Pink Diamond

30 June 2012

welcome to the world Naim Jr dan Mee Ketam?!!

assalamualaikum..

petang tadi gi Shah Alam..melawat baby my bff yang baru melihat dunia pada 28.06.2012..jom berkenalan!

nama pun tak ada lagi..macamne nak buat sesi pengenalan ni??hehe..

lepas tu bercadang nak makan kat kedai Mee Ketam yang bloger Sizuka cite baru ni..sayangnye, dah habis plak!

sebab tak makan lagi,belasah je makan kat kedai Dee Attap sebelah kedai Mee Ketam tu...

sori to say..tak berape sedap kot..sedih sedih...

p/s : u olls dinner ape??
p/s 2 : Boni..Azrina tu dah kawen..umur anak die dah nak masuk 2 tahun..
posted from Bloggeroid

vitamin shaklee dan kebaikannya..

assalamualaikum..

ingat lagi tak short entry aku pasal vitamin shaklee??short entry yang tak ada info..hehe..meh kite kembali ke entry itu dengan klik link di bawah ini..

http://mayandhanis.blogspot.com/2012/06/shaklee-oh-shaklee.html?m=0

haa.ingat dah?meh nak up sikit info pasal shaklee tu..

shaklee ni makanan kesihatan yang mengandungi banyak vitamin..mcm vit b complex,vit c,vit e dan byk lagi..

sebab badan kita memerlukan banyak vitamin untuk anti penuaan.kalau setakat harap makan sayur,lepas tu minum kafein pulak,memang kuantiti dan kualiti zat yang kite telan dari sayur tu berkurangan lah..

untuk yang bekerja pulak,mesti nak masak 'sesimpel'yang boleh kan?jadi pengambilan makanan seimbang tak diambil berat....

rupa-rupanya vitamin shaklee ni ada banyak set.ada set menyusu,resdung,untuk budak-budak pun ada..

hari tu aku cuma req dengan sepupu aku set untuk skincare.set skincare ada vit b complex,vit c dan vit e..so,nak bagi boost lg aku tambah 1 tin ESP.konon nak maintain muda la kan..weks..;p

rupenye set skincare ni jugak adalah set kesuburan..2 in 1 la pulak.hihi..

so,mungkin after makan set skincare tu beberapa minggu terus lekat?hehe..aku pun tak tau..sebab aku pun baru 2 bulan lebih je kawen..untuk bulan mei,period macam bese..bile masuk bulan jun,terus period tak datang..tak tau period datang lambat atau memang ada 'isi',terus beli pregnancy test.aku beli cop watsons je.tak de beli jenama mahal pun..boleh dapat double point gi..hehe..

so,sape yang tengah cuba untuk dapatkan baby mungkin boleh try makan set ni..mana tau ada rezeki kan.

untuk dapatkan info lagi pasal set ni,boleh terus call my cousin,azrina ; 0193803544






p/s:ayat original takde copy mane-mane..idea berdasarkan pamplet yang di beri..ena,nanti boleh bagi disc eh kat aku.dah promot ni.haha..
posted from Bloggeroid

29 June 2012

panas badan.tapi bukan demam.maknenye?

assalamualaikum..

hari ni MC..tapi tak g klinik lagi..dah bolwh kire MC tak?hoho..malasnye nak g klinik..badan panas.tekak tak besh..

adakah disebabkan buatan orang?haha..mungkin perubahan hormon dalam badan..

hari tu ada yang kata,'gambar pe dalam entry worldless day tu?'

mereka kate agak blur dan tak paham dengan gambar tersebut..aku pun 1st time jugak tengok benda alah tu...hihi..betul...mase nak beli tu semangat aku mencari sampai jumpa..nak tnya staff watson malu..

mnde alah itu adalah pregnancy test!huhu..malunye nak cakap.tapi dah publish..;)

mungkin sebab double line tu la badan aku mengalami simptom2 macam sekarang..panas badan tapi tak demam..tekak mual tapi tak muntah..kepala sakit tapi x pening..malas bangun g keje pun ade..sob3...

ada sesiapa pernah mengalami?

posted from Bloggeroid

28 June 2012

Krim ape tu ye?meh nak cite...

Assalamualaikum..

1st sekali sori ye lambat jawab persoalan di dalam entry krim sebagai hadiah untuk aiii ari tu..so,meh nak share..

Krim tu bagus untuk hilangkan jerawat dan parut di wajah..meh belek muka masing-masing...ada cik jerawat datang hinggap tak??kalau ada,meh tekan link kat bawah ni...blog yna hermosa..

http://ynadiary.blogspot.com/2012/03/testimoni-krim-ae.html?m=1

Ada yang request nak link ke blog yna kan...haa..sile la melawat beliau..aku bagi link entry terus ke entry testimoni krim tu...

p/s:dah pandai letak link via henpon.yeay!^^

posted from Bloggeroid

Nasik arab Markesh Rest Kg.Baru

Assalamualaikum..

Bos belanja makan...dekat Markesh Rest Kg.Baru...lokasi belakang opis je..jalan kaki ramai-ramai....

Komen?aku ni 1st time makan nasik arab..tekak orang kampung le katekan....hukhuk..aku makan je rasa tak sedap.over masin dan masam...

Tp rasenye tu bukan masalah tekak aku jek.sebab sume org ckp bnda yang sama...dorang cakap mkn kat tpt laen ok je rasenye!

adakah hari tu je dorang masak tak sedap?atau tekak aku ni cume boleh terime menu kampung je?

posted from Bloggeroid

27 June 2012

Krim dari yna dah sampai...

Hari tu yna hermosa pos kan krim sebagai hadiah kawen..hihihi..



Tq yna hermosa..:)

posted from Bloggeroid

26 June 2012

"SEGMEN : BLOGLIST JULAI 2012 NASZ"


Dah lama sepi dari join segmen semenjak bizi menguruskan kerja yang tengah melambak ni..

Saya suka terjah dan baca blog Nasz sebab blog Nazs jugak ada berkongsi info semasa dan perkembangan dirinya.kadang-kadang ada iktibar yang boleh diambil dari entry blog Nazs..=)

Klik banner untuk join jugak.. ;)

Wordless day?


posted from Bloggeroid

22 June 2012

Hepi besday to me...

Tak boleh post entry panjang-panjang..just a litle bit ok..nnt kene bebel lambat bersiap..

Hepi besday to dayah anak yusni,mama maszul & also sis fieda..kite sume lahir date yang same tahun berlainan..sori tak dapat up link korang dalam entry ni..alasan?sama macam dalam entry sblm ni..hihi..semoge kalian juge sentiasa hepi dan gumbire bersame fmly!

Hari ni bos bagi kad besday..



Tq big bossss....tiap tahun dapat kad..bese die memang lupe..p.a die yang remindkan..hihi..takpe..tak kecik ati pun..

Then,lunch tadi opismet belanje makan dekat kenny!hihi.tq babes!



Nanti besday die bulan 12.for sure aku kene belanje die pulak..awat la besday hang bukan awal lagi dari aku.hihi..lala..~

Then,jalan hari ni jem giler..sejam baru sampai umah..selalu seploh minit je!

Adekah mereka semua nk selebret besday aku sampai teruk sekali jem ari ni???

P/s : tiada entry untuk beberape hari ni..sebab cuti-cuti..tq for all besday wish pg tadi.bye!

posted from Bloggeroid

Laksa penang dari akak bloger!

Untuk pengetahuan,laksa penang tu da selamat dilarutkan dalam perut aku pada hari sabtu lepas...kikiki..tapi baru nak update entry...sebab sekarang ni,1 hari sempat 1 entry je..sebab kne update entry dari umah..pc kat opis tu,ntah kenapa tak blh up entry lg.mujur boleh bw mase kat opis!hehe...

Kembali kepada tajuk entry..baru ni ada akak bloger bernama kak mimi a.k.a MUA ni telah menghubungi aku untuk dapatkan cendawan mekah tu..katenye,die memang mencari cendawan mekah..untuk ape ye?p&c la ye...tapi,yang pastinye untuk kesihatan..;) kepade yang blur-blur ape itu cendawan mekah,sile la jenguk di hot entry di sebelah kanan ni..nak letak link ke entry tu,tapi tak boleh la pulak...sebab up entry via henpon cap ayam je!

Setelah berdiskusi melalui SMS,die pun datang kat opis aku...sebab time tu kne paksa keje wiken!sobsobsob...meleleh air idung...ee..!

dah la tak kenal kak mimi ni,tercari-cari la jugak kat lobi tu..tibe-tibe datang seorang perempuan ke arah aku dengan bawak bungkusan yang dalamnye ada tupparware..aku masih mengabaikan tuppaware tu dan terus berkenalan..terus die bagitau aku...

'akak bawak laksa untuk mai.x tau la sedap tak..baru buat pagi tadi..'

terkesima aku mendengarnye kerana perut aku memang tengah lapo!fuyooo..baiknye akak ni..dah la die kenal aku melalui blog je..siap bawak laksa my feverito lagi..caya la kak..

Lepas setel ajar cara-cara nak jaga cendawan mekah tu, akak serta familynye yang sangat ramah tu pun bergerak balik..aku dah pulak dah tak sabar nak menjamu selera ni..lame tak pekena laksa penang weiiii....

Tapi,laksa akak ni memang terbaik...sedap.pekat.pedas.ikan cukup rasa..nyumy3..aku pelawa budak-budak yang datang opis makan.semua cakap sedap...akak dah boleh bukak kedai makan tau...komfem saya datang beli..

Time kasih ye kak bawak laksa penang tu kat saya...

Siap ajak aku datang umah die makan kek lagi..komfem akak ni suke bagi orang makan..hihi...

Sori tau tak dapat letak direct link ke blog kak mimi untuk korang jengah tinggalkan jejak di blog die.sambil cuci mate tengok hasil seni die mekap pengantin...nanti bile sempat update pakai pc,aku akan up blog kak mimi dalam.entry ye..hihi...

p/s:22 jun..hepi besday for me..sweet 26..sweet ke..hihi..hepi besday to mama maszul jugak..kongsi tarikh la kite..;)

posted from Bloggeroid

20 June 2012

Preview album kawen-kawen..

Petang tadi baru gi ambik album gambar kat umah kakak ipar..sebenarnya gambar-gambar tu dah lama siap.cuma takda masa nak ambik..sampai la gambar tu datang kl menyerah diri.hihi..

Meh cuci mata...



Gambar yang belum disusun..sape nak tolong susun ni..malehnye!!!!!

Waaaaaa.....

posted from Bloggeroid

19 June 2012

Umur kakak berape?

sekarang ni kat opis ada ramai staff baru..semua fresh graduate..teringat zaman aku mule-mule masuk keje kat sini..umur macam dorang la..22 tahun..

Bezenye,dorang masuk kat sini ramai-ramai macam student baru register..bile dah ramai tu,aku ni blh kate macam 'akak' la kat dorang.

Bile borak dengan dorang,mesti ade yang tanya...'umur akak berape??'suke betul aku dengan soalan ni..aku pun dengan agak-agak gedix tanye balik...'agak awak berapa umur akak?'

ngade aku kan?dorang pun teka la jugak..'mesti 24 kan?' wah..jawapan selamat kawww..nak jage hati aku la tu!!lepas tu aku pun meng'reply' jawapan mereka..'takde la..umur akak baru 23 je..'

percaye pulak tu..hihihi....mude lagi ke nak mengaku umur 23?

Haha..aku pun terus dilambung perasaan perasan muda...^_^

tapi,aku ni tak reti nak tipu lame-lame..tak sampai 5 minit aku bagitau umur aku dah pun 26!hihi.tua sudah..sob3..

posted from Bloggeroid

17 June 2012

Sutera kelantan hadiah kawen!

Dah hampir 2 bulan pun bergelar puan,masih dapat hadiah kawen..hihi..hadiah kali ni jauh dari Kelantan...

Dapat kain sutera..hemm..jimat da bajet untuk baju raye..ngihihi....

tq sis...;)

p/s:baru je lepas makan durian DOLO!sedap..1st time makan durian DOLO ni..manis rasenye.dan tak pahit.isi pun tak de la tebal macam durian kawen or durian D41..aku ni bukanla hantu durian..mane sedap,bedal..hihi

Durian ni berbentuk bujur lonjong gitu..beli 2 bijik dengan harga rm22!tu pun tak mampu kami berdua habiskan..kenyang banget!

Korang?suke durian?

posted from Bloggeroid

15 June 2012

Beli 1 percuma 2!!

Wah..bukan senang nak dapat offer buy 1 free 2..

Hari ni pegi ke Pertama Complex sebab nak buat spec mata baru..hihi..kalau nak beli jam atau spec,aku memang datang kat Pertama Complex ni..sebab harga memang superb la..boleh tawar menawar lagi.kedai yang superb ni betul-betul depan escalator nak ke 1st floor.

Alang-alang dah datang kedai spec ni,terus beli solution contact lens yang memang dah nak habis..aku biasa pakai yang renu.apex tu pulak promot yang laen.aku pun tolak secare baik..nak beli yang aku nak je..tapi,eh..tibe -tibe die cakap,takpe la.nak ambil botol kecik ni kasi try..foc je..

Wah..gitu..bagi 2 box plak..aku tengok kotak dah berhabuk..aku pun bagi ayat power kat die..'eh..dah expired bagi i ke??' bengang dengan kate-kate aku,terus die bukak box dan tunjuk,ni expired 2013 maaaaaa...siap tunjuk date dikeluarkan dari kilang lagi.hihi..sori apek..btw,tq bagi free gift tu dan disc yang banyak untuk spec mate aii tu..hihi..

posted from Bloggeroid

13 June 2012

Nasik goreng kampung for today!

Taip entry laju-laju..sebab dah lame sangat tak mengupdate blog..2 hari tak update ku rasekan seperti 2 bulan..pheww...kekanganan masa betul aku rasa sekarang ni..ari2 balik kerja malam.macam keje kilang dah rasenye..

Tapi pagi ni sempat sediakan breakfast untuk incik suami..nasik goreng kampung!mudah dan ringkas.serta neslo suam untuk ilangkan tercekik..hihi..

Bangun awal sikit untuk menggoreng sebab bahan-bahan dah disediakan mlm tadi..cume tambah udang kering dan ikan bilis dalam tumisan ntuk bagi lagi rase kampung tu..

Korang breakfast ape pagi ni??

posted from Bloggeroid

10 June 2012

Baby Gaun Guess & Zaraa!!cepat sambar menyambar..


Hari ni nak bukak kedai yang selalu sangat off ni..hehehe...hari ni update pasal baju baby..berjenama GUESS dan ZARAA girls..pastinye original...my sister beli di oversea..actually, my sister memang ambil baju-baju ni untuk stok jual online.agak lama jugak die bisnes baju-baju baby ni.tapi disebabkan sekarang die tersangat la sibuk dengan anak-anak yang membesar, die dah tak sempat lagi nak berniaga begini..so, die mintak adiknye yang sorang ni tolong setelkan.

Kesemua baju dijual dengan harga termurah..sebab nak habiskan stok je..so, sape-sape berminat,sile emel kod ye untuk dapatkan harga terbaik tu..

GUESS 001
UKURAN LABUH : 54CM
UKURAN LEBAR : 17CM


GUESS 002
UKURAN LABUH : 37CM
UKURAN LEBAR : 20CM



ZARA 001
UKURAN LABUH : 46CM
UKURAN LEBAR : 19CM


ZARAA 002
UKURAN LABUH : 55CM
UKURAN LEBAR : 20CM


ZARAA 003
UKURAN LABUH : 42CM
UKURAN LEBAR : 18CM

Untuk entry kali ni, hanya update 4 helai gaun sahaja..tapi untuk jenama Guess Dan Zaraa hanya tinggal yang di atas sahaja..so,brand yang lain akan di update dalam next entry..tak nak janji denga u olls bile lagi akan update..sebab bergantung kepada kadar kesibukan diri pemilik blog ini..okei?hehe...

Mesti ada yang berbunyi, ape la berniage macam ni kan..sebab tu la namenye KEDAI ON dan OFF..hehe.tapi i/Allah,setiap emel untuk order barangan seperti foot detox, sewa dulang hantaran, perfume masih dilayan..dan dah ramai yang dah terima bungkusan parcel dari KEDAI ON OFF ni kan??hehe..

Sape-sape yang pernah berurusan jual beli dengan aku boleh la tinggalkan jejak kat sini jugak..hehe...TQ for support me fren!



Ikan masak asam pedas

Lunch untuk tengah hari tadi ikan masak asam pedas....taraaa....

Sebenarnye plan nak buat menu ni pada hari masak sambal udang petai baru ni.tapi sebab tak nak simpan udang lame-lame,terus tukar menu..

Bunge kantan dan daun kesum dah beli kat pasar pada hari tu..jadi,bile bawak kuar daun kesum dari peti tadi,macam dah layu sikit...

Terus masak perabih daun kesum.mane yang 'sedih' sangat tu,tak sempat masuk periuk.dah masuk bakuk sampah..hari ni aku masak untuk lunch agak awal..sebab kne buat kje 'overtime' kat opis..pegi pkul 11 pagi tadi dan pulang ke rumah pada pukul 11 malam..pffftt..penat seh..

p/s:1st time masak asam pedas dalam hidup aku..senang je rupenye..hihihihi...pasal menu nasik ayam hainan tu,nanti nak cari resipinye la..bak kate mama maszul,kenape tak buat sendiri?hihi..tu mase kat opis la mama..beli je lah.

posted from Bloggeroid

8 June 2012

Nasi ayam hainan sedap

1st time makan nasik ayam hainan..kirim dengan budak opis je..

Regenye pulak rm6 je..sodap pun sodap..tak rugi bayar enam hengget.ngeeee...

Ingat nak buat asam pedas esok..tapi kene keje pulak!!grr.~

p/s:sekarang entry kne update kat umh je..sob3..~

posted from Bloggeroid

Shaklee oh shaklee


Baru order shaklee dengan my kazen..hehe..ada sape2 pernah makan product ni?ok ke?sbb so far testimoni aku jumpe semue puji melambung-lambung..ada yang kate bese je..disebabkan takde amalan makan vitamin(minum anlene je),tu yang aku nak cube..die pny set,mahal ya ampun..

Testimoni korang pulak macamne?meh share..

posted from Bloggeroid

7 June 2012

Hadiah kawen lagi???

Tajuk entry agak menjengkelkan mereka yang tak dapat adiah.hihi....balik kampung di Perak last week telah menambahkan stok adiah kawen aku..

Tq my kazen..ari tu die x datang kenduri aku..katanye,kalau aku balik Perak untuk wedding sepupu yang sorang lagi tu,die nk bagi adiah kawen...

Bile balik kl baru aku bukak adiah tu.sebijik toaster lagi.masuk yang ini,merupakan toaster ketige..hihi...die pun terkejut..die ingat takde orang bagi toaster..

Sebab tu la,pade pendapat aku,aku lagi suke orang tanye ape hadiah yang pengantin nak..contohnye macam aku ni tak dapat adiah jam dinding..hihi..tapi dah beli sendiri..hihi..

Untuk pengantin yang pindah tinggal berasingan dengan family (macam aku yang dapat umah sewe lapang macam padang bola) tersangat menghargai pemberian set pisau,blender machine,lesung batu,set sudu,compartment garam,periuk,kuali,pinggan,cawan dan jug (tapi set cawan macam terlebih pulak..dah bukak 3 jug n 2 set cawan,tapi masih banyak yang belum bukak dalam bilik) dan macam2 benda la yang orang rasa murah dan malu nak bagi.walhal,sangat memberi makne dekat pengantin.

bukan la kate nak semua tu sebagai hadiah..tapi kalau dapat tu,alhamdulillah la sebab tak perlu bli lagi..bajet blh gune untuk keperluan lain..

Tak gitu?hihi..tu pendapat aii je..pendapat u olls plak??

Psss...iron pun ada 3 jugak ni..lala..~~

posted from Bloggeroid

6 June 2012

Sambal udang petai..nyummmy3...

Dah lama rasanye tak update entry di sini..ekcelli banyak entry yang aku dah publish di opis..tapi,bile publish je blank.tak ada entry..berpeluh-peluh 'mak' menaip..lepas tu tiada hasil..pffttt...~

mule-mule nak jawab soalan di entry home made chocolate cake tu..blog kakak ipar aku ada dalam bloglist kat bawah nu dengan name 'LOVE'..jumpe tak?jumpe???hihi..follow la..pe lagi..die ada banyak update resipi di sane..tak dapat nak bagi link di sini sebab post via blogerdroid je..erm..takpun aku je yang tak tau macamne nak letak link tu via blogerdroid..hihi..ada sape tau?meh ajar..

Kembali kepada tajuk entry...malam ni aku masak sambal udang petai..hihi..

Petang tadi gi pasar lepas habis keje..beli ikan dan sayur sikit..ternampak orang jual petai..incik suami plak cakap buat sambal petai dengan udang sedap jugak..terus beli..sebab,incik suami ni memang tak makan petai mentah gitu..ada sape kat sini tak makan petai..

Nak masak pun mudah dan sedap!hihi...pe menu dinner anda?? ;)

posted from Bloggeroid

4 June 2012

Home made chocolate moist cake

Ye ke name kek tu mcm tu?aku main blasah je.meh cuci mate..

Menu kat umh my sis in law petang semalam..bukan aku yang buat ye..sile jgn salah paham..

Jadi x ade la bahan-bahannye di sini..nak tau pe bahannye?visit la blog my sis in law ni..hihi...

Komen?sedap..terbaik...nnt buat kek cokelat panggil datang umah lagi k ..hihi...

posted from Bloggeroid

3 June 2012

Wedding pertama selepas bergelar puan di Hutan Melintang, Perak


Sekian lama ketandusan idea untuk menghapdet entry, akhirnye hari ni ade perisian untuk dikongsi bersama..tapi bukan perkongsian ilmu..haha..perkongsian gambar aku menghadiri wedding sepupu aku selepas aku selamat bergelar puan pada 21hb apr 20012 dengan sekali lafaz..ecewah... ;)..sebelum ni banyak sangat jemputan yang aku tak dapat attend..sebab aku kene keje on weekend lah..incik suami ade job shoot gambar kawen lah...dan macam-macam lagi lah..

Awal pagi sabtu,sebelum subuh lagi family aku dari Pahang dah sampai KL..hajatnye nak mandi-manda kat umah aku sebelum bergerak ke Perak..tapi, disebabkan mak aku tak nak naik umah aku yang tinggi ni, makanye plan bertukar untuk mandi-manda di Sg. Besar..

Lepas tu sambung perjalanan ke Hutan Melintang, Perak..kuar je dari kete, terus aku suruh anak buah aku amik gambar aku dengan incik suami..sebab, rasenye lepas kawen takde gi gambar ala-ala berdating gini dengan beliau..hehe...gambar tangkap sendiri tak syiokkk....=p

 Harusla nak tempel besau-besau gambar aku kan..hihi..aku ni memang seorang kazen yang sangat 'bagus' kan..tak nyempat-nyempat nak wrapping adiah kawen..letak je dalam paper beg Sogo tu..punye la malaskan..siap tampal dengan selofin tape lagi kat bahagian atas..

Anak buah aku yang tangkap gambar di atas kate, "makcik!paman peluk makcik!" aku pun cakap.."ye ke?mane de.." dengan penuh semangat die view balik gambar tu..dan tunjuk..."haa..ni..tangan paman kat bahu makcik.." betape caringnye anak buah aku ni kan...
 wif my sis!kitorang ni memang sakan bergambar...pantang free sikit..nak posing je..jadi, tak payah la aku tempel banyak-banyak gambar kami berposing sakan di pelamin ye...
Ni pulak gambar dengan family aku...ade sepupu dan ibu saudaraku jugak di situ...
 Bersama sepupu yang kami raikan di pelamin...hehe....sepupu aku yang pompuan tuh..


Sebelum balik, amik gambar kat depan umah kampung ni..umah ni banyak sangat kenangan waktu aku dan adik beradik serta sepupu sepapat aku kecik..

pernah jatuh tergolek kat tangge...pernah main meriam kat laman umah ni..pernah lari dari umah dengan beskal sebab merajuk dengan makcik yang suke cubit aku sebab anak die yang suke mengadu..pernah kene menapak nak  balik umah ni time raya sebab kete tak boleh masuk bile musim hujan..pernah kene iron baju pakai iron arang..pernah jugak minum air yang masuk gune kayu api..dan of koz la aku pernah mencari kayu api untuk arwah embah@ nenek aku masak..

yang paling tak boleh lupe kenangan tahan perut supaya tak membuang air besar kat kampung...punccanye..umah tu dulu takde jamban..jadi bile sakit perut, mesti tunggu geng..lepas tu bawak ubat nyamuk masuk hutan...carik port pokok yang strategik...lepas tu akan kedengaran suara-suare sumbang.."wei..dah ke belum?"  "jap jap..belum lagi" lepas tu ade plak sepupu yang lain.. "cepat la woii...nyamuk banyak ni!" lepas tu ade g dialog mase 'termenung' tu.."woi!ade kura-kura la kat sini.." ngahahahahahahaha...tapi memang ade kura-kura..kan dalam hutan..

Topic perbualan dengan sepupu sepanjang ari kenduri tu pasal kenangan masa zaman kanak-kanak..memang terbahak-bahak gelak...tu baru sikit berkumpul..sepupu yang sampai lambat tu, tak sempat nak join bercite kisah zaman kanak-kanak..hehe..

korang ade cite yang sukar dilupakan masa zaman kanak-kanak bile balik beraya di kampung?



Bunga ros kuning

Dulu sangat segar di hari pernikahanku....

Kini ia telah layu dan kekeringan..

Masihku simpan sebagai kenangan..

*ayat tak boleh bla ok..sebenarnye x de ide untuk entry..nnt nk update gambar 'kawen'

posted from Bloggeroid

1 June 2012

12 waktu mustajab berdoa

Selain usaha dan tawakal, doa juga satu-satunya cara untuk mendapatkan sesuatu hajat. Ada waktu tertentu paling mustajab berdoa kepada Allah, diantaranya ialah:

1. Ketika LailatulQadar
2. Ketika hujan
3. Ketika memulakan solat dan selepas menunaikan solat.
4. Ketika menghadapi barisan musuh di medan perang.
5. Di tengah malam
6. Di antara azan dan iqamah.
7. Ketika sujud dalam solat
8. Ketika iktidal akhir dalam solat
9. Ketika khatam ( tamat ) membaca 30 juz Al-Quran
10. Sepanjang malam, paling utama sepertiga awal dan sepertiga akhir (waktu sahur).
11. Malam Jumaat dan sepanjang Jumaat kerana mengharapkan berjumpa dengan saat yang terletaknya di antara terbit fajar hingga terbenam
matahari hari Jumaat.
12. Di antara waktu zuhur dan Asar serta antara waktu Lailaha illa Llah

Kurang Agama Kurang Akal


Hadith :

Dari Abdullah bin Umar r.a katanya: Rasulullah s.a.w telah bersabda:

“Wahai kaum wanita! Bersedekahlah kamu dan perbanyakkanlah istighfar iaitu memohon ampun. Kerana aku melihat kaum wanitalah yang lebih ramai menjadi penghuni Neraka.”

Seorang wanita yang cukup pintar di antara mereka bertanya:

“Wahai Rasulullah, kenapa kami kaum wanita yang lebih ramai menjadi penghuni Neraka?”

Rasulullah S.A.W bersabda:

“Kamu banyak mengutuk dan mengingkari suami. Aku tidak melihat mereka yang kekurangan akal dan agama yang lebih menguasai pemilik akal, daripada golongan kamu.

Wanita itu bertanya lagi:

“Wahai Rasulullah! Apakah maksud kekurangan akal dan agama itu?”

Rasulullah s.a.w bersabda:

“Maksud kekurangan akal ialah penyaksian dua orang wanita sama dengan penyaksian seorang lelaki. Inilah yang dikatakan kekurangan akal. Begitu juga wanita tidak mendirikan sembahyang pada malam-malam yang dilaluinya kemudian berbuka pada bulan Ramadhan kerana haid. Maka inilah yang dikatakan kekurangan agama”

(Muslim)

Huraian:-

Wanita dari asal kejadiannya ( fitrahnya ) memang telah diciptakan berlainan dan berbeza dengan lelaki, adanya kelainan atau perbezaan itu tentu ada maksud dan tujuannya yang tertentu. Lemahnya agama bagi golongan wanita tidak harus dijadikan alasan untuk memadamkan semangat dalam beribadah kerana pada saat seseorang perempuan itu haid atau nifas di mana mereka tidak dapat menjalankan ibadah solat dan puasa, mereka sebenarnya masih mampu menjalankan amal ibadah lain yang berpahala yang dapat mendekatkan diri pada Allah, kecuali sebaliknya iaitu jika mereka melibatkan diri dalam perbuatan yang mendatangkan dosa dan segala sesuatu yang dapat melalaikan
bahkan menjauhkan diri daripada Allah. Manakala perempuan dikatakan kurang (lemah) akalnya kerana fikiran mereka mudah sekali terpengaruh, tertipu dan terpedaya kerana mereka dikurniakan dengan banyak nafsu dan lazimnya mereka tidak berfikir lebih panjang dan bersifat emosional.

Oleh itu dalam hal pengadilan Islam lebih mengutamakan lelaki. Tetapi dalam hal yang lain, Islam sama sekali tidak menolak akan hakikat ketajaman pemikiran golongan wanita yang mampu berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan kaum lelaki. Hanya sesungguhnya yang membezakan antara makhluk Allah S.W.T, tidak lain hanyalah nilai ketaqwaan mereka.
 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page