.aku terabai..hangen je sebab sakit dah makin kuat.nurse tu kesian kot.die cek aku..dan terkujat sebab bukaan dah 8cm..terus die tukarkan baju aku dan tolak katil gi labour room.

Dalam labour room..semua pompuan sahaja terlibat..lega rasa..tapi sakit dah kerap..pukul 327pm terus my baby keluar dari perut menangis dan terus kencing..

Aku pulak macam terkejut tengok anak aku dah keluar..nurse cuci terus letak baby bogel tu kat badan aku..oh..touchingnye...anak aku bergerak kat atas aku..:,)

Lepas tu nurse suruh husband keluar dulu..husband keluar dari labour room..terus die mesej nama baby ialah Qaira Qaisara..sebab dia memang tak bagitau nama pe nak letak..sampai baby keluar..:)

Sekian dulu entry untuk hari ini..dah macam journal pulak.huhu..nanti next entry?pasal hospital kot??hihi..

posted from Bloggeroid

16 February 2013

Dinner Tomyam Poktek

Assalamualaikum..

Lapar banget!!dinner kat luar..kg baru je pun...belakang opis..

Tomyam poktek seafood!!wif air bandung telur katak!

Pedas banget.cili kering dgn bawang besar sebutir die taruk dalam tu.. +__+

die punye halia..banyak giler!!rasa?erm..boleh la kot..nak kata sedap banget tak jugak..sebab halia banyak sangat kot..

Tapi still boleh masuk dalam perut yang kelaparan..

boncit perotku...huu..~

posted from Bloggeroid

Alahai la Datiiinnnnnnn.... T_____T

 
Kalau buat entry macam ni boleh kira mengumpat tak?hehehe..tapi aku takde niat nak ngumpat..nak cite je...pasal seorang puan datin ni...heheheee....nama dirahsiakan..tapi rasanye Datin yang aku jumpa ni bukan la Datin yang besar sangat. Sebab Datin wife kepada chairman opis aku merangkap Ahli Parlimen Tangga Batu  sempoi je...sempoi n simpel orangnye..
 
Datin yang ini datang opis aku...punye le kecoh jumpa bos-bos kat opis aku...datang kat meja aku bercerita pernah makan semeja dengan Dato' itu..Dato' ini..layankan sahaja...dengarkan sahaja...Lepas tu, boleh pulak dia bercerita ramai Sultan order cupcake dia...
 
Dia cakap dengan aku nak jumpa bos aku...aku pun cakap bos busy..tapi die nak jumpa jugak...die masuk bilik bos aku...prong prang prong prang bagai..lepas die balik..bos tanye P.A die...
 
"kenapa awak tak buat call tadi..buat-buat ada meeting ke..hadoi...penat saya layan..."
 
P.A pulak cakap.. "laa....bos tak nak kawtim awal tadi.."
 
Lepas tu...Datin tu balik hometown die di Utara..negeri dirahsiakan..hehehe...petang tu dia call bos aku..kecoh pasal jaket die tertinggal kat opis kitorang...bos pun kerah la P.A die carik...P.A die pulak tanye kitorang...kitorang tanya pulak jaket tu rope macamne...
 
Die pun hantar mesej... "warna jaket sekian-sekian....harga seribu tu tau..."
 
Oh..okei...heboh la carik jaket die tu...jaket rm1000 u ols....ngeeee....tak cukup 1 mesej..5,6 mesej dia hantar bagitau harga jaket tu Rm1000..bos tunjuk la kat aku mesej tu..
 
adoi mak Datin ni..kalau dah nama Datin tu, ape ade hal la jaket RM1000 tu..boleh beli yang lain lagi...
 
Bile dah jumpa jaket tu...bos mesej la tanye die... "jaket brand M&G ke??"
 
Dengan penuh semangat... "yes yes...tu jaket aiii..harga RM1000 tau.."
 
okei....88x kali bagitau jaket tu harga RM1000...bos aku pulak... "erm..M&G je ponggg....~"
 
Semalam beliau datang lagi opis..kali ni bawak caramel puding, tudung untuk beberapa staff yang akrab dengan die..sambil tu die bukak henpon..tunjuk video dia tengah soping tudung-tudung tuh..
 
Aku pun terkujat...  "aik..kene tunjuk video jugak ke?? poyos giler.."
 
Budak-budak department aku takut nak makan caramel puding yang die bawak...ngeeee....~

14 February 2013

Checkup 38 weeks pulok

Assalamualaikum..

Pagi tadi da selamat checkup untuk 38w..gile cepat checkup hari ni..45 minit je..tekujat aku..

Alkisah..checkup hari ni utk mommy yg kene minum air gula..aku pulak checkup biasa..mengikut pengalaman...kalau ade minum air gula,appoiment aku di anjak tengahari..taknak clash dengan yang minum air gula..so,aku bercadang nak cancel appoiment..memandangkan aku pun tak boleh cuti..bile call klinik,nurse cakap,x pe..nanti awak sampai klinik panggil saye..

Bile sampai je klinik pukul 8 pagi tadi,terus aku panggil beliau...

"Nurse!" sambil tersengeh dan pegang buku pink kat pintu..hahaha...

die pun terus suh gi kencing.timbang berat...semua ok..berat naik 500g jek..so dah jadi 68.9kg..

Lepas tu tunggu die panggil..baru seround main game..dah kene panggil semula..(selalu sampai bateri hp dah tinggal separuh tak panggil lagi)

die nak cek degupan jantung baby..pun ok jugak...138/minit..cek kedudukan kepale baby..terus die cek tekanan darah..ok jgk..110/70..

Lepas tu amik HB...tak turun & tak naik macam last 2 weeks..11.2..

Die bagi penerangan sikit pasal family planning..siap!

Set appoimen terakhir sebelum bersalin next week!fuhh..~!!

Lepas tu dah boleh balik..pukul 855am aku dah thumb print masuk opis..

kalau selalu mereka buat tugasan pantas macam ni kan bagus!!

posted from Bloggeroid

11 February 2013

Hepi chinese new year

Assalamualaikum...


Hepi chinese new year all..

And..

Selamat bercuti..

:)

p/s : short entry dr kg!

posted from Bloggeroid

9 February 2013

Serius!frust gile dengan semua ini!

 
Hari-hari aku balik keje malam...hari-hari buat keje tak benti-benti...Suruh aku handle 4 negeri sesorang...yang figure untuk achive memang tinggi...suruh aku buat sesorang tanpe pembantu...sedangkan orang lain yang figure lagi sikit dari aku semua ada pembantu...
 
Dengan tak cukup kaki tangan aku ni..kejap mintak aku prepare negeri itu.lepas tu nak negeri ini disiapkan priority dulu...lepas tu nak itu ini..huh..semua aku buat sendiri..bersepah dah aku rasa...
 
sedangkan orang lain...just buat allocate.keje print-print,buat memo keluar dan hupdate system semua pembantu yang buat.aku ni terkial-kial nak update..nak cari kontraktor..nak call dorang..nak layan call in lagi...pendek kate..aku la exec nye..aku assst nye..aku la keraninye..dan aku la operator jawab call!!!
 
Bile aku nak cuti bersalin ni, baru lah die suruh aku sub kan 1 negeri yang the highest figure kat orang lain..(tu pun orang tu dah mengeluh) baru aku boleh lega..boleh la kosentret lebih sikit untuk negeri lain yang figure dah kurang sikit..
 
Tapi,hari ni ada bunyik pulak.seolah-olah aku tak buat keje..panas hati gua....
 
Bile aku dah sub kan negeri tu,negeri tu dihandle sorang exec..yang memang ada pembantu..lepas tu..siap ada akak ni tolong buat call dan carik kontrktor lagi..senangnye keje!lepas tu nak cakap aku tak buat keje!sebab aku dulu tak sempat nak semak 1 per 1 dan sekarang dorang sempat nak semak n call kontraktor 1 by 1, dorang nak assume aku ni macam curik tulang!
 
Aku ni berapi je rasa dengar suara-suara tu komplen..tapi sempat nak bagi jawapan khas untuk mereka..."saye sorang-sorang buat mane sempat nak buat macam tu..dah la semua nak cepat..kejap nak negeri ni.kejap nak negeri tu...bile nak figure paling tinggi,semua tala jari kat saya..bile ada problem, semua tala kat saya..."
 
Aku dah siap datang keje hari public holiday & weekend kat opis lagi sebab nak buat yang keje tak sempat nak buat time opis hour..pun masih tak cukup kan...
 
Huh..kalau la korang kat tempat aku...kecewa sangat rasa...
 
 

8 February 2013

Orang bawah umah marah sebab hantu flat!

 
Pagi rabu baru-baru ni...masa turun tangga nak gi keje..tetibe akak bawah umah aku tu panggil...
 
"Dik!dik!"
 
Aku buat tak tau je..ingatkan die panggil anak die..lepas tu die panggil lagi..aku pun toleh belakang...
 
"Ha..awak la...nak tanye sikit boleh?"
 
Aku pun datang depan pintu umah die..
 
"Tanya pe kak?" aku senyum je...
 
"Malam tadi awak buat pe kat umah bunyik bertukang kuat sangat?"
 
Aku pulak pelik...aik..bile pulak laki aku betukang ni...rasa malam tu die tengok tv dan pc je..aku pulak...balik umah..masak-masak...makan..mandi..tido...zzz..
 
"takde tukang pape kak...malam tadi memang tengok tv dengan tengok komputer je..husband pun tengok tv sampai tido depan tv." penuh jujur aku bagi penerangan..
 
"Eh..akak dengar bunyik awak mengetok dalam pukul 11 malam gitu..akak tak boleh tido tau...kuat sangat bunyik.."
 
Penuh bersungguh-sungguh aku menidakkan ape yang dia cakap..sebab rasa last laki aku buat kerja tukang kat umah tu 2,3 minggu lepas..hand drill yang dipinjam tu pun die dah hantar balik umah abang dia.
 
"Akak dengar bunyik ape lagi?ade akak dengar bunyi orang tarik katil atau baling guli? " saje aku nak tanye...sebab teringat masa bujang dulu, si suami pernah suruh aku google pasal hantu rumah flat..sebab biasa orang tingkat bawah akan dengar bunyik orang tarik katil, kerusi dari tingkat atas..ataupun main guli..tapi sebenarnye takde pun orang atas buat..tak kan la hari-hari main guli kan?masa aku bujang dulu hari-hari dengar bunyik guli dari tingkat atas...
 
"Ade jugak..tapi, akak tak kisah sangat la kan.kot-kot ada budak main kat atas..cume yang bunyi bertukang semalam tu bising sangat sampai akak tak boleh tidur..tu akak naik kat atas pukul 11.55pm tengok awak buat pe..tapi umah awak dah gelap.."
 
Aku pun paham la...aku terus cakap..
 
"umah flat memang akan dengar macam tu kot kak..sebab saya pukul 11 memang dah lena..pukul 12 saya terbangun kejut husband die tertido kat depan tv..lagipun kak..umah saya tu dari ruang tamu dan 3 biji bilik tu memang fully carpet..takde lantai...memang tak logik la dengar bunyik guli tu..lepas tu tingkat saya mana ada budak-budak kak..."
 
"Eh..tapi akak dengar jelas..bunyik macam awak tarik beg troli kat lantai..zig zag bunyik...."
 
"Ish..kak...kalau saya tarik troli beg, akak tak dengar punye..umah saya berkapet..tapi saya dah seram sejuk dengar cite akak..tapi mungkin sebab saya duduk tingkat atas, so, saya memang tak dengar bunyik tu..tapi masa saya bujang dulu dok umah tingkat bawah, memang saya dengar bunyik macam akak cite ni."
 
Masuk je dalam kereta terus cite kat si suami...die pun buat tak tau je...sambil cakap..."hantu flat la tu."
 
Hm..dulu aku pernah buat entry pasal cite ni...dalam entry lama ni..Bangunan Bertingkat &....
 
Sile gi tengok dan bace pengalaman mereka di sana..
 
Korang?ade pengalaman ni??kalau yang dok bangunan bertingkat dan perasan bunyik-bunyik tu selama ni tapi anggap bunyik tu macam orang tingkat atas buat, mesti lepas ni pemikiran anda akan berubah..hehe..

7 February 2013

Home made jus epal

Assalamualaikum..

Last weekend,ex schoolmate aku datang umah.nak sewa dulang hantaran untuk si adiknye...eh..kawan aku ni mak andam tau..sape nak kawen boleh like page fb beliau yann eskay's touch.(search la dulu kalau berminat.ada masa gune pc nanti aku letak link page fb die kat sini) hasil kerja die pun not bad..memang dalam masa singkat die ada ramai customer model & pengantin.sape dok area kl boleh la tengok page kot berminat..isk..terpromot lebih plak!

Sambung cite berdasarkan tajuk entry..kawan aku datang bawak buah tangan..buah epal rangup..hihi...suke..:)

Malam tu aku potong 2 bijik epal.letak dalam pinggan..ajak si suami makan..die tak nak makan buah plak..aku cakap la buah ni manis..tak masam..tapi tak nak jugak..hm...sambil tengah masak kat dapor,aku potong kecik buah tadi masuk dalam blender!

Campur dalam 7 sudu gula dan air masak..

Aku blend je buah tadi tu...lepas tu tapis masuk dalam jug..simpan dalam peti...

Malam tadi balik dari opis aku tengok dah nak habis da air epal tu..aii..makan epal tak nak..minum air jus epal nak plak!!

*gambar jus epal sesudah blend tak sempat nak ambik.hehe..
posted from Bloggeroid

Hasil checkup 37 weeks

Assalamualaikum..

Hari selasa lepas gi checkup 37 minggu...hm...checkup kali ni habis lambat..lemau betul...

Cek tekanan darah,degupan jantung baby & air kencing semua ok..

Berat badan aku pulak naik 1.3kg.jadi 67.++ tak ingat pulak actual weight berape.

Tapi berat baby dah 2.6kg!!

hm..walaupun semua orang suke tekejut-tekejut tengok size perut aku yang tak macam orang 9 bulan,tapi si baby membesar dengan sihat di dalam..alhamdulillah..

Tadi,gi hospital pakar buat checkup untuk baby..tenampak sorang mommy yang tengah kesakitan dan bukaan dah 5cm..aku tengok perutnye 3x ganda lagi besar dari perut aku!!

Wee....takut!!!

hm..aku dapat mc pulak..doc suruh rest..suke suke suke...:)

rest time..daa...

posted from Bloggeroid

6 February 2013

Yeay!Stok sampai!!

 
Ape yang dah sampai????
 
 
Tengok kat SINI.. =)

5 February 2013

sepontan selasa!

 

4 February 2013

Nak tunjuk jugak ketiak santek

Assalamualaikum..

Sape mau tengok ketiak..hihi..tapi bukan ketiak aku la.ngehngehngeh...

Aku ni memang bukan kategori orang warak.tapi masih boleh pikir secara logik..

Berfesyen memang cantik..tapi aku pun jenis tak update sangat pasal fesyen terkini.kire selalu tercicir bas la..

Panjangnye mukadimah..cite pendek je..jangan risau..:)

Kisah siang tadi..santek aku tengok cik akak ni berpeplum..body cantek kan..sekali tengok lengan jarang-jarang nampak warne kulit sampai ketiak.sebab inner baju tu tak full body..

Aku pun tegur.."sexynye.sampai nampak ketiak..hehe.."

Die plak panas je aku tegur..terus cakap.."yela..saye ni bukan baik sangat.malas la nak hipokrit.." terus blaa je..

aik..sentap plak...

Hm...aku tak kisah pun die nak tayang ape pun...i dun mind...tapi,kalau bertudung pakai gitu,tak ke macam pelik??rasanye adalah lebih baik free hair je..orang pun tak pandang jelik.

Kan??korang rasa??

posted from Bloggeroid

 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page