Pink Diamond

26 February 2012

Kuantan,here i come..

Sekarang aku dah berada di Kuantan..bukan cuti-cuti Malaysia..nak tengok keadaan mak aku..yang tak tau citer,bolehla tengok entry doa untuk ibu tu..

So far,malam tadi mak aku macam dah okei sikit dari last week..die dah boleh baring dan duduk sendiri tanpa bantuan.tangan kiri pun die dah kuat cikit.

Cume kaki je la..still tak okei lagi..die kata macam ada batu je..tak boleh jalan lagi..

Terima kasih kat semua kawan-kawan bloger yang mendoakan kesihatan mak aku...

P/s : entry tak bergambar ni bosan kan?hihihi..sekarang ni dekat East Coast Mall..hantar anak buah..cikgu die blnje tengok wayang sebab menang game netball semalam..

24 February 2012

Morning from Melaka

Thanks kat semua yang doa dan berharap yg terbaik untuk mak aku.sangat hargainye..

Hari ni masih kat melaka..pagi ni ada raptai.petang kang dlm pkul 5 plak PM kite sampai nak buat perasmian untuk model baru Rumah Mesra Rakyat..



bertuah owner umh ni PM nk datang umh baru die....

P/s : korang tengok arr bite mlm kang kalau muke aku ade terselit ye.hihi..(jakun)

23 February 2012

Doa untuk ibu part II

Ekcelli entry td nak menerai je update blog pakai henpon neh..

Tapi mmg dari semalam aku nak update entry doa utk ibu ni.tapi tak sempat..

Last week mak aku jatuh dalam bilik.tangan dgn kaki kiri lemah..tak macam sebelum ni..x boleh bangun..

Terus ambulans dtg umh.aku pun kelam kabut balik umah mak dr kl neh.otw dari kl tu meleleh-leleh la air mata ni.mane taknye,baru je balik minggu sblm tu discuss2 pasal wedding aku..

disebabkan ada pendarahan kat otak,ambulan terus bwk ke hosp kuantan.ak terus amik emergency leave..

Sekarang ni mak still kat wad.akk dgn ayh tiri aku jage.minggu ni aku amik cuti lagi la balik kuantan nak jaga mak..plan nak balik awal,tapi komitmen keje pulak..hari ni aku kat melaka kene stand by utk event bersama perdana menteri kite petang esok...

macam x habis dugaan untuk ak sebelum kawen

Doa untuk ibu

Mak aku masuk wad baru ni.

So..now aku berulang ke kuantan nak jage mak kat sana..

Doakan mak sihat seperti biasa..

Test test test ting ting ting ting!




BLOG INI TELAH DI GODAM!



haha! gurau je..jangan mara arr may...

=D

21 February 2012

:: POKOK NI SESUAI UNTUK PENGIDAP GOUT! ::

Hari ni pun masih cerita pasal tumbuh-tumbuhan kat sekeliling rumah mak aku kat kampung..hehe...saja nak share-share..
 
Masa teman mak tanam pokok pisang, die tunjuk pokok yang aku letak anak panah tu..
 
Kecik je pokoknya..tapi boleh merawat atau mencegah penyakit gout..ambil daun tu rebus dan minum airnya..tapi aku pun belum try lagi..tapi mak aku dah minum..saja la kot untuk mencegah penyakit tu maybe..

Korang-korang boleh la carik pokok tu dan tanam yer..=)

p/s : entry autopublish...masih lagi kat Penang..;)

20 February 2012

:: KELAPA MAWAR ::


Masa balik kampung hari tu, teman mak bercucuk tanam kat keliling rumah..mak kan suka berbudi pada tanah macam dalam entry sebelum ni.
pastu tengok pokok kelapa yang rendah ni.terus amik kamera..biasa pokok kelapa kan tinggi melangit..ni rendah je..cube tengok..

 

Mak kata kelapa mawar tu boleh kurangkan panas kat badan kalau demam..masa kecik-kecik dulu mesti abah petik buah tu suruh minum bila demam..tu je la yang aku tau khasiatnye..

Rasa air kelapa mawar ni pulak, tak tau aku nak explain macamane sebab dah lama tak minum..hehe..tengok je pokok tu..

p/s : entry autopublish lagi..sebab sekarang ni kat Penang..so, tak dapat nak bukak blog..^^

19 February 2012

:: READY TO PENANG!! YEAY.. ::

Setelah hampir 4 bulan tak kuar outstation, akhirnya dapat jugak instruction untuk ke utara minggu ni...

Plan asal nak tido kat Penang, then gi Kedah..tapi bos tak bagi..walaupun die tak ikut!! dis suh buat keje kat Penang je..hm..hampeh...tapi die mesti tak kan tau kalau aku dah sampai Perlis pun kan kan kan...sebab die takde..tu sume dalam plan....haha..(ketawa jahat)

Susun jadual elok-elok supaya sempat makan ikan bawal panas-panas kat sane..yippi..JJCM lagi...like!

p/s : entry autopublish..petang ni akan gerak dari KL...babai KL..muax...sape-sape ada kat Penang, boleh la belanja aku makan!..heehee...mungkin akan tido kat Sunway Hotel 3d2n...daaaa....

18 February 2012

:: BILA DAPAT B.E DARI NUFFNANG, BERMULA TANGGUNGJAWAB ::

Sperti dalam entry sebelum ni, aku ade meng'uar-uarkan Nuffnang dah bagi 1 buffered earning dalam account aku..

Ada yang tak tau apa itu buffered earning?tu adalah kempen iklan berbayar untuk satu blog yang mendapat hits yang agak tinggi dari viewer nye..aduh..ape ayat aku pakai ni..tapi macam tu la yang aku paham..kalau rasa tak betul, mintak sape-sape bagitau aku balik ek?


tapi, since da dapat B.E tu, earning akan sentiasa bergerak walaupun tak de orang klik iklan Nuffnang korang yang bersepah-sepah kat kiri kanan blog tu..haa....paham?


Jadi, bila ada B.E ni tanggungjawab tu berat jugak la..korang kene maintainkan bilangan pembaca untuk melawat blog korang sepanjang B.E tu tengah running dalam account tu..ingat senang?kalau dapat up kan lagi bilangan pembace lagi bagus...

Kalau korang tak maintainkan bilangan pembaca tu kat blog korang tu, mesti tak lama la B.E tu bertenggek kat dalam account Nuffnang korang...silap-silap baru sampai RM5.00 dah habis kempen..macam aku hari tu..hukhukhuk..4 hari tak bukak blog sebab demam..terus bertukar jadi M.E..sobsobsob...


Macamana nak maintainkan B.E??tu yang letih sikit tu..kena la rajin sikit bw untuk maintainkan trafik korang..entry tu rasenye tak payah la sejam satu entry..kang tak larat pulak orang lain nak bace..asik-asik name blog yang sama je kuar kat dashboard..hihi..kalau aku yang bizi sangat ni, kalau sehari dapat buat 2,3 entry ni pun dah rase lege sangat..tapi at least 1 entry la sehari..kan?

p/s : kat SINI ada tips yang aku korek dari bloger-bloger lain..meh tengok!
*saya pun bloger baru tak expert sangat..kalau ada yang tak betul dalam entry ni mintak mahap dulu ye..=) *

:: PENAT JUGAK MENJADI PENGAJAR NI KAN?? ::

Pfftt....~ awal-awal lagi dah mengeluh kan..ini lah manusia..suka sangat mengeluh...

FYI, opis aku dah mengambil ramai staff baru memandangkan kami menerima dana untuk membina 10,000 unit Rumah Mesra Rakyat..so, before this, aku berdua je dengan kawan aku yang handle untuk 1 Malaysia..bila dah dapat dana macam tu kena la tambah staff kan..mana cukup dah kaki tangan ni nak buat berdua je..

Bila staff dah masuk, kene la jadi tenaga pengajar jap menurunkan ilmu pengetahuan...hehe.~ Bab turun ilmu ni yang aku tak reti..kalau aku mengajar orang, bukan takat ajar je..aku siap buatkan sekali..haha...~ mesti nak buat practical jugak..


Dorang pulak mesti expect kitorang ni nak buli sebab memang banyak benda nak ajar dan bagitau..tapi ekcelli, pe yang dorang buat tu bukan la nak buli..tapi tu la benda yang korang kene buat nanti..aku rasa mesti otak dorang serabutkan dengan macam-macam benda baru nak kene sumbat..hehe...~

Dapat pulak staff baru yang agak careless..hadoiii.~ kat mane die buat photostate, kat situ la die tinggal original copy..belum lagi dengan keadaan meje macam nak terbalik..haha...

Teringat pulak mula-mula aku masuk sini..dorang ajar aku buat keja..dan sekarang aku kene ajar orang baru pulak buat keje..ape yang dorang pikir sekarang ni, mesti sama yang macam aku pikir 3 tahun lepas kan?hehe..roda itu bulat dan berputar..(tiba-tiba je..kuikuikui..)

p/s : cepat-cepat la korang pandai ye....cepat sikit figure kite naik untuk fasa pertama ni..~

17 February 2012

:: WALLAAAA..TUKAR BACKGROUN LAGI ::

Tukar background lagik!!!

Okei tak background yang ini?look very simple or just nice??komen la..komen la..hehe...

Terima kaseh dengan komen-komen anda..hehe..(syok sendirik..)

Segmen: "Tambah Follower Sampai Pengsan"


Dah sekian lama sepi tanpa join segmen..jom join segmen ni..dan meriahkan segmen blogger kite ni..=)

p/s:selamat berkenalan semua..peace yow!

:: TAZKIRAH : JANGAN MENGHINA ORANG LAIN ::

Jangan sewenang-wenangnya menghina kesalahan orang lain hanya kerana secebis kesilapannya.
 
Bantulah dia dgn memberikan nasihat yg berguna dan sedekahlah dia doa agar Allah senantiasa melindungi dan membimbingnya.
 
p/s : untuk diri sendiri juge...

16 February 2012

:: TERJUMPA HANDMADE KALENDAR 2008 DARI SI DIA ::

Minggu ni adalah minggu terjumpa barangan lama aku ke?asek-asek cite selongkar barang jumpa itu la..jumpa ini lah...kan...hehe..layankan je la yer...tengah mood mengenang masa lalu ni..;) 

Sambungan selongkar barang dalam entry sebelum ni, terjumpa pulak kalendar pemberian seseorang..

Nampak gambar pompuan gemok tu??aha..tu la aku masa 2007..tu gambar masa kat study kat Kelantan dulu-dulu..dengan tudung serabai-serabai gitu..(kira tu la gambar paling cun masa tu..haha..)

Print out je dengan paper yang biasa guna nak print gambar tu haa...boleh dikira sebagai handmade jugak la kan??? =p

ahaaa...Si dia??mestila si incek tunang yang si dia tu..masa dia bagi kalendar tak ada plan pun untuk kawen seperti sekarang..hehe..

p/s:simpan untuk kenang-kenangan..kalau selongkar kotak barang-barang sekolah menengah ni mesti jumpa macam-macam lagi...hihi..peace yow!!

:: CLASH DAH!! ::

Hehe..tajuk entry tu untuk tarik lagi ramai pembaca kat entry aku ni..haha...kan ada orang yang suka bace kisah-kisah orang bercinta..putus cinta...ni nak cite pasal orang putus cinta la ni..

Baru-baru ni carik salinan kad pengenalan a.k.a copy ic abah aku..untuk lengkapkan borang nikah.. =)

Selongkar punye selongkar kat beg yang aku simpan salinan sijil-sijil (senang bile nak cari keje lain..) baru la jumpa dah ic abah..


Result HIV test pun dah siap...haa..yang cop sulit tu result HIV test ye..^__^

Pastu terjumpa pulak surat lama yang dah berusia hampir 8 tahun....ahaaa...dari siapa dan untuk siapa...pastinye lah dari aku untuk boyfren a.k.a takde la macam boyfren sangat masa tuh..zaman kanak-kanak..


Tahun kat envelope tu 2004..masa tu aku baru habis SPM..aku la yang bagi kat boyfren a.k.a takde la macam boyfren..hehe..bile bace balik, macam nak tergelak pun ada..macam bongok sangat isi kandungannye..

Surat tu kembali kat tangan aku masa 2008..sebab penerima surat tu adalah incek tunang aku sekarang..lala...~

Boleh pulak die bawak surat tu untuk mengutuk aku..memang malu gile..sampai sekarang die ngutuk-ngutuk aku..hadui..dan aku akan membidas segala kutukan die walaupun memang aku yang salah..hahaha...tu la kehampehan kitorang..

Kenapa boifren a.k.a tak la macam boifren sangat?sebab kitorang ni satu kelas dari form one sampai form three. kitorang pun tak de istilah dating-dating atau berjumpa waktu tu..sebab tak de duit kot masa tu..tak kan nak mintak duit kat abah nak g dating.lagipun, masa tu die tak de pulak cakap nak dengan aku..!!tapi macam main paham-paham sendirik je..hehehe..tak relevan langsung!.bila aku tukar sekolah, lost kontek..terus aku hantar surat nak putus..masa tu kan banyak menggunakan surat untuk berurusan..

tapi tinggal 2 bulan je nak kawen!!wah..panjangnye aku membebel! stop la..nanti tah pape aku ngarut...

okbai~

15 February 2012

:: PAPAN TANDA NI JUMPA KAT KUANTAN JE ::

 

Dalam entry sebelum ni aku ada cerita pasal journey aku ke Kuantan bersama ex-schoolmate aku..
Then, singgah pulak kat Tg. Lumpur sebelum sambung lepaqueen kat Pantai Teluk Cempedak.
Dalam perjalanan nak ke Pantai Teluk Cempedak tu nampak papan tanda ni...

 

Rasanya kat Pantai Timur je banyak papan tanda jalan yang pelik-pelik macam ni..haha...

Bagi aku yang memang orang Pahang tak la rasa pelik sangat dengan papan tanda tu..sebab bila gi sana rasa macam dah selalu nampak..saja amik gambar papan tanda ni nak tunjuk kat orang kay ell..hihi

tapi bagi opismet aku pulak yang asalnya orang Negeri Sembilan rasa pelik giler! Siap cakap aku edit gambar lagi..

hadoii...mak ni tak reti edit-edit gambar noks...biasanye gambar yang aku paparkan adalah original..edit siket je resize and watermark..hehe...

p/s : so, janganla buang sampah dari kenderaan ye..sekian..~ ^___*

:: SURAT PERAKUAN BUJANG DIA ::

Hari ni incek tunang mintak aku pos kan barang kat rumah mak dia..pastu incek tunang bagi la surat perakuan bujang..ekcelli tak tau la Jabatan Agama Negeri Pahang perlukan surat perakuan bujang ke tak...tapi macam tak..tapi sebab aku tengok jejaka-jejaka kat opis aku yang kawen hari tu semua buat surat perakuan bujang tuh, maka aku suruh la incek tunang buat jugak..nanti sia-sia je kena rejek kan..

Sebab opis die tak pernah buat surat tu, die mintak hard copy dari aku..gigih la aku naik tingkat 16 nak mintak hard copy dari orang berkenaan...then pass kat incek tunang..then, semalam baru incek tunang dapat surat tu..

Yang bestnye, masa dapat surat tu semalam, takde pulak die baca..pagi tadi baru dia baca sebelum bagi kat aku..
Kitorang gelak sakan dalam kereta bila baca surat ni...haha......

Kot ye pun copy paste, jangan la tiru bulat-bulat nama company tu...dah sah-sah tu copy dari opis aku..pandai-pandai la edit...

hadoiii....dah aku pulak kene edit surat tu kat opis hari ni..buat sendiri letter head company incek tunang tu..sebab die malas nak suh budak opis die buat balik..

p/s: Cik Sizuka, agak-agak budak yang buat surat tu staff practical ek?heheeee.....=p tak pun mesti dia tak baca surat ni lepas print kan...ahahahaaa.....

14 February 2012

:: AROMA TERAPI RELAXING ROSE SEBAGAI GIFT WEDDING ::

 

Tajuk entry kat atas tiada kene mengena dengan wedding aku nanti..hehe...cume nak cite je...
Dalam entry sebelum ni aku ada cite pasal journey aku dan kawan-kawan dari KL ke Kuantan untuk wedding ex-shoolmate kitorang..
Bile nak balik dari umah kenduri tu, macam biasa la akak pengantin bagi paper beg..mata tu menjeling-jeling jugak la..ada nampak box...wah..ape ni..tak penah g dapat gift macam tu sebelum ni..
Masuk kete jer terus bukak..
Sila la abaikan item di sekliling aroma terapi tu..hehe...nak tunjuk tang aroma terapi tu je..hehe....

Bau Rose..wangi jugak...

Bila balik keje bau wangi je..suka-suka..^___^

p/s:masih mencari idea.nak bagi ape la kat kengkawan yang datang kenduri nanti..hm...T___T

:: DULANG HANTARAN ::

Ni adalah dulang hantaran aku untuk wedding aku nanti..ada 8pcs kesemuanya...warna putih..dan berbentuk bujur gitu...

Aku rasa nak sewekannya lepas wedding aku nanti..tapi dengan kadar yang berpatutan..sebab,kalau sewa mahal-mahal, baik gi beli yang baru je kan?buat pe nak sewa..

plan asalnye nak sewekan Rm5/dulang..murah je kan?tapi for more detail nanti boleh la roger-roger aku kat email mayzura@ymail.com.my and nanti aku bagi contact no. aku untuk berurusan..ecewah...tapi, tak open untuk tempat yang perlu aku pos..leceh..

TAPI, after bulan april ye kalau ada yang berminat tu..sebab sekarang ni tengah deco-deco untuk kegunaan aku..hehe...

:: LEPAQUEEN KAT KUANTAN PART II & SATA ::

 
Dalam entry sebelum ni kan aku ada cerita yang aku menghadiri majlis perkahwinan kawan aku kat Kuantan...
 
Dah datang dari jauh, tak kan nak terus balik kan..alang-alang dah sampai, bawak la dorang gi Tanjung Lumpur sebab kebetulan ibu kawan aku mintak dia beli kan keropok lekor dan satar...lepas tu member aku yang sorang lagi tu nak try makan sata...
 
Kitorang beli keropok lekor kat kedai yang ada papan tanda di bawah ini...
 
Kat kedai tu ada macam-macam kuih tradisional..tapi kawan-kawan aku beli keropok lekor je kat kedai ni..ramai jugak orang kat kedai tu..

Then, baru la aku bawak kawan-kawan aku gi kedai sata yang menjadi kegemaran aku dengan incek tunang..hihihi..lame tak mensyen tunang kat entry..

sebijik sata RM0.50..okei la dengan sizenye..macam kedai yang we all beli keropok lekor tu, agak kecik sata yang dijual..

Rasa pun sodap...and kawan-kawan aku pun suke..korang?kalau gi Tg.Lumpur singgah la ye..=) tak nyesal punye..tapi jangan la compare dengan yang kat Kemaman punye sata..yg sane pun boleh tahan sedap jugak..;)

13 February 2012

:: KAWAN-KAWAN YANG SYOMEL SANGAT!! ::

 
Last week, aku balik Kuantan untuk wedding member aku kat sana..Pegi dengan kengkawan lama..ex-school mate masa SMT Rompin, Pahang..so, sume gugurl je..
 
FYI, ni la 1st time aku  jumpa dorang ni selepas SPM!!. sangat eksaited nak jumpa dorang semua..
 
Dari KL, gerak 2 bijik kete je..sampai je kat Kuantan, ramai pulak member-member yang memang nak jumpa..so, ala-ala reunion la kan??hehe...
 
Lepas je kenduri, (malas nak upload pic kenduri tu sebab nanti yang baca entry ni akan muntah asik tengok muka aku je kan..)aku bawak dorang g rumah akak aku..mandi manda jap..lepas berpeluh-peluh kat tempat kenduri tu..kebetulan akak pulak ada buat puding..memang rezeki korang la ye..
 
Then, pas solat tu kitorang gi Pantai Teluk Cempedak..lepaqueen kat sana..pastu acara wajib..amik gambar la kan???
 
Amik gambar..tara...syomel kan kawan-kawan aku ni..hahaha..
 
dorang punye ketinggian memang macam ni dari dulu..aku rasa nak gelak guling-guling masa tengok gambar ni...macam dengan adik-adik je..
 
Tapi, adik pun bukan sebarangan adik..aha..yang 2 orang dari kanan aku tu dah ada baby dalam perot tau..~
 
Heee...pastinye dorang mesti ajak amik gambar duduk supaya nampak ketinggian sama rata..hik hik..

Duduk mengadap pantai..sambil borak-borak tentang diri masing-masing after SPM..kemudian makan satar yang memang sedap!!!!


p/s : hepi dapat jumpe kamu semua.. =)

:: B.E MUNCUL LAGI?? ::

 
 Setelah sekian lama rasenye B.E tak datang bertempek kat blog ni..nampaknya hari ni B.E datang lagik!
Terkezut pun ada..sebab aku dah tak update entry 'sekencang' yang dulu..
 
Sebab start tahun ni keje agak bizi siket..so, aku kurangkan la sikit update entry..nanti ada pulak yang complain kan...
 
Pape pun..Alhamdulillah..terima kasih kepada incek Nuffnang yang masih 'sudi' nak bagi B.E kat blog buruk ni..=)

11 February 2012

:: PENCINTA BUNGA ORKED ::

 
Ada sape-sape kat sini yang menggilai orked?? Kalau nak pokok orked boleh la datang umah..hehehe...mintak dengan mak ye..
 
Aku tak minat sangat orked ni..tapi mak aku la yang sangat menggilai orked ni...habis sekeliling umah die cucuk tanam orked..siap bagi kat jiran lagi..
 
Petang-petang hari makcik-makcik tu berjalan kat laman umah tu macam jalan kat kedai bunga pun ada...wihihi..
 
Pokok ni disusun rapat-rapat buat masa ni dan agak 'semak' mata aku tengok..aku pun buat aduan kat mak..tapi mak kata...

"ni sementara waktu je..lepas kenduri ko nanti mak susun cun-cun.."

O....ada perancangan masa hadapan...;p kalau perancangan aku pulak, aku nak lapangkan je macam padang bola..

Mak aku ni memang suka bercucuk tanam..dulu kat tapak yang sama ni la die tanam jagung..bila buah jagung nak masak je,habis die kol anak-anak dia suh balik makan buah jagung..dah habis mood die, tanam pokok lain pulak..

Aku?pemerhati je....wahahaha...kecik-kecik dulu ada la suka tanam pokok sayur..tapi dah besar ni..yang hadoooo.....

Sekian~ (^___*)

10 February 2012

:: NASIK LEMAK DAUN PISANG ::

 
Sekarang ni masih ada lagi ke orang jual nasik lemak dengan daun pisang??
 
Haaa...ni nasik lemak yang dibungkus dengan daun pisang.masa cuti-cuti kat kampung last week aku makan..harga pulak sehengget je...tapi isi kandungan macam tu la..jangan la berharap nasik lemak sehengget ada ayam seketol pulak kan..hehe..

Untuk yang diet-diet tapi nak teringin nak makan nasik lemak tu boleh la try yang harge sehengget neh..hehe...

Aroma daun pisang tu betol-betol membangkitkan selera nak mencekik nasik lemak ni haaa...

Tapi sekarang ni nasik lemak banyak dibungkus dalam polestrin je..erk..betul ke eja polestrin macam tu??hehe...

p/s : kat cafe opis aku pun ada jugak nasik lemak bungkus dengan daun pisang ni..harga RM1.50.

9 February 2012

:: DIY BUNGA TISU a.k.a BUNGA CREPE PAPER ::

 

Cak!!!aku muncul lagi setelah 5 hari tak tengok blog!! yeba yeba...hihi..terlebih riang pulak mukadimah entry ni..eh..time kasih ek kat mereka yang memuji DIY bunga tisu aku tu..hehe...

 

Last week just try je kat opis pakai tisu..
balik kampung baru ni saje la aku try dengan crepe paper plak..
try and error okei walaupun tak bace step sampai habis sebenarnya.haha....Moon tau cite ni..hikhikhik..

Proses nak sediakan kelopak bunga..;)
Masih kuncup lagi..belum dikembangkan


taraa...dah kembang bunga aku..hikhikhik...

Tak sangka aku ni berbakat jugak buat bunga ni..marila memuji diri sendiri..kihkihkih....

Kalau ada yang nak tau macamane boleh jadi macam tu boleh tengok kat sini untuk step buat bunga tu yer...
 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page